Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Hmmm.... dobra, Poświęcę swoje pety. Przynajmniej będę zdrowsza w przeciwieństwie do robali :) Dziewczyny... jakie proporcje tego "napoju" robicie?
Basiu... biedronki też są :) Pewnie po herbatce z peta się wyniosą :(
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zeszłym roku zbierałam biedronki ze ściany i znosiłam je na rozchodnika zaatakowanego przez mszyce. Biedronki maszerowały im po plecach, bardziej zainteresowane widokami, niż jedzeniem. Na koniec... odlatywały. Nażarte były czy cóś... :lol:
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

3wa pisze:wygląda tak posadzona na razie z biało-zielonymi

Obrazek

A czy na słońcu mogą być bo jest u mnie od godz 15 do zachodu mniej więcej do 19 i tez czasami bywa zdradliwe
Ciągle się waham między albiflora a fluminensis. Ale kwiaty powinny rozwiać wątpliwości.

Obrazek Obrazek

Pierwszy to albiflora a drugi fluminensis.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image ... s4_ies.jpg , http://botany.cs.tamu.edu/FLORA/tfp/tradcul2.gif
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kari... gdzieś czytałam, że biedronki zakładają plantacje z mszycami. Jeśli to prawda to raczej bujda, że je zjadają. Zaznaczam, że nie mam pojęcia czy to prawda, po prostu takie gdzieś mi w oko wpadło. Z drugiej strony od zawsze słyszę o biedronkach w parze z mszycami. Tylko kto tam kogo wykorzystuje to nie wiem :)
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

AlfaXIII pisze:Powiedzcie jakie macie metody na te małe zarazy. Jak na razie wpierniczają mi stokrotki i jaskra :evil: Środek jaki posiadam to raczej traktują jak odżywkę :?
Może posadź obok aksamitkę, ona podobno skutecznie odstrasza mszyce :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
MamaOli
50p
50p
Od: 4 gru 2007, o 21:30

Post »

AlfaXIII pisze:Kari... gdzieś czytałam, że biedronki zakładają plantacje z mszycami. Jeśli to prawda to raczej bujda, że je zjadają. Zaznaczam, że nie mam pojęcia czy to prawda, po prostu takie gdzieś mi w oko wpadło. Z drugiej strony od zawsze słyszę o biedronkach w parze z mszycami. Tylko kto tam kogo wykorzystuje to nie wiem :)
A ja pamiętam, że kiedyś oglądałam "Pszczółkę Maję" i tam było o mrówkach, które opiekowały się mszycami, a te w zamian wytwarzały dla nich jakiś odżywczy "napój" na swoich odwłokach. Czasem bajki są pouczające :oops:
Pozdrawiam, Marta.

moje roślinki
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A gdzież ja tam upchnę aksamitkę :? Jednak poświęcę pety :)

Zrobiłam nowe fotki mojego "ogródka" ziołowego.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
1. bazylia 2-3. mięta 4. oregano 5. rozmaryn 6. tymianek.
Do tego mam lubczyk, kolendrę i koperek. Pewnie jak znowu polezę pod halę to przytargam nowe zioła :)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O mrówkach to wiem :) Dlatego zapadło mi w pamięć jak coś podobnego napisane było o biedronkach. Ale nie wykluczam, że można to między bajki wetkać :wink:
Jedno jest pewne... biedronki mają coś wspólnego z mszycami. Jeśli nie w przyrodzie to na pewno w tradycji ludowej :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

hyzopu i estragonu nie kupuj podrzuce Ci z trzykrotką

a na mszyce tylko i wyłącznie karate - chemiczny środek paraliżujący momentalnie
problem z pryskaniem tego co zjadliwe - 2 tygodnie trzeba odczekać

a jak dostane kawałeczek tej mięty z czerwonymi łodyżkami to dorzuce Ci mięte imbirową, mięte jabłkową i melise cytrynową
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tą moją miętę Aga? Jasne, że Ci podrzucę :) Nie wiem tylko czy to sie ukorzenia czy trza wykopać kawałek?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AlfaXIII pisze:Tą moją miętę Aga? Jasne, że Ci podrzucę :) Nie wiem tylko czy to się ukorzenia czy trza wykopać kawałek?
każda mięta się ukorzenia jak chwast

imbirowa jest taka sama kształtami tylko kolorki ma żółto zielone

mam jeszcze kędzierzawą ale maleńki krzaczuś - misi się rozrosnąć
biała (okrągłolistna variegata) po raz kolejny nie przezyła zimy :cry:

ziół mam sporo - wszystko na ogrodzie
estragon ma dość silny stystem korzeniowy nie wiem jak się sprawdzi w doniczce

to imbirowa

to okrągłolistna czyli jabłkowa
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to idę urwać łodyżkę i wsadzam do wody. Chyba, że wolisz sama ukorzenić?
Jutro albo po jutrze wybiorę się pod Halę. Może spotkam jakieś nowe odmiany :) Miewają tam różne różności.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wsadz do wody i tak dopiero w poniedziałek najlepiej posyłać coby im oszczedzić wekendu na poczcie

do poniedziałku pewnie już korzonki będą

mam jeszcze mięte długolistną przywleczona z turcji, ale tego nie jadam nigdy - jakoś tak
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Już w wodzie :)

Dziewczyny (i chłopaki ) ponieważ definitywnie przestałam wierzyć swej świetnej pamięci, drogą kupna nabyłam zeszyt w kratkę. Postanowiłam zapisywać co i komu obiecałam :) Zatem prędziutko mi się tu zgłaszać :) Pewnie w poniedziałek zrobię jakieś paczuszki i będę rozsyłać na cztery strony świata :)
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to się melduje z miętą i jakby się jakiś kawaluniek białawej trzykroci znalazł
tej w paski i tej nie w paski
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”