Mój ogród choć mały...
Re: Mój ogród choć mały...
Jacku - piękny jest ten Twój ogródek, a na dodatek robi wrażenie bardzo zacisznego i przytulnego. Mam na tym punkcie bzika, bo w moim do pewnego czasu strasznie wiało. Lubisz tak jak ja hosty i żurawki, oraz trawy. Niestety moje w większości wymarzły w tę zimę, a nawet jak przeżyły to dopiero do siebie dochodzą. O bujnych kępach w tym roku mogę tylko pomarzyć. A Twoje mini skalniaczki są prześliczne - od dwóch lat taki mi się marzy, ale nie mogę się jakoś do niego zabrać.
- jacekopole71
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kleo niestety ta zima a w zasadzie mrozy wszystkim nam dały się we znaki.Straty jak się okazuje są w naszych ogrodach znaczne.Dla kogoś kto emocjonalnie i z pietyzmem podchodzi do swoich zielonych dzieci,takie straty są bardzo bolesne.Cóż,musimy pogodzić się z tym faktem i dalej upiększać nasze "zieleniaki";)To prawda,że żurawki,trawy ,hosty są moimi ulubionymi....
Ja zbierałem się do wykonania swoich skalniaków w skali mini dokladnie 2 lata
jak Ty;)
Ja zbierałem się do wykonania swoich skalniaków w skali mini dokladnie 2 lata
To znaczy, że to już ten rok kiedy powinnam go w końcu zrobić
A ja nadal nie wiem jaki najbardziej chciałabym mieć. Podobają mi się takie w pniu drzewa, albo w kamiennych korytkach, w misach terakotowych też są ładne. Zastanawiałam się też, czy nie posadzić sobie różnych rojników na ścieżce między kamiennymi płytami, ale to chyba mało praktyczne. Tak więc pomysłów tysiąc i brak decyzji który jest najlepszy.
A ja nadal nie wiem jaki najbardziej chciałabym mieć. Podobają mi się takie w pniu drzewa, albo w kamiennych korytkach, w misach terakotowych też są ładne. Zastanawiałam się też, czy nie posadzić sobie różnych rojników na ścieżce między kamiennymi płytami, ale to chyba mało praktyczne. Tak więc pomysłów tysiąc i brak decyzji który jest najlepszy.
- jacekopole71

-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Jacku, gdzie kupujesz takie ładne sadzonki? 
- jacekopole71

- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozwolisz Jacku, że i ja zostawię swój ślad w Twoim przeuroczym zakątku. Bez cienia przesady mogę napisać: GENIALNIE. Wszystko pasuje do siebie idealnie, nie ma u Ciebie ani jednej rośliny, która byłaby z innej bajki. Przyznam, że już kiedyś spacerowałam sobie po Twoich włościach, ale nie pisałam, a teraz przypomniałam sobie, że sadzisz trawy w donicach bez dna. Dobrze pamiętam?
Chciałabym Cię zapytać jak duże donice wykorzystujesz (średnica, wysokość). Miskant (nie pamiętam nazwy) rozlazł mi się niemiłosiernie, a że pojawią się na pewno jakieś inne trawy, to pomysł z donicami bez dna byłby super. Rozumiem, że one na zimę zostają w gruncie, nie wykopujesz ich...?
Zauważyłam u Ciebie turzycę Graya gwiazdkową - czy ona ma tendencję do wychodzenia na ogród? A czy znasz może Kosmatkę śnieżną (luzula nivea) niska trawa, ale też nie wiem czy się czasem nie rozłazi??
Już nie mogę się doczekać kolejnych zdjęć
PS - mój syn ma na imię Jacek, więc pewnie dlatego zwróciłam uwagę na Twój wątek, ale intuicja podpowiedziała dobrze
Chciałabym Cię zapytać jak duże donice wykorzystujesz (średnica, wysokość). Miskant (nie pamiętam nazwy) rozlazł mi się niemiłosiernie, a że pojawią się na pewno jakieś inne trawy, to pomysł z donicami bez dna byłby super. Rozumiem, że one na zimę zostają w gruncie, nie wykopujesz ich...?
Zauważyłam u Ciebie turzycę Graya gwiazdkową - czy ona ma tendencję do wychodzenia na ogród? A czy znasz może Kosmatkę śnieżną (luzula nivea) niska trawa, ale też nie wiem czy się czasem nie rozłazi??
Już nie mogę się doczekać kolejnych zdjęć
PS - mój syn ma na imię Jacek, więc pewnie dlatego zwróciłam uwagę na Twój wątek, ale intuicja podpowiedziała dobrze
Zawsze jak tu wpadam jestem pod ogromnym wrażeniem
i właśnie przypomniało mi się ,że w piwnicy mam chińską latarekne
...może będzie pasować do mojego nowego zakątka:)) piękny ten Twój ogród....
- delosperma

- Od: 20 mar 2012, o 00:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale zaszalałeś na kolorowo
. Lubię rośliny z pstrokatymi liśćmi. A skrzyp pięknie się prezentuje na białym tle. A ostropestu nie szukaj, bo to roślina jednoroczna. Trzeba ją wysiać na wiosnę.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- jacekopole71

Iwonko,witam Cię serdecznie na swoich włościach;)jest mi niezmiernie miło.W pierwszej kolejności pozdrawiam swojego imiennika:)Pamięć masz Iwonko bardzo dobrą.Zgadza się,że trawy które się rozłażą sadzę w donicach bez dna
.Dla wysokich traw donice mają około 70 cm średnicy i 40 cm wysokości.Wkopuję je o około 10 cm głębiej od poziomu ziemi.Mniejsze trawy np Red Baron sadzę w mniejszych ok 40 cm średnicy.Iwonko najbardziej rozłażąca się trawa jaką mam to Spartyna (trawa kaskadowa).Te donice bez dna zostają w gruncie przez cały rok.Co do turzycy Graya, nie jest to trawa ekspansywna i rośnie w zwartej kępie.U mnie jest bez "obręczy"z donicy;)Kosmatka śnieżna ,nie posiadam...wiem jedynie,że tworzy dosyć pokaźne kępy,ale czy się rozłazi
Iwonko nie mam pojęcia.
Juleczko na pewno będzie pasowała
Delosperma dzięki za informację,to zmienia postać rzeczy...przestaję szukać:)
Juleczko na pewno będzie pasowała
Delosperma dzięki za informację,to zmienia postać rzeczy...przestaję szukać:)
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Ekspresowa, wyczerpująca odpowiedż
-BARDZO dziękuję, imiennik też dziękuje
Będę zaglądać
Będę zaglądać
- Ela SZ
- 200p

- Od: 12 sie 2011, o 13:57
Jacku,nie powiem nic odkrywczego o Twoim ogrodzie, jest przepiękny.Zakupy bardzo udane
ale mnie urzekł,skrzyp japoński
...pomalutku zaczynam dojrzewać do rabatki trawiastej 
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ta szkółka jest koło "karolinki"?
Jechałem tamtędy ostatnio i właśnie obok jest szkółka i MC Donald.
A jak z cenami? Drogo czy przyzwoicie?
Jechałem tamtędy ostatnio i właśnie obok jest szkółka i MC Donald.
A jak z cenami? Drogo czy przyzwoicie?
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Jacku, super zakupy zrobiłeś
Kaskada piękna
Ja w tym roku po raz pierwszy sadziłam trawy w donicach, ale z dnem
Źle zrobiłam???
Ja w tym roku po raz pierwszy sadziłam trawy w donicach, ale z dnem
Źle zrobiłam???