Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 63  
Autor Wiadomość
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 16 wrz 2012, o 21:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Dorotko oto przepisy (przepraszam za opóźnienie)

182. RATATOUILLE

1 kg cukinii
1 kg bakłażanów
1,5 kg pomidorów
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
Sól, tymianek

Warzywa pokroić: cebulę, cukinię w kostkę.
Bakłażany na cztery i każdą część w mniej więcej 5-cio milimetrowe plasterki. Posolić, odstawić na kilka godzin. Osuszyć na ręczniku.
Warzywa po kolei przesmażać na oleju, podlewać odrobiną wody i przekładać do garnka. Dodać pomidory (pokrojone, bez skórki), przeciśnięty/pokrojony czosnek.
Dusić na małym ogniu, doprawić solą, tymiankiem, odrobiną chilli.
Przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 40 min.

Waga poszczególnych składników podana orientacyjnie, ja daję na oko ;:131 .
W zimie jak znalazł na ciepło, do mięs, czy po prostu do bagietki :wink:

183. BAKŁAŻANY W OLEJU

3 kg bakłażanów
1 litr octu winnego
1 litr wody
1 litr oleju słonecznikowego (oliwa z oliwek szybko jełczeje- nie polecam)
2 ząbki czosnku(można więcej)
Oregano, ostra papryczka- ilość w zależności od upodobań
Sól,
Bakłażany obrać ze skórki, pokroić jak na frytki (~1 x1 cm, długość dowolna), oprószyć solą, przełożyć do miski, z góry docisnąć czymś ciężkim (np. ganek z wodą), odstawić na 12 godzin. Odcisnąć z powstałego soku.
Zagotować ocet z wodą 1:1- dla mnie taka proporcja jest odpowiednia, jeżeli ktoś woli ostrzejsze, zmniejszyć ilość wody. Bakłażany wrzucać partiami, gotować mniej więcej 3-4 min. Odgotowane dobrze osuszyć (ja rozrzucam na ściereczkach i obsuszam ręcznikiem papierowym).
Do wyprażonego słoika wlać trochę oleju, dodać oregano, wrzucać bakłażany dorzucając suszoną papryczkę, czosnek, dolewać olej.

Bardzo ważne!!!! bakłażany w słoiku dobrze uciskać, aby całkowicie pozbyć się bąbelków powietrza. Słoika nie napełniać do końca, z wierzchu powinno być 2- 3 cm oleju. Słoik zakręcić, jeżeli po 2- 3-ech dniach oleju ubędzie ?dolać. Odstawić do spiżarki.

Ważne, żeby bakłażany nie wystawały ponad olej, każdorazowo nabierając ze słoika używać czystych sztućców.
Z tej ilości bakłażanów wychodzą dwa litrowe słoiki.
Najważniejsze zasady podkreśliłam :wink:

Życzę smacznego :wit

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
krysad71
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 17 wrz 2012, o 12:38 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1983

 więcej niż 1 szt.
A ja w sobotę robiłam 184. Dżem z cukinii. Przepis otrzymałam od znajomej i wiem, że pochodzi z Internetu.
Gdybym nie popróbowała nie przekonałabym się, że jest pyszny.

Składniki:
2,5 kg cukinii
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
05 kg cukru
2 galaretki o dowolnym smaku

2,5 kg cukinii obranej ze skórki i wypestkowanej zetrzeć na dużych oczkach. Dodać trzy łyżeczki kwasku cytrynowego ( ja dałam wyciśnięty sok z cytryny), 0.5 kg lub trochę więcej cukru. Zależy jak kto lubi słodko. Wymieszać składniki w naczyniu i odstawić do kilku godzin, żeby cukinia puściła sok. Po kilku godzinach całość gotować 30 minut. Do gorącej masy dodać dwie o dowolnym smaku galaretki, szybko wymieszać do rozpuszczenia się galaretek. Gorąca masę nałożyć do słoików i zakręcić, nie gotować słoików. Po zastygnięciu galaretek otrzymujemy pyszny dżem o takim smaku jakie dodamy galaretki. Nie czuć, że masą dżemową jest cukinie, wydaje się, że owoce.
Ja włożyłam słoiki do lodówki, żeby szybciej spróbować co nam wyszło.

