Sprawdziłabym stan korzeni i pomyślała czy drzewko nie jest przelane.. ale cóż.. ja zielona jestem, przydałby się ktoś doświadczony..
Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Re: Potrzebuję rady ws fikusa benjamina
Ja niestety nie bardzo umiem pomóc.. Mogę tylko powiedzieć, że nie należy się poddawać. Walczyłam o swojego fikusika i dzisiaj już się ładnie zazielenia, porasta dużą ilością ślicznych listków 
Sprawdziłabym stan korzeni i pomyślała czy drzewko nie jest przelane.. ale cóż.. ja zielona jestem, przydałby się ktoś doświadczony..
-
arutko
- 50p

- Od: 14 paź 2011, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyczytałam żeby wyczyścić korzenie ,zmienić ziemię, zraszać i tak też wczoraj zrobiłam. Zrobiłam mojemu benjaminkowi porządny prysznic korzeniowy, powiększyłam troszkę dziurki na spodzie doniczki, na dno wsypałam keramzyt, włożyłam mojego biedaczka i podsypywałam go ziemią co jakiś czas stukając doniczką, żeby ziemia dobrze wniknęłam między korzenie.Nie zauważyłam na nim żadnych robali więc może ten drobny zabieg pomoże.Może go przelałam-bo nie żałowałam mu wody i jak gubił coraz więcej liści to ja go bardziej podlewałam.Teraz to już trudni mi sobie przypomnieć ale może wczorajsza kuracja pomoże. Na koniec zrosiłam go troszkę ale nie podlewałam. Poczekam z podlewaniem jakiś czas.
namu dziękuję za słowa wsparcia- jak będą efekty to na pewno je pokażę
namu dziękuję za słowa wsparcia- jak będą efekty to na pewno je pokażę
Pozdrawiam-Ania
Moje skromne parapety
Moje skromne parapety
- ONA-NINA
- 200p

- Od: 10 lip 2012, o 22:09
Re: Fikus benjamina - zrzuca liście!
Witam
Mam od 9 dni pięknego ponad metrowego benka.Od 3 dni widzę jak liście "wewnętrzne"mu żółkną i odpadają.Pisząć liście "wewnętrze"mam na myśli te,które są w środku kwiata pozwijane tak jakby razem z tym pałąkiem,który trzyma benka.
Tak sobie kombinuję i wyszło mi,że to może dlatego,że te liście są niepuszczone luzem,a właśnie pościskane przez trzymający je pałąk?
Zastanawiam się czy nie uwolnić kwiata od podpórek?
pomóżcie
Mam od 9 dni pięknego ponad metrowego benka.Od 3 dni widzę jak liście "wewnętrzne"mu żółkną i odpadają.Pisząć liście "wewnętrze"mam na myśli te,które są w środku kwiata pozwijane tak jakby razem z tym pałąkiem,który trzyma benka.
Tak sobie kombinuję i wyszło mi,że to może dlatego,że te liście są niepuszczone luzem,a właśnie pościskane przez trzymający je pałąk?
Zastanawiam się czy nie uwolnić kwiata od podpórek?
pomóżcie
Sprawdź czy nie ma za sucho. Teraz w sezonie grzewczym ziemia szybko przesycha, ja podlewam swojego co 2-3 dni.
Może to być też reakcja na zmianę miejsca. Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tym "pałąkiem".
Może to być też reakcja na zmianę miejsca. Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tym "pałąkiem".
- ONA-NINA
- 200p

Pałąk
to ta bambusowa pałeczka,która trzyma łodygi kwiata.
On siedzi jeszcze w ziemi z którą go kupiłam,a ziemią tego nazwać nie można,bo to jakiś luzny dziwny torf(pierwszy raz coś takiego widzę)
Za tydzień planuję go przesadzić.
On siedzi jeszcze w ziemi z którą go kupiłam,a ziemią tego nazwać nie można,bo to jakiś luzny dziwny torf(pierwszy raz coś takiego widzę)
Za tydzień planuję go przesadzić.
-
Filifionka
- 200p

