To co najlepsze - szarotka w kuchni
- anka93
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1811
 - Od: 5 paź 2008, o 17:40
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Biłgoraj
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ale narobiłam sobie smaku Twoimi pampuchami,w sobotę chyba się podtuczę z sosikiem malinowym 
  
 .
			
			
									
						
										
						- katharos
 - 1000p

 - Posty: 3057
 - Od: 4 sie 2012, o 12:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ewa zaskoczyłaś mnie bardzo...nie pomyślałam o takim podaniu  
  Muszę koniecznie wyprubować ....ale skoro naleśniki można nie tylko na słodko to pampuchy też   
			
			
									
						
										
						- 
				sylvi
 - 1000p

 - Posty: 1067
 - Od: 26 sty 2012, o 17:54
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Karkonosze
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja uwielbiam takie pampuchy, ale ...  sama nie robię, czekam, aż mama się zmobilizuje do ciasta drożdżowego 
 
a leniwe w słodkim sosiku wyglądają rewelacyjnie, żałuję, że nie mam za wiele czasu na gotowanie
 
Dorota pytałaś o M. Niestety ciągle jest na zwolnieniu, w kwietniu ma sanatorium - ale nie jestem przekonana czy to coś pomoże
			
			
									
						
										
						a leniwe w słodkim sosiku wyglądają rewelacyjnie, żałuję, że nie mam za wiele czasu na gotowanie
Dorota pytałaś o M. Niestety ciągle jest na zwolnieniu, w kwietniu ma sanatorium - ale nie jestem przekonana czy to coś pomoże
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Sylwio to naprawdę poważna sprawa, skora tak długo się ciągnie. Nie zazdroszczę i nie dziwię się, że nie masz czasu. 
 Ale miło, że czasem zaglądasz. 
 
Żeby się dobrze pracowało, na zachętę racuchy z ryżem:
Po kolei: ciasto przed wyrośnięciem, smażenie i gotowe do jedzenia:
 
 

 
			
			
									
						
							Żeby się dobrze pracowało, na zachętę racuchy z ryżem:
Po kolei: ciasto przed wyrośnięciem, smażenie i gotowe do jedzenia:
 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pisz mi tu zaraz co z tym ryżem;gotowany,surowy czy jak.Alez one piękne,jak pączusie
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A jakie pyszne nawet na zimno smakują wybornie nie tracąc pulchności. Podaję przepis:
Racuchy z ryżem
1/2 kg mąki
szklanka mleka
1/2 szkl cukru
torebka ugotowanego na bardzo miękko ryżu
3 dag drożdży
szczypta soli
4żółtka
1 całe jajko
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko, mąkę przesiać do miski, wsypać sól, dodać rozczyn, odstawić na kilka minut. Dodać jajka, resztę cukru, wymieszać, dodać ciepły (nie gorący) ryż, wyrobić, odstawić na godzinę w cieple miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Dużą łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na zloty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Z tej ilości wychodzi około 40 racuchów.
			
			
									
						
							Racuchy z ryżem
1/2 kg mąki
szklanka mleka
1/2 szkl cukru
torebka ugotowanego na bardzo miękko ryżu
3 dag drożdży
szczypta soli
4żółtka
1 całe jajko
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko, mąkę przesiać do miski, wsypać sól, dodać rozczyn, odstawić na kilka minut. Dodać jajka, resztę cukru, wymieszać, dodać ciepły (nie gorący) ryż, wyrobić, odstawić na godzinę w cieple miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Dużą łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na zloty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Z tej ilości wychodzi około 40 racuchów.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				gilgall
 - 100p

 - Posty: 119
 - Od: 4 lip 2011, o 17:33
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: małopolska okolice Tarnowa
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pozdrawiam Edyta
- jola1313
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 5412
 - Od: 21 sty 2012, o 14:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: okolice Suwałk
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja robię ''parzaki'' z sosem z mięsa mielonego i przecieru,dużo czosnku 
 
Jakos na słodko,,,nigdy chyba.
Ale te placki z ryżem-muszę zrobic...bo mi ryżu zostało sporo.
			
			
									
						
										
						Jakos na słodko,,,nigdy chyba.
Ale te placki z ryżem-muszę zrobic...bo mi ryżu zostało sporo.
- Niunia1981
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 10747
 - Od: 18 sie 2011, o 15:01
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko fajowy przepis  
  razem z M. uwielbiamy wszelkie racuchy i naleśniki  
 
Koniecznie do zrobienia
			
			
									
						
										
						Koniecznie do zrobienia
- elcia1974
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 9106
 - Od: 23 lip 2009, o 18:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: dolnośląskie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
I ja wypróbuję racuchy z ryżem  
  
  
 
U nas dzisiaj "ruskie".
  Wczoraj nakleiłam 160 sztuk. Będę miała do weekendu spokój z obiadkami dla M, bo on pierogowiec straszny.  
  
