Zielona radość :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielona radość :)

Post »

Piotrku P :wit Kotewka mądra roślinka i piękna ,chyba ją póżniej pokażesz w całej krasie . Ogród piękny ,pracy cały czas moc ,matura zdana i co dalej w kierunku ogrodnictwa czy rolnictwa ???. Może jakieś aranżacje ogrodów :D na razie się ciesz i wypoczywaj ;:138 ;:138 ,bo zasłużyłeś :;230
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam ;:170
Marla54 pisze:Piotrze, a tak z ciekawości ... to jakiej powierzchni jest to twoje królestwo. W/g zdjęć to chyba areał jest dosyć, dosyć. ;:oj
Zabij mnie ale nigdy nie pamiętam :;230 6 lub 9 arów ;:131
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piotrek - czy lilie w oczku czymś nawozisz? Ja w tym roku kupiłam pierwszą i wsadziłam. I tak się zaczęłam zastanawiać czy one wymagają jakiegoś nawożenia? No bo w naturze to rosną sobie same, a w oczku?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W oczku sadzę w szlamie (podłożu) ze starych przerybionych stawów. Tylko rączki przez tydzień śmierdzą niemiłosiernie ;:224
Nawozów nie podaję :wink:
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

PiotrekP pisze: Ogrodnictwo ...
Oj to nie zazdroszczę Ci chemii, genetyki i paru innych ;:224
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Hmm - mam w okolicy taki staw, chyba wybiorę się tam po ten szlam, tak z wiaderko przytargam, powinno wystarczyć. A smrodek to mnie nie odstrasza, taka dama to ja znowu nie jestem. ;:7 Ostatnio wiozłam samochodem obornik przekompostowany w workach. Jak zawsze kupowałam to trochę śmierdział, ale dało się znieść ten smrodek. A tym razem chyba fermentował na słońcu bo smród był nieziemski!! Wietrzyłam samochód trzy dni.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaViol pisze:
PiotrekP pisze: Ogrodnictwo ...
Oj to nie zazdroszczę Ci chemii, genetyki i paru innych ;:224
Papierek mi jest potrzebny żeby sobie go na ścianie powiesić :wink: na dziennych jesteś czy zaocznych ? z tego co się orientowałem u "profesorków" na zaocznych jest wszystko i nic.

KLEO1 pisze:Hmm - mam w okolicy taki staw, chyba wybiorę się tam po ten szlam, tak z wiaderko przytargam, powinno wystarczyć. A smrodek to mnie nie odstrasza, taka dama to ja znowu nie jestem. ;:7 Ostatnio wiozłam samochodem obornik przekompostowany w workach. Jak zawsze kupowałam to trochę śmierdział, ale dało się znieść ten smrodek. A tym razem chyba fermentował na słońcu bo smród był nieziemski!! Wietrzyłam samochód trzy dni.
Pamiętaj żeby donicę wyłożyć agrowłókniną i na wierzch dać solidną warstwę żwiru :wink:
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Dzięki za radę - zastosuję!
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrek P :wit A to bardzo dobrze mieć takiego "mądralińskiego " w dobrym słowa znaczeniu na FORUM ,bo dużo wie i widzę że chętnie doradza ;:138 ;:138 .W dobrym rolnictwie i ogrodnictwie przyszłość , mając na uwadze żywność. Oby mniej stosować szkodliwych nawozów i środków ochrony a bardziej w kierunku ekologii.Nie wiem do czego doprowadzi modyfikacja roślin ??? :(
Pozdrawiam Ewula
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

PiotrekP pisze:Papierek mi jest potrzebny żeby sobie go na ścianie powiesić :wink: na dziennych jesteś czy zaocznych ? z tego co się orientowałem u "profesorków" na zaocznych jest wszystko i nic.
Na wieczorowych :D :D :D Ich wieczorowość objawia się zajęciami w każdy weekend czyli pół piątku, sobota i niedziela, 4-roletnie. Ale roczniki niżej już uczą się pon.-pt. od 16-ej.
Co do poziomu to chyba zależy od uczelni. W Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w W-wie na AK nie było egzaminu wstępnego z rysunku odręcznego, a z tego co mówiła koleżanka, która robiła tam architekturę (tę budowlaną) to poziom tam niewysoki.
Ja jestem na SGGW i mimo, że wieczorowe i płatne to egzamin był. I naprawdę wymagają. Może i mamy ciut przycięty program w stosunku do dziennych np. np. na biologii i fizjologii roślin odpuścili nam jakieś plechowce czy inne rośliny niższe, ale chyba niezbyt dużo, bo dzienne są 3,5-letnie. Dużo na tym kierunku czasu zabiera rysowanie różnego rodzaju.
Za to Ty możesz mi nie zazdrościć nauki odróