Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Jacku, z opóźnieniem ale trafiłam do Twojego botanika ;:131 Nazwa wątku jak najbardziej trafiona ;:333
Bardzo podoba mi się ścieżka, przy której posadziłeś irysy syberyjskie..cóż to będzie za widok! Piękne werbeny, ja też zaproszę je do siebie wiosną, zwłaszcza patagońską.
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku, mnie też podobają sie werbeny. Kiedys oglądałam program o angielskim kolekcjonerze tych roslin. Miał u siebie kilkadziesiąt gatunków. Prawie cały ogórd tylko w werbenach.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Kasiu :!: Werbeny ładnie zdobią ogród czy doniczki, a kolory są wyraziste - zwłaszcza werbeny ogrodowe bardzo jaskrawe!
Patagońską polecam! Jest smukła i wybija się ponad innymi jednorocznymi.
Ścieżka z irysami syberyjskimi (i japońskimi) trochę ucierpiała podczas wykopów kanalizacyjnych wraz z rosnącymi przy niej roślinami.

Małgosiu, bardzo się cieszę z siewek werbeny patagońskiej od Ciebie ;:196 Mam nadzieję, że się rozsieją. Cały ogród w werbenach? :shock: Niesamowite zacięcie ;:180
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ładne dalie Jacku. ;:215
Ja nie mam na nie miejsca i już nie chce mi się wykopywać roślin na zimę.
Ograniczam się tylko do bylin zimotrwałych.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mnie tak samo ten misz-masz nazewniczy wkurza... A weź zobacz, co polscy producenci nasion wyprawiają z Ipomoea sloteri. Każdy go sprzedaje, każdy opisuje po łacinie, a nikt poprawnie. Makabra...

Co do robotników ? współczuję zaoranego pasa ogrodu. Ja ? po łataniu dachu w łazience ? musiałem czyścić kolektor wody deszczowej (bo zas**li mi go jakąś chemią ? tam, gdzie wylali tę chemię z wiadra na trawnik, trawa uschła), zaś pety znajduję do dziś.

Piękne masz werbeny i dalie... Ale to akurat chyba już sam wiesz.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, przy daliach jest trochę roboty - wykopywanie, przechowywanie, sadzenie, wiązanie.... Ale te wszystkie trudy wynagradzają burzą kwiatów przez kilka miesięcy. Wrześniowy ogród skąpany w daliach jest jak tęcza. I dodatkowo różne kształty, smugi, typy płatków. Uwielbiam te niuanse. Pokazywana 'Babylon Red' dziś juz wygląda inaczej. No ja jakoś nie mogę się powstrzymać z powiększaniem kolekcji (w tym roku przekroczyłem 30 odmian).

Loki, jako lingwista jestem wyczulony na język i nazewnictwo, z którego pisałem magisterkę. Ale czasem wolę się pośmiać z nonsensów językowych niż denerwować. Ostatnio np. widzę (tu na forum) skracanie wyrazu "ciebie" na "cb". Dla mnie wygląda to dziwacznie.
Robotników to ja już nie chcę wpuszczać do ogrodu, by poprawili to i owo, bo przy okazji zniszczą niejedną roślinę. Dlatego sam wożę taczką ziemię tam, gdzie robią się wklęsłości.
Dzięki w imieniu werben i dalii ;:180
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mam nadzieję, ze się rozsieją. U mnie bezproblemowo.
W razie czego moge podesłać wiosną nowe, bo w sumie dostałes je późno, ale mam nadzieje, że zawiążą nasionka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też jestem wyczulony na język, chociaż dopuszczam do świadomości fakt, iż tenże ewoluuje... I niektóre rzeczy, które kiedyś szokowały, być może niebawem będą standardem... Wystarczy przypomnieć, że kiedyś pisano ?pasorzyt? (przez ?rz?) czy ?ogurki? (przez ?u?)...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, wielkie dzięki :) Jakby co, to się przypomnę.