To ja sobie może jutro machnę parę racuszków.
			
			
									
						
							U nas dzisiaj "ruskie".
To ja sobie może jutro machnę parę racuszków.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
			
						Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Po racuchach proszę o wrażenia kulinarne. A wiecie, że ja nigdy nie robiłam "ruskich", może Elcia wstaw swój przepis, zawsze to sprawdzony i ja wypróbuję. 
			
			
									
						
							Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- elcia1974
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 9106
 - Od: 23 lip 2009, o 18:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: dolnośląskie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko farsz do "ruskich" jest mega prosty. Ja go robię tak:
"Gotuję ziemniaczki, odcedzam, odparowuję i tłukę. Zostawiam do wystudzenia. Następnie dodaję pokruszony twaróg.
U mnie proporcje są takie na 2 części ziemniaków 1 częśc twarogu
 i sporo podsmażonej na złoto pokrojonej w kostkę cebulki.
Doprawiam solą i pieprzem (też sporo, bo tak lubimy). I koniec."
 
A skoro w wątku o roślinkach pisałyśmy o szpinaku to napiszę jeszcze przepis na farsz do pierożków ze szpinaku i pieczarek
"Szpinak mrożony w listkach (nie tzw. packa) wrzucam na rozgrzane masełko, duszę pod przykryciem, następnie doprawiam
solą, czosnkiem, pieprzem i przez chwilę jeszcze odparowuję bez przykrycia. Następnie odcedzam na sitku i studzę.
Ewentualnie, jak listki są duże siekam troszkę nożem. Osobno siekam pieczarki dośc drobno i duszę również na masełku
przyprawiając solą, pieprzem i ew. jakimiś ziółkami. Studzę. Następnie mieszam pieczarki ze szpinakiem.
Dodaję jeszcze trochę startego na tarce sera żółtego (1 wersja), albo pokruszoną fetę (2 wersja) albo trochę zwykłego
twarogu (3 wersja). W razie potrzeby dosypuję nieco bułki tartej, żeby wchłonęła nadmiar wilgoci. Gotowe."
 
Można również nie dodawac pieczarek i zrobic farsz tylko szpinakowo- twarogowy. Też pycha.
			
			
									
						
							"Gotuję ziemniaczki, odcedzam, odparowuję i tłukę. Zostawiam do wystudzenia. Następnie dodaję pokruszony twaróg.
U mnie proporcje są takie na 2 części ziemniaków 1 częśc twarogu
Doprawiam solą i pieprzem (też sporo, bo tak lubimy). I koniec."
A skoro w wątku o roślinkach pisałyśmy o szpinaku to napiszę jeszcze przepis na farsz do pierożków ze szpinaku i pieczarek
"Szpinak mrożony w listkach (nie tzw. packa) wrzucam na rozgrzane masełko, duszę pod przykryciem, następnie doprawiam
solą, czosnkiem, pieprzem i przez chwilę jeszcze odparowuję bez przykrycia. Następnie odcedzam na sitku i studzę.
Ewentualnie, jak listki są duże siekam troszkę nożem. Osobno siekam pieczarki dośc drobno i duszę również na masełku
przyprawiając solą, pieprzem i ew. jakimiś ziółkami. Studzę. Następnie mieszam pieczarki ze szpinakiem.
Dodaję jeszcze trochę startego na tarce sera żółtego (1 wersja), albo pokruszoną fetę (2 wersja) albo trochę zwykłego
twarogu (3 wersja). W razie potrzeby dosypuję nieco bułki tartej, żeby wchłonęła nadmiar wilgoci. Gotowe."
Można również nie dodawac pieczarek i zrobic farsz tylko szpinakowo- twarogowy. Też pycha.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
			
						Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dzięki Elcia za przepisy. Kilka lat temu jadłam takie mini pierożki z farszem szpinakowym i bardzo mi smakowały. To pewnie też wypróbuję, bo lubię nowości. 
			
			
									
						
							Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Czy po upieczeniu ciasta drożdżowego zostają Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić? Oto moja propozycja: Białkowiec:
 
Najlepszy zaraz po upieczeniu.
			
			
									
						
							
Najlepszy zaraz po upieczeniu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- AGNESS
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 24808
 - Od: 5 wrz 2008, o 16:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: lubelskie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko bardzo mnie zainteresowały te racuchy z ryżem..... po raz pierwszy taki przepis spotykam, na pewno wypróbuję, bo u mnie w domku bardzo lubimy przeróżne placuszki  
 Na niedzielne rodzinne śniadanka idealne  
			
			
									
						
										
						

 
		
