Mój ogród choć mały...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród choć mały...

Post »

Jacku - piękny jest ten Twój ogródek, a na dodatek robi wrażenie bardzo zacisznego i przytulnego. Mam na tym punkcie bzika, bo w moim do pewnego czasu strasznie wiało. Lubisz tak jak ja hosty i żurawki, oraz trawy. Niestety moje w większości wymarzły w tę zimę, a nawet jak przeżyły to dopiero do siebie dochodzą. O bujnych kępach w tym roku mogę tylko pomarzyć. A Twoje mini skalniaczki są prześliczne - od dwóch lat taki mi się marzy, ale nie mogę się jakoś do niego zabrać.
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Kleo niestety ta zima a w zasadzie mrozy wszystkim nam dały się we znaki.Straty jak się okazuje są w naszych ogrodach znaczne.Dla kogoś kto emocjonalnie i z pietyzmem podchodzi do swoich zielonych dzieci,takie straty są bardzo bolesne.Cóż,musimy pogodzić się z tym faktem i dalej upiększać nasze "zieleniaki";)To prawda,że żurawki,trawy ,hosty są moimi ulubionymi....
Ja zbierałem się do wykonania swoich skalniaków w skali mini dokladnie 2 lata :wink: jak Ty;)
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

To znaczy, że to już ten rok kiedy powinnam go w końcu zrobić ;:oj ;:oj ;:oj
A ja nadal nie wiem jaki najbardziej chciałabym mieć. Podobają mi się takie w pniu drzewa, albo w kamiennych korytkach, w misach terakotowych też są ładne. Zastanawiałam się też, czy nie posadzić sobie różnych rojników na ścieżce między kamiennymi płytami, ale to chyba mało praktyczne. Tak więc pomysłów tysiąc i brak decyzji który jest najlepszy.
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze zakupki
Obrazek

wczoraj byłem na pożegnaniu kolegi,który odchodził na emeryturę...W lokalu, w którym byliśmy zauważyłem takią "mini" kaskadę...ok.5 metrów wysokości ;:oj
Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Jacku, gdzie kupujesz takie ładne sadzonki? ;:204
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawid,dokładnie kupuję je w Opolu blisko Mc Donald'a na Wrocławskiej,w szkółce p.Mularz.Polecam,mają naprawdę zdrowe, ciekawe rośliny i drzewa.

Dzisiaj posadziłem skrzyp japoński,całkiem fajny... :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozwolisz Jacku, że i ja zostawię swój ślad w Twoim przeuroczym zakątku. Bez cienia przesady mogę napisać: GENIALNIE. Wszystko pasuje do siebie idealnie, nie ma u Ciebie ani jednej rośliny, która byłaby z innej bajki. Przyznam, że już kiedyś spacerowałam sobie po Twoich włościach, ale nie pisałam, a teraz przypomniałam sobie, że sadzisz trawy w donicach bez dna. Dobrze pamiętam?
Chciałabym Cię zapytać jak duże donice wykorzystujesz (średnica, wysokość). Miskant (nie pamiętam nazwy) rozlazł mi się niemiłosiernie, a że pojawią się na pewno jakieś inne trawy, to pomysł z donicami bez dna byłby super. Rozumiem, że one na zimę zostają w gruncie, nie wykopujesz ich...?
Zauważyłam u Ciebie turzycę Graya gwiazdkową - czy ona ma tendencję do wychodzenia na ogród? A czy znasz może Kosmatkę śnieżną (luzula nivea) niska trawa, ale też nie wiem czy się czasem nie rozłazi??
Już nie mogę się doczekać kolejnych zdjęć :D

PS - mój syn ma na imię Jacek, więc pewnie dlatego zwróciłam uwagę na Twój wątek, ale intuicja podpowiedziała dobrze ;:333
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Zawsze jak tu wpadam jestem pod ogromnym wrażeniem ;:oj i właśnie przypomniało mi się ,że w piwnicy mam chińską latarekne :tan ...może będzie pasować do mojego nowego zakątka:)) piękny ten Twój ogród....
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale zaszalałeś na kolorowo ;:oj . Lubię rośliny z pstrokatymi liśćmi. A skrzyp pięknie się prezentuje na białym tle. A ostropestu nie szukaj, bo to roślina jednoroczna. Trzeba ją wysiać na wiosnę.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko,witam Cię serdecznie na swoich włościach;)jest mi niezmiernie miło.W pierwszej kolejności pozdrawiam swojego imiennika:)Pamięć masz Iwonko bardzo dobrą.Zgadza się,że trawy które się rozłażą sadzę w donicach bez dna :heja .Dla wysokich traw donice mają około 70 cm średnicy i 40 cm wysokości.Wkopuję je o około 10 cm głębiej od poziomu ziemi.Mniejsze trawy np Red Baron sadzę w mniejszych ok 40 cm średnicy.Iwonko najbardziej rozłażąca się trawa jaką mam to Spartyna (trawa kaskadowa).Te donice bez dna zostają w gruncie przez cały rok.Co do turzycy Graya, nie jest to trawa ekspansywna i rośnie w zwartej kępie.U mnie jest bez "obręczy"z donicy;)Kosmatka śnieżna ,nie posiadam...wiem jedynie,że tworzy dosyć pokaźne kępy,ale czy się rozłazi ;:219 Iwonko nie mam pojęcia.

Juleczko na pewno będzie pasowała :wink:
Delosperma dzięki za informację,to zmienia postać rzeczy...przestaję szukać:)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Ekspresowa, wyczerpująca odpowiedż :shock: -BARDZO dziękuję, imiennik też dziękuje :)
Będę zaglądać :wit
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Przepiękniutko ;:333
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p
Od: 12 sie 2011, o 13:57

Post »

Jacku,nie powiem nic odkrywczego o Twoim ogrodzie, jest przepiękny.Zakupy bardzo udane ;:333 ale mnie urzekł,skrzyp japoński ;:224 ...pomalutku zaczynam dojrzewać do rabatki trawiastej :D
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ta szkółka jest koło "karolinki"?
Jechałem tamtędy ostatnio i właśnie obok jest szkółka i MC Donald.
A jak z cenami? Drogo czy przyzwoicie?
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jacku, super zakupy zrobiłeś ;:108 Kaskada piękna :D

Ja w tym roku po raz pierwszy sadziłam trawy w donicach, ale z dnem :roll:
Źle zrobiłam???