- Od: 18 lut 2009, o 11:33
Mój fikus dalej bez zmian schnie na potęgę, już go przesadziłam i zmieniłam ziemię, korzenie miał zdrowe, robaków brak, ale liście gubi dalej, obecnie przestawiłam go przy samym oknie może jak dostanie więcej promieni słonecznych to coś się zmieni...
- NINa
- 200p

- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Te z jasnymi liśćmi są bardzo wrażliwe. Przyda się przepuszczalna ziemia, jasne stanowisko, wokół rośliny nawilżacz, kamionki na kaloryferze lub tacka z wodą i keramzytem, a gałązki do połowy można przyciąć, żeby wypuścił nowe liście. Musi odchorować. Ten fikus nie może stać w cieniu, a jeżeli masz klimatyzację w pokoju, to może mu szkodzić za suche powietrze.
- ONA-NINA
- 200p

Myślicie,że można benjamina codziennie zraszać w okresie grzewczym?
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ja zraszam i ma się świetnie 
- ONA-NINA
- 200p

Ja zraszam co drugi dzień,bo u mnie ciepło jest kiedy zaczyna się okres jesienno-zimowy i tak się zastanawiam czy codziennie go nie psikać 
- sokolica

Właściwie ja uzależniam zraszanie od tego, czy jest w domu ciepło i sucho, czy nie. Nie mam centralnego miejskiego, tylko kocioł węglowy, więc sama sobie decyduję, kiedy chcę zagrzać. Jak nie grzeję to zraszam rzadko. Jak grzeję, zraszam codziennie, oprócz 1-2 dni tuż po podlaniu.
Jeśli jest ciepło zraszanie nie zaszkodzi nawet codzienne, choć moje benjaminki rosną dobrze i bez tego. Natomiast radzę zwrócić uwagę że pryskanie twardą wodą (z kranu) zostawia brzydkie, trudne do zmycia ślady na liściach i roślinka traci dużo uroku. Dlatego jeśli już to miękką wodą (może przegotowaną?).
- sokolica

Przegotowaną i jeszcze odstaną co najmniej dobę 
arutko i jak Twój fikus? Zaczyna coś odżywać? Udało Ci się coś poradzić?
U mnie zazielenił się w ciągu miesiąca. Teraz wygląda jak młodziutka, zdrowa roślinka.
Chociaż jeszcze sporo miejsca na listki zostało...
U mnie zazielenił się w ciągu miesiąca. Teraz wygląda jak młodziutka, zdrowa roślinka.
Chociaż jeszcze sporo miejsca na listki zostało...
Fikus benjamina i szkodniki
Witam wszystkich,
jestem nowa na forum i potrzebuję pomocy w sprawie Benjamina, dziś odkryłam, że moje ukochane drzewko umiera, żerują na nim tarczniki, tego jestem pewna ale i jeszcze coś, co mnie przeraziło, aż mi ciarki po plechach przeszły, jak myślę o tym ... proszę o identyfikację tego paskudztwa, usunęłam 2 sztuki jedno większe, a drugie mniejsze (można obejrzeć na zdjęciu), poza tym cały kwiat miał pod spodem na blaszce liścia blisko ogonka takie watowate kłębuszki. To wszystko dziś usuwałam w miarę możliwości mechanicznie wacikami moczonymi w alkoholu.
http://img834.imageshack.us/img834/8770/benjaminek.jpg
Z góry dziękuję
jestem nowa na forum i potrzebuję pomocy w sprawie Benjamina, dziś odkryłam, że moje ukochane drzewko umiera, żerują na nim tarczniki, tego jestem pewna ale i jeszcze coś, co mnie przeraziło, aż mi ciarki po plechach przeszły, jak myślę o tym ... proszę o identyfikację tego paskudztwa, usunęłam 2 sztuki jedno większe, a drugie mniejsze (można obejrzeć na zdjęciu), poza tym cały kwiat miał pod spodem na blaszce liścia blisko ogonka takie watowate kłębuszki. To wszystko dziś usuwałam w miarę możliwości mechanicznie wacikami moczonymi w alkoholu.
http://img834.imageshack.us/img834/8770/benjaminek.jpg
Z góry dziękuję