Tradycyjnie echinopsiski obsypane pąkami, znowu oślepisz Nas śnieżnobiałym kwieciem
Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja parapetowa kaktusiarnia
Pięknie kwitną gymnolki. Jeden na żółto niebawem zakwitnie
Tradycyjnie echinopsiski obsypane pąkami, znowu oślepisz Nas śnieżnobiałym kwieciem
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Jakie Ty masz fajne parapety, na takich to można poszaleć 
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No u ciebie to jest kaktusowo,na wszystkich parapetach,ale przy opuncjach,to bym się nie kręcił,
mam zimaki to są diabły w zadawaniu bólu
poz.Leszek
mam zimaki to są diabły w zadawaniu bólu
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Bardzo ładnie zagospodarowałaś te Swoje parapety dla kaktusów.
Ale będzie szał,gdy zakwitną te Echinopsisy obsypane pąkami !!!
Ale będzie szał,gdy zakwitną te Echinopsisy obsypane pąkami !!!
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawy Echinopsis po tej zimie źle się wybudza. Lewy jest zielony, widać jego zdrowe ciałko. Zaś główny człon prawego i kilka odnóg bocznych nie jest prawidłowo ujędrnione, ma do tej pory brązowawy kolor i nie widać by zaczął na czubku przyrastać. Martwię się o niego, bo jest najstarszy - u mnie jest ponad 15 lat, a dostałam go w sile wieku. Może to starość, a może podmarzł troszeczkę - od początku kwietnia weranduje za oknem.
Choć przypominam sobie, że w zeszłym roku też dłużej dochodził do siebie po zimie.
A może pora na wymianę podłoża? Ale on jest tak rozrośnięty, że boję się że w trakcie przesadzania mi się rozsypie na części.
A może pora na wymianę podłoża? Ale on jest tak rozrośnięty, że boję się że w trakcie przesadzania mi się rozsypie na części.
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Piękne parapety
. Opuncjowy las bardzo interesujący, ale wspólczuję przy przesadzaniu towarzystwa
.
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Super uwielbiam takie widoczki 
- DAK

Kwiatek tego "puchatka" wreszcie się otworzył (nie wiem jaka jest nazwa tego kaktusa). Kwiatuszek jest wprawdzie malutki, ale nie zamyka się na noc i jest już od kilku dni:

Mammilariei Rebutia kwitną dalej
Czekam na rozwinięcie pąków Gymnocylicjów.

Nie pytam o to jakie to, czy inne Gymno, bo i tak nie spamiętam, a w tabliczkach coś pokręcę. Ale mam pytanie, czy to niżej to też Gymnocylicjum?

Puchate pąki Echinopsisów powiększają się:

aha, jeszcze chciałam wam przedstawić mojego szczególnego puchatka - Portosa-Ogrodnika

On bardzo zgrabnie porusza się między kolczastymi przyjaciółmi, cudnie wyczuwa kiedy rozwiną się kwiaty Echino - siedzi wówczas od rana z nosem przy pąku.

Mammilariei Rebutia kwitną dalej
Czekam na rozwinięcie pąków Gymnocylicjów.

Nie pytam o to jakie to, czy inne Gymno, bo i tak nie spamiętam, a w tabliczkach coś pokręcę. Ale mam pytanie, czy to niżej to też Gymnocylicjum?

Puchate pąki Echinopsisów powiększają się:

aha, jeszcze chciałam wam przedstawić mojego szczególnego puchatka - Portosa-Ogrodnika