Loki, tak - język ewoluuje i na przestrzeni 100 lat zmiany są widoczne. Naukowcy w zasadzie wyznaczają normy post factum, ale gdyby ulegać wszystkim tendencjom i podchodzić populistycznie - komunikacja międzypokoleniowa okazała by się wątpliwa. Dlatego jest wersja oficjalna, zrozumiała dla wszystkich i wszelkie zróżnicowane wersje regionalne, zawodowe, subkulturowe itd. Na zajęciach z komunikacji językowej rozpatrywaliśmy nawet zagadnienia języka rodziny (język bardzo małej zbiorowości).
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku dalie przepiękne, masz ich mnóstwo, to królowe wrześniowych ogrodów :D Warto włożyć w nie trochę wysiłku i pracy, żeby później cieszyć się takimi wspaniałymi widokami jak u Ciebie :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Widzę, że botanik nieco ucierpiał po wizycie fachowców na włościach, ale zyskałeś nowe miejsce z ziemia na wierzchu. Do tego jak piszesz nie lubisz stagnacji, więc to chyba dobrze, mieć taką rewolucję? Z drugiej strony te przysypane rośliny, to już nie jest najciekawszy widok.
Kolekcje z każdego gatunku okazałe, więc i dalii nie mogłeś mieć mało :tan . Piękne odmiany zgromadziłeś
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Obrazek

Jacku jeden aster zakwitł , ale te 2 które miały takie inne liście nie będą kwitły , a u Ciebie ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, cieszę się, że doceniasz trud związany z daliami, bo rzeczywiście - trzeba się przy nich nagimnastykować. Ostatnio wiązałem jeden krzak, który wyrósł na 2,5 m. To nie było łatwe zadanie.
I tak jak mówisz - to królowe jesieni, zwłaszcza u mnie w zastępstwie róż.

Marzenko, jeszcze dziś udało mi się uratować zasypaną porzeczkę. Mam nadzieję, że tawlina wyjdzie na wiosnę, bo też nie ma śladu. Ale taka czystka stała się dla mnie bodźcem do powiększenia ogrodu i reoraganizacji tam, gdzie został przekopany. Dziś kopałem rowy pod nowe alejki (szer. 80-100cm, gł. 15cm, dł. 15m). Jak już się z tym uporam - wyrównam teren, porobię sektory, ścieżki wewnętrzne (wydeptane) i zacznę sadzić oraz zadołuję wszystkie sadzonki w doniczkach.
Co do dalii - dziś rozwinęła pączek ostatnia odmiana, na którą niecierpliwie czekałem - 'Mercator' :tan Oby jeszcze z 2 tygodnie bez przymrozków było, bo ma dużo pączków i chciałbym się nią nacieszyć.

Geniu, ja od Ciebie miałem aster macrophyllus i ten nie zakwitł. A ten, co na zdjęciu, to zdaje się ericoides albo sedifolius. Bardzo ładnie Ci zakwitł.
Miałaś nosa - właśnie dziś rozpocznę prezentację astrów. Dostałem fioła na ich punkcie i od roku kolekcja nabrała rozpędu. Uzbierałem ok. 43 odmian i wciąż mi mało :!: Oto niektóre z nich:

ten kwitł w czerwcu ale dla porządku w systematyce nie był pokazywany
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

ten trafił mi się z inną rośliną chyba i jest wyjątkowy wśród nowobelgijskich (jedyny z igiełkowymi płatkami). Dodatkowo ta kępa przybrała pokrój kolumnowy - czegóż chcieć więcej do szczęścia :!: Wiem czego - zidentyfikować go 8-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ładna kolekcja. ;:333
U mnie zaledwie trzy kolory wszelkich astrów.
Ale i tak na głowę bije wszystkie boltonia.
Ma tylko po 3,4 łodygi a bukiety kwiecia jak wszystkie moje astry razem wzięte.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Piękna kolekcja Jacku ;:333 Aster alpejski mam u siebie, kwitł cudownie ;:170
Nie mogę się przekonać do dalii...jakoś to wykopywanie i przechowywanie mnie zniechęca..ale cieszę się, że mogę je podziwiać u Ciebie ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”