Bozuniu,tego Blue Mousa kupiłem w 2010 roku.Miał zaledwie 4 listki.W miejscu w którym rośnie ma słońce do godziny ok. 10:30...rośnie przyzwoicie,więc stanowisko jej pasuje;). Roza333,będzie mi bardzo miło gościć Ciebie częściej
taki mini kawałeczek na zdjęciu a prześliczny - to pisze osoba zupełnie zielona w ogrodnictwie przepięknie !! na takim małym areale tak wszystko urządzić - klasa
Jacku jak nazywa się ta pstra bordowa żurawka- / ostatnie zdjęcie z 26czerwca/. Juka kwitła już u Ciebie, czy jest duża?
Trawy piękne , ale się na nich kompletnie nie znam, więc z przyjemnością tylko poczytam dyskusje o nich.
Delospermo,ta żurawka to Midnight Rose Ulubiona żurawka opuchlaków Co do jukki,to niestety jeszcze nie kwitła,jest u mnie 3 sezon...po tej zimie straciła 3/4 liści.Teraz ma okoo 35 cm średnicy. anushka,dzięki Ewamaj66,zdecydowanie ładniejsze są róże,jak by nie było Królowe ogrodów,dlatego dobrym pomysłem jest....najpierw róże. Pratellina,cieszę się,że podobają ci się moje żurawki Dzisiaj byłem na Lecie Kwiatów w Otmuchowie,gdzie kupiłem kilka żuraweczek...jutro dodam fotkę
Dla niezorientowanych napiszę,że po raz 40 w Otmuchowie (opolszczyzna)odbywa się wystawa,połączona ze sprzedażą kwiatów,bylin,krzewów i drzew...Jednym słowem fantastyczna impreza,połączona z całkiem niezłą "wyżerką" ...było coś dla oka i podniebienia.Jedyny minus to CENY:/.ale cóż...To mała namiastka wczorajszego Lata Kwiatów w Otmuchowie.
KLEO1,gdybym miał miejsce w ogródku,pewnie opkupił bym się po zęby...Niestety możliwości ogrodu już i tak nadwyrężyłem To skromniutkie zakupy żurawki,tiarella,szałwia i trawka
jacekopole71 pisze:...gdybym miał miejsce w ogródku,pewnie opkupił bym się po zęby...Niestety możliwości ogrodu już i tak nadwyrężyłem...
No to ja bym rzekła , że jesteś szczęściarzem... ja mam wielki ogród , a zasoby portfelowe nadwyrężone A na takiej wystawie kuszą tylko i kuszą ... Zawsze można znaleźć jakiś ciekawy okaz do swojego ogrodu.
Czo to za trawka , czy ona jest wieloletnia?
Jolu,niestety nie napisze Ci nazwy tej trawy,gdyż jej nie pamiętam,temperatura zrobiła mi wczoraj lekką pustkę pamięciową:( ...co nieznaczy ,że jeszcze dzisiaj nazwy nie znajdę:)...Pani sprzedająca,zarzekała się ,że to trawa wieloletnia...więc,zobaczymy...
Jacku,miałeś już tiarellę mystic mist?to ta z jasnymi liśćmi -4 foto,ja w tym roku kupiłam po raz trzeci,dwa poprzednie sezony -niestety nie przetrwała,podobno bardzo kapryśna-ale tak ładna(szczególnie gdy różowieją liście),że będę ją kupować do skutku
Dorotko, jeszcze jej nie miałem...Muszę przyznać,że ogólnie po ostatnich dwóch zimach stwierdziłem,że Tiarelle są kapryśne i przemarzają.Dlatego Mistyczną Mgłę zamierzam posadzić w donicy a zimą do jasnego pomieszczenia powędruje obowiązkowo
Mam Mystic Mist w gruncie, przeżyła pierwszą zimę bez bólu, zobaczymy, co będzie w tym roku. Od razu mówię, że rośnie w miejscu idealnym, bo od wschodniej strony garażu, więc wiatry zachodnie jej nie szkodzą, jest cieniście i wilgotno, a ziemia przepuszczalna, a próchniczna.
Twoja trawka podobna do jęczmienia grzywiastego. Jeśli to on, to jednoroczny, ale ponoć dobrze się sieje.
Ewuniu dziękuję za informację,przyznaję,że warynki jakie ma Twoja Tiarella są idealne.Teraz tak sobie pomyślałem,że faktycznie miejsce w którym miałem wcześniej Tiarelle było nieprzyzwoicie nękane wiatrem w czasie zimy.(hmmm będę musiał zrobić jakiś parawan na czas jesienno-zimowy)...Jęczmień Grzywiasty "BINGOO" to jest to...tylko dlaczego jednoroczne cóż, będziemy wysiewać...
Wystawa godna uwagi. Zakupy cudne . Zazdroszczę, bo też byłam wczoraj na giełdzie w Cieplicach, ale takich pięknych okazów nie było. Jak nazywa się trawka? Wygląda troszkę jak głuchy owies / Czy jej nie obraziłam, bo może to jakaś arystokratka?/.
A Twoja delosperma rozsiewa chyba to szaleństwo i dotarło już do mojej, za co jej serdecznie dziękuję.