On bardzo zgrabnie porusza się między kolczastymi przyjaciółmi, cudnie wyczuwa kiedy rozwiną się kwiaty Echino - siedzi wówczas od rana z nosem przy pąku.
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Notocactus haselbergii
-- N 24 cze 2012 22:14 --
Hamatocactus , w każdym bądź razie cos bliższe ferokaktusom, na pewno nie gymnocalycium
-- N 24 cze 2012 22:16 --
Ogólnie to fotki kolekcji z ostatnich dwóch stron mają to "coś"
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Ten niezidentyfikowany pan wygląda mi na hamatocactus'a.
Z tego co widzę zapowiada się kolorowe lato na twoich parapetach. Piękne kwitnienia
Pozdrawiam!
Z tego co widzę zapowiada się kolorowe lato na twoich parapetach. Piękne kwitnienia
Pozdrawiam!
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Odbiegając trochę od tematu - specyficzny ten wasz blok, gdzie co drugie piętro nie ma balkonów. Analogicznie zapewne odwrotnie jest po drugiej stronie budynku?
Kibicuje twojemu dziadkopsisowy... przynajmniej u kogoś sobie pooglądam bo mam dziwne 'szczęście' do zdegenerowanych roślin pośród E. eyriesii i E. multiplex
Kibicuje twojemu dziadkopsisowy... przynajmniej u kogoś sobie pooglądam bo mam dziwne 'szczęście' do zdegenerowanych roślin pośród E. eyriesii i E. multiplex
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
A ten "puchatek" to został przeszkolony w temacie przestrzegania przepisów BHP - praca na wysokości?, boaha, jeszcze chciałam wam przedstawić mojego szczególnego puchatka - Portosa-Ogrodnika
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
ejacek pisze:Hamatocactus , w każdym bądź razie coś bliższe ferokaktusom, na pewno nie gymnocalycium.DAK pisze:Ale mam pytanie, czy to niżej to też Gymnocylicjum?
bool pisze:Ten niezidentyfikowany pan wygląda mi na hamatocactus'a.
Dla mnie to też Hamatocactus.Na poniższych stronach możesz poszukać nazwy gatunkowej :
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... actus.html
http://www.cactuslove.ru/rod.php?rodid=42
http://www.cactusinfo.net/gallery/H/index.htm
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Jeśli to marketowy zakup to można zawęzić poszukiwania do H. setispinus lub H. hamatocanthus. Chyba, że markety wzniosły się na wyżyny swoich możliwości i dysponują bogatą bazą roślinną. Poza tym w przypadku 'tych' roślin i tak nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że to czysty gatunek, a pewnie większość powie, że już sam'market' szufladkuje rośliny jako kundle. Przykładem może być choćby moja Parodia hybr., do niedawna P. aureispina.
- DAK

Bardzo dziękuję wszystkim za komentarze i za identyfikacje. Hamatocackusa będzie mi łatwiej zidentyfikować, gdy zakwitnie (ma 3 pąki). Tak mi był podobny do mojego Feraka, ale mój już ma kilka lat i nie kwitnie. Hamatocactus jest marketowym kundelkiem, ale ja lubię kundle. Moje psy i koty też nigdy nie były rasowe, choć było im do tej rasy blisko - Portos ma mamę Maine Coon i tatę NN. Ale wiele cech mamy zachował i nie jest ważne, że nie ma maminego puchatego ogona. Tak samo podchodzę do moich kundelków kolczastych.
- dlatego nie przejmuję się przynależnością do rasy, a gatunek służy tylko do sprawniejszego porozumiewania się.
W sprawie bloku to jest on z lat 50ych i postawiony jest na konstrukcji żelbetonowych pali i belek nośnych wypełnionych ceglanymi ścianami działowymi (nawet nie wiedziałam, że ta technologia stosowana teraz w tych szklanych wieżowcach ma już tak wielkie tradycje murarskie ;) Ma to swoje dobre strony, bo nie mam w ogóle ścian nośnych i w czasie remontu mogłam burzyć co chciałam. Ale ma też najpoważniejszy mankament - konstrukcje żelbetonowe nośne leżą też w poziomie i są właśnie między 2 i 3 piętrem - dlatego trzecie piętro nie ma balkonów. Balkonów nie ma po drugiej północnej stronie budynku - tam są kuchnie i klatki schodowe.
Portos jest całkowicie przeszkolony w zakresie BHP - barierki były montowane specjalnie dla niego 5 lat temu. On większość letnich dni i nocy spędza na tych parapetach. Łokciami wsparty o barierki całymi godzinami jak babina-plotkarka wygląda na podwórko, gada z dzikimi kotami, przedrzeźnia sroki i odstrasza gołębie i wrony. A na balkonie niżej ma piękność - czarno-białą koteczkę.
Nie wiem, czy jest tak ostrożny, czy tchórzliwy, czy też miłość za słaba - bo na skok w dół nigdy się nie zdecydował.
W sprawie bloku to jest on z lat 50ych i postawiony jest na konstrukcji żelbetonowych pali i belek nośnych wypełnionych ceglanymi ścianami działowymi (nawet nie wiedziałam, że ta technologia stosowana teraz w tych szklanych wieżowcach ma już tak wielkie tradycje murarskie ;) Ma to swoje dobre strony, bo nie mam w ogóle ścian nośnych i w czasie remontu mogłam burzyć co chciałam. Ale ma też najpoważniejszy mankament - konstrukcje żelbetonowe nośne leżą też w poziomie i są właśnie między 2 i 3 piętrem - dlatego trzecie piętro nie ma balkonów. Balkonów nie ma po drugiej północnej stronie budynku - tam są kuchnie i klatki schodowe.
Portos jest całkowicie przeszkolony w zakresie BHP - barierki były montowane specjalnie dla niego 5 lat temu. On większość letnich dni i nocy spędza na tych parapetach. Łokciami wsparty o barierki całymi godzinami jak babina-plotkarka wygląda na podwórko, gada z dzikimi kotami, przedrzeźnia sroki i odstrasza gołębie i wrony. A na balkonie niżej ma piękność - czarno-białą koteczkę.