Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 76  
Autor Wiadomość
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 12:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Dorotko, tu jest przepis na moją ulubioną musakę:
viewtopic.php?f=63&t=53864&p=3055727&hilit=musaka#p3055727

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
Martika68
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 13:03 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 377

 0 szt.
BRZOSKWINKO,ciewawy przepis.Pewnie jutro przetestuję :) .

_________________
Martika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 13:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Dzięki Brzoskwinko ;:196

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 12:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Kochani, robił ktoś z Was ocet winny?
Ile powinno się dać cukru na kg winogron lub na litr wody?
Pomocy... ;:180 ;:180 ;:180 ;:3

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 14:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Tyle by woda była lekko słodkawa. Cukier cukrowi nie równy.

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 15:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Dzięki Asiu, czyli jak dam 1-2 łyżki cukru na litr wody tak jak do octu jabłkowego to powinno być oki?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
romaszka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 16:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1411
Skąd: Lubelskie. Wola Uhruska

 0 szt.
Dorotko, podaje przepis na 181. Giuwecz (nie wiem jak to przetłumaczyć na język polski, dla tego wpisałam nazwe tak jak brzmi po ukraińsku tylko polskimi literami :D )

3 kg. pomidorów przepuścić przez maszynkę do mięsa, gotować 1,5 godziny na małym ogniu.
0,5 kg. cebuli pokroić, zblanszować.
0,5 kg. marchewki gotować 20 min., pokroić w kostkę.
2 kg. papryki pokroić w kostkę.
1 kg. bakłażanów pokroić w kostkę ( można odwrotnie, 1 kg. papryki i 2 kg. bakłażanów, kto jak woli)

Warzywa wrzucić do gotującego soku, dodać 1,5 łyżki soli, 2 łyżki cukru, pieprz czarny mielony (według smaku).

Gotować 30-40 min. Gorące nakładać do słoików, nie pasteryzować.

_________________
Wiocha, tu się narodziłam na nowo.
Wiocha, tu się narodziłam na nowo. Część II- aktualna
Pozdrawiam. Ałła


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 16:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Romaszko, dziękuję! ;:196 Brzmi smakowicie, zdaje się, że będzie pracowita niedziela jutro :D

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 17:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
cantati napisał(a):
Dzięki Asiu, czyli jak dam 1-2 łyżki cukru na litr wody tak jak do octu jabłkowego to powinno być oki?


Myślę, że tak. Kazdy z nas inaczej odbiera poczucie słodkości. Ważne by Tobie odpowiadało. :D

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 15 wrz 2012, o 18:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
To już zrobiłam "na smaka" :D Zobaczymy co z tego wyjdzie za parę tygodni :lol:
Papryczki nadziewane fetą też zrobione pasteryzują się w piekarniku i ostatnia partia ajwaru zawekowana studzi się do góry dupkami :D

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 16 wrz 2012, o 20:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 541
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Dorotko oto przepisy (przepraszam za opóźnienie)

182. RATATOUILLE

1 kg cukinii
1 kg bakłażanów
1,5 kg pomidorów
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
Sól, tymianek

Warzywa pokroić: cebulę, cukinię w kostkę.
Bakłażany na cztery i każdą część w mniej więcej 5-cio milimetrowe plasterki. Posolić, odstawić na kilka godzin. Osuszyć na ręczniku.
Warzywa po kolei przesmażać na oleju, podlewać odrobiną wody i przekładać do garnka. Dodać pomidory (pokrojone, bez skórki), przeciśnięty/pokrojony czosnek.
Dusić na małym ogniu, doprawić solą, tymiankiem, odrobiną chilli.
Przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 40 min.

Waga poszczególnych składników podana orientacyjnie, ja daję na oko ;:131 .
W zimie jak znalazł na ciepło, do mięs, czy po prostu do bagietki :wink:

183. BAKŁAŻANY W OLEJU

3 kg bakłażanów
1 litr octu winnego
1 litr wody
1 litr oleju słonecznikowego (oliwa z oliwek szybko jełczeje- nie polecam)
2 ząbki czosnku(można więcej)
Oregano, ostra papryczka- ilość w zależności od upodobań
Sól,
Bakłażany obrać ze skórki, pokroić jak na frytki (~1 x1 cm, długość dowolna), oprószyć solą, przełożyć do miski, z góry docisnąć czymś ciężkim (np. ganek z wodą), odstawić na 12 godzin. Odcisnąć z powstałego soku.
Zagotować ocet z wodą 1:1- dla mnie taka proporcja jest odpowiednia, jeżeli ktoś woli ostrzejsze, zmniejszyć ilość wody. Bakłażany wrzucać partiami, gotować mniej więcej 3-4 min. Odgotowane dobrze osuszyć (ja rozrzucam na ściereczkach i obsuszam ręcznikiem papierowym).
Do wyprażonego słoika wlać trochę oleju, dodać oregano, wrzucać bakłażany dorzucając suszoną papryczkę, czosnek, dolewać olej.

Bardzo ważne!!!! bakłażany w słoiku dobrze uciskać, aby całkowicie pozbyć się bąbelków powietrza. Słoika nie napełniać do końca, z wierzchu powinno być 2- 3 cm oleju. Słoik zakręcić, jeżeli po 2- 3-ech dniach oleju ubędzie ?dolać. Odstawić do spiżarki.

Ważne, żeby bakłażany nie wystawały ponad olej, każdorazowo nabierając ze słoika używać czystych sztućców.
Z tej ilości bakłażanów wychodzą dwa litrowe słoiki.
Najważniejsze zasady podkreśliłam :wink:

Życzę smacznego :wit

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
krysad71
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 17 wrz 2012, o 11:38 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1988

 więcej niż 1 szt.
A ja w sobotę robiłam 184. Dżem z cukinii. Przepis otrzymałam od znajomej i wiem, że pochodzi z Internetu.
Gdybym nie popróbowała nie przekonałabym się, że jest pyszny.

Składniki:
2,5 kg cukinii
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
05 kg cukru
2 galaretki o dowolnym smaku

2,5 kg cukinii obranej ze skórki i wypestkowanej zetrzeć na dużych oczkach. Dodać trzy łyżeczki kwasku cytrynowego ( ja dałam wyciśnięty sok z cytryny), 0.5 kg lub trochę więcej cukru. Zależy jak kto lubi słodko. Wymieszać składniki w naczyniu i odstawić do kilku godzin, żeby cukinia puściła sok. Po kilku godzinach całość gotować 30 minut. Do gorącej masy dodać dwie o dowolnym smaku galaretki, szybko wymieszać do rozpuszczenia się galaretek. Gorąca masę nałożyć do słoików i zakręcić, nie gotować słoików. Po zastygnięciu galaretek otrzymujemy pyszny dżem o takim smaku jakie dodamy galaretki. Nie czuć, że masą dżemową jest cukinie, wydaje się, że owoce.
Ja włożyłam słoiki do lodówki, żeby szybciej spróbować co nam wyszło.

_________________
Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 17 wrz 2012, o 12:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Super! Wieczorem zrobię! :D

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
Barbara2000
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 17 wrz 2012, o 13:33 
Offline
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Postów: 616
Skąd: opolskie

 1 szt.
Robiłam już i polecam.
Cukinia właściwie jest bez smaku więc smak będzie zależał od galaretki jaką dodamy. Ja robiłam bodajże cytrynową. Na podobnej zasadzie mam zamiar zrobić pomarańczową tylko wykorzystam do tego dynię.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *