Ogródek młodego ogrodnika

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek młodego ogrodnika

Post »

wiolamanka, staram się, by wyglądały jak najlepiej :)
iwona0042, uwielbiam dyniowate ;:oj Wymagają więcej uwagi od innych warzyw :) Maki z początku wątku rosły w zeszłym roku po wysianiu mieszanek letnich, rosły rzadko i słońce rozpieszczało, dlatego tak piękne :) Zbierałem nasionka, wysiałem wszystko w tym roku, niestety burza w maju podmyła siewki i po nich :( Kupiłem w połowie maja z PlantiCo mieszankę identycznych maków co moje i wysiałem, ale znowu burza podmyła siewki. W tym roku ostały się tylko gdzieniegdzie samosiejki.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna porcja fotek :)

W nocy - zupełnie niespodziewanie z resztą - nadeszła burza, tzw mini komórka burzowa. Ulewny deszcz padał przez pół godziny, później tylko siąpiło. Wreszcie mam podlany ogród :tan

Rączniki, patrząc od lewej - Czerwonolistny, zielonolistny, czerwonolistny i zielonolistny. Czerwony zaczyna kwitnąć już pod koniec czerwca, a zielonolistny ok. 10 sierpnia. Czerwonolistny ma mniej okazałe liście co z resztą widać na fotce, zielonolistny wygląda jak palma. Ludzie widząc z ulicy pytają mnie co to za palma tam rośnie :lol:
Dziwię się, bo to jest niemożliwe, nasiona rącznika potrzebują 3 miesięcy na dojrzenie i wyschnięcie, jak zatem w Polsce zielonolistny dojrzewa? Dlatego zielonolistny jest tylko w ofercie W. Legutko, ponieważ plantację ma nawet w Afryce i pewnie tam dojrzewają.

Wysokość ponad dwa metry:
Obrazek

Kwiatostan zielonolistnego:
Obrazek

Mieć w ogrodzie takie cudo - bezcenne :D

Słoneczniki ozdobne pod swoim ciężarem obniżyły się z 4 do 3,5 metra, dzięki czemu mogłem zrobić im fotkę:
Obrazek

Dyniowate:

Ta grucha coraz bardziej zaczyna mi się podobać, przypomina rozgwieżdżone niebo, plamki zmieniają kolor na pomarańczowy, a reszta na ciemną zieleń, za jakieś dwa tygodnie gotowy będzie efekt końcowy:
Obrazek

Tak zachowuje się dynia Autumn wings, kiedy wariuje z powodu niewyobrażalnej ilości składników pokarmowych w glebie obornikowej, 4 dynie już dojrzałe, kolejne dwie rosną, ale wątpię, by nie zrzuciła tych na fotkach :(
Obrazek

Obrazek

Dwie pary wąsów czepnych, kwiatów męskich, jeden liść i pęd boczny.
Obrazek

Zachowują się podobnie jak ogórki, lecz te już kończą żywot, dopadł je mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy i w dodatku Alterioza...
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Rączniki, słoneczniki, dynie... Aż miło popatrzeć.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Locutus, wpadaj częściej ;:333

Bardziej asymetrycznie wygląda w porównaniu do sióstr.
Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że na 5 krzaków Autumn wings nie ma innego koloru niż zielono żółty. Jedna zdaje się być całkiem żółta, a tak to wszystkie mają pół na pół zielonego i żółtego. Jak rosną, to jeszcze mają po dwa odcienie tych kolorów, zatem czterokolorowe są na początku, a później robią się tylko dwa kolory. Spodziewałem się jeszcze białych i zielonych, a tu nic :roll:

To są dwa oddzielne krzaki, te po prawej z krótkim trzonem są brodawkowe, po lewej z długim trzonem bez brodawek, bardzo dekoracyjne :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Będę wpadał regularnie, na pewno.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeglądnąłem się tej fasoli z parzącymi strąkami, buszowałem w liściach palcami i nagle zaczął mnie parzyć palec... Kwiaty ma mikroskopijne i to z nich jak na razie wychodzą małe strączki w kątach liści.

EDIT:

Takiego mutanta dziś rano zauważyłem :)
Obrazek
Wczoraj zakwitła prawa połowa, jutro zakwitnie lewa połowa 8-)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Autumn wings ładnie rosną:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Każda z innego krzaka mniej więcej w tym samym miejscu.
To jest akurat fragment zakrywający niepotrzebne (kompletnie zacienione) miejsce, na które świeci słońce zza płotu przez jakieś pół godziny od połowy sierpnia do połowy września :D

Sfotografowałem trzymetrowy fragment płotka dyniowego. Czerwone okręgi to miejsca, gdzie znajdują się dynie.
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, no będzie tych dyń... ;:oj I co Ty z nimi potem robisz?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będą stały jako ozdoba u mnie i u rodziny :)

Jeden krzak żółtej gruszki padł, zebrałem 3 niedojrzałe dynie, ciekaw jestem ile wytrwają :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No mogą spleśnieć...
Ja robię dokładnie tak samo. Dynie stanowią jesienną ozdobę mojego domu i co kawałek jakaś sobie leży. Dopiero na Boże Narodzenie jest zmiana, ale potem wracają - o ile oczywiście przetrwają :D No ale ja nie ma tak dużo...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam rozmaitość. Zakładałem, że z każdej dyni będę mieć po 3 i to już wychodzi tylko 48 dyń :) W ogóle skąd miałem wiedzieć, że jedna Korona cierniowa będzie mieć aż 16 dyń 8-) Ale uwierz mi, mam gdzie je wcisnąć, wolną przestrzeń da się zagospodarować tymi cudami. U mnie jeszcze na półce obok siebie stoi dumnie 9 zeszłorocznych, a obok nich stoją 3 tegoroczne.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo, ja też w tym roku kupiłam nasiona Korony na przyszły rok... Nazwa mnie zaintrygowała :wink: Na swój sposób oczywiście...
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi z koronami nie wyszło :roll: Miały być 3 krzaki, a jest jeden. Za to miały być 3 krzaki Autumn wings, a jest 5... A owoce mają tylko szczątki tych "cierni", a niektóre nie mają w ogóle. Ach, tak to jest jak się sugeruje zdjęciem na paczce. W przyszłym roku dopilnuję, by były 3-4 krzaki. W przyszłym roku z resztą nie będę kupować nasion dyń, mam kilka paczek nasion z tego roku, po co wyrzucać :) A, korony są dosyć spore, w zeszłym roku widziałem całkiem sporą, podobno obwód 45cm, moja największa ma 38cm w obwodzie. Tam gdzie rosną potrafią szkody uczynić swoją wagą. Lepiej, żeby się pięły po czymś mocnym, albo na ziemi niech rosną ;:333
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna porcja fotek :)
60cm w obwodzie - Cucurbita ficifolia (Dynia figolistna).
Obrazek

Ten sam krzak, ale 10 zawiązków później :wink: W końcu zawiązuje drugą dynię, a w tle trzecia, która szans nie ma zawiązanie.
Obrazek

Na drugim krzaku w końcu po może 20 zawiązkach zawiązała się dynia... 3 metry nad ziemią.
Obrazek

Plony z dzisiaj - dwie niedożywione Hokkaido i słonecznik ozdobny, w pełni dojrzały, nawet płatków nie stracił o dziwo.
Obrazek

Troszkę ponad metr, zakwitł dziś 20 kwiat ;:215
Obrazek
patasko pisze:Tak zachowuje się dynia Autumn wings, kiedy wariuje z powodu niewyobrażalnej ilości składników pokarmowych w glebie obornikowej, 4 dynie już dojrzałe, kolejne dwie rosną, ale wątpię, by nie zrzuciła tych na fotkach :(
Obrazek
No i nie zrzuciła 8-) Wynikałoby z tego, że to już 9 dyń na tym krzaku.
Obrazek

Widok zapiera dech.
Obrazek

Tutaj takie sobie z mieszanki firmy Green-land.
Obrazek

Dancing gourd, jest ich ok. 6, czy 8. Ne wiedziałem, że to takie małe, możliwe, że to błędy w uprawie albo błąd genetyczny.
Obrazek

Między innymi dzięki niemu mam tak okazałe warzywa :)

Kuluś
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”