_________________
Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 17 wrz 2012, o 13:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Super! Wieczorem zrobię! :D

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
Barbara2000
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 17 wrz 2012, o 14:33 
Offline
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Postów: 616
Skąd: opolskie

 1 szt.
Robiłam już i polecam.
Cukinia właściwie jest bez smaku więc smak będzie zależał od galaretki jaką dodamy. Ja robiłam bodajże cytrynową. Na podobnej zasadzie mam zamiar zrobić pomarańczową tylko wykorzystam do tego dynię.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 08:47 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
Jode22 Twój 176. Keczup rewelacja, dzięki
:wit


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 19:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Lobuzka, baaaardzo Ci dziękuję za oba przepisiki ;:196 ;:196 ;:196
Ratatouille robię, ale na bieżąco, nigdy nie wekowałam, muszę koniecznie spróbować ;:137
Bakłażanów w oleju nigdy nie robiłam, też na pewno wypróbuję, przepis wygląda pychaśnie :D
Jak długo można je przechowywać?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
juda
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 18 wrz 2012, o 20:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1353
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
monika napisał(a):
Jode22 Twój 176. Keczup rewelacja, dzięki
:wit

Robiłam i też ;:333 więc ;:196


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 20:21 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
cantati napisał(a):
Jak długo można je przechowywać?

Cantati tak, jak pozostałymi przetworami zajadamy się nimi jesień-zima. Robię od dwóch lat, nie miałam jeszcze żadnych przykrych niespodzianek. Na próbę zrób może np. połowę porcji, czy będą smakowały :wink:
Ważne, żeby słoik/zakrętkę wygotować, a bakłażany dobrze odciskać i osuszać z płynów, (ja używam też rękawiczek).


Ostatnio przy ratatouille zrobiłam z pomidorów przecier(zamiast sparzać, kroić) :wink:

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 23:31 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1498
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
Też zrobiłam 176 ;:108 , ale zmodyfikowany do wersji yellow, z żółtych pomidorów ( kupna lima) i żółtej papryki, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne, reszta dodatków smakowych jak w przepisie. Polecam, bo warto ;:333

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 20 wrz 2012, o 11:41 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
muszę zapamiętać tą yellow

ale mam pytanie z innej beczki - co dodajecie do gara do pomidorów na zupę pomidorówkę, chcę zamrozić trochę przecieru bez skórek i pestek


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 20 wrz 2012, o 13:21 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
Tula chcę wykorzystać Twój przepis 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów na zupę pomidorową, będzie ok? jakoś tak na oko wyliczyłam:
- 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z dużą ilością 'mięsa')
- 3 duże dojrzałe czerwone słodkie papryki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- duży pęczek bazylii
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały seler naciowy
sól do smaku.
Zrobić chcę tak jak radzi Slawgos :
pomidory myję, wycinam szypułki i kroję na ćwiartki. Małymi porcjami wrzucam do garnka i pod pokrywką gotuję około 10 minut na małym ogniu (chodzi o to, żeby pomidory puściły sok tylko). Następnie zawartość gara przesypuję na durszlak i czekam, aż obcieknie (Slawgos nie obciek tylko odciek ;:173 ). Robię w ten sposób z całością pomidorów..Następnie pomidory lądują w garze i dopiero następuje ich gotowanie.

Do gotujących się pomidorów wrzucę pokrojoną paprykę, zielsko, zmiażdżony czosnek i zeszkloną cebulę. Potem wszystko przepuszczę przez maszynkę do 'mięsa' i przetrę. Będzie ok?


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 23 wrz 2012, o 17:06 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
Romaszko Twoje małe korniszony z koperkiem (trochę po mojemu)
Obrazek
viewtopic.php?f=9&t=402&p=3264057&hilit zrobiły furorę, pyyyszne, dziękuję :wit


Góra   
  Zobacz profil      
 
zuzia55
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 wrz 2012, o 13:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3019
Skąd: Parczew

 1 szt.
Mam pytanie,czy ktoś robił przetwory z gruszy azjatyckiej.Owoce jeszcze są bardzo twarde i nie wiem, czy dadzą się jeść na surowo.Więc wszystkie rady dla mnie będą cenne.

_________________
Mój jednoroczny ogród - cz.1
Parapetowce Zuzi
Gęstniejący ogród -cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 wrz 2012, o 16:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Lobuzka, zrobiłam bakłażany w oliwie i ratatouille wg Twoich przepisów DZIĘKI OGROMNE ;:196 ;:196 ;:196
Ratatuille od razu załapało się na obiadek, jest przepyszne :tan
Bakłażanki w oliwie jeszcze nie próbowane, nabierają mocy urzędowej :D
Zrobiłam część w słupki tak jak radziłaś i część pokroiłam w plastry, zgrillowałam i dalej tak jak w Twoim przepisie, za parę dni degustacja :D
Jeszcze raz dzięki i za przepisy i za rady ;:168

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 wrz 2012, o 19:22 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4135
zuzia55 nie wiem czy lubisz marynowane, ale przepis sprawdzony przeze mnie i nie tylko, gruszki b.dobre. Z tym, że ważne są te przyprawy i zalewa
185. Gruszki marynowane
- 2 kg gruszek
Przyprawy:
- goździki
- cynamon kora
- skórka z cytryny
- pieprz ziarna
- ziele angielskie ziarna
Zalewa:
- 0,4 l wody
- 50 dag cukru
- 0,05-0,10 l octu 10%
Do marynowania można przeznaczyć wszystkie gatunki gruszek - zdrowe, dojrzałe ale twarde

Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne.
Mniejsze gruszki można pozostawić w całości.
Gruszki obgotować krótko w wodzie z minimalnym dodatkiem kwasu cytrynowego, żeby nie ciemniały

- technicznie to ja robiłam tak, że zanim zaczęłam obierać to przygotowałam naczynie z wodą wymieszaną z kwaskiem i obrane gruszki w to wrzucałam, od czasu do czasu nimi ruszałam, potem obgotowałam

Do słoików włożyć gruszki, po kilka goździków, ziaren pieprzu i ziela oraz kawałek cynamonu.
Przygotować zalewę. Gruszki uzupełnić zalewą i pasteryzować ok 25 min.

Kiedyś mi się chciało i zrobiłam pare słoików takich gruszek ale ozdobnych czerwonych - po obraniu wrzucałam do soku z buraków, podobno można też w czerwonym winie (zamiast wody) z kwaskiem i w tym obgotowałam króciutko. nawet je specjalnie ozdobnie wydziergałam jak już były bez skórki ;:224 , no może nie aż tak fachowo jak tu bo nie miałam narzędzi do carvingu ale i tak to był gruszki na specjalną okazję
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 wrz 2012, o 23:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2800
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Pięknie muszą wyglądać tak spreparowane owoce w zalewie ;:224

Mam teraz nieco rajskich jabłuszek. W tym roku urosły nieco większe i słodsze niż zwykle. Czy ktoś z Was ma sprawdzony sposób na zatrzymanie ich smaku na zimę ? W zeszłym roku robiłam w zalewie octowej (słodkiej), ale nie było chętnych do jedzenia wśród moich domowników :wink:

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 25 wrz 2012, o 23:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Moja mama robiła z rajskich konfiturę. Pamiętam połówki takich mini jabłuszek. :D

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 63  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: stokrotka6, szamanicaaa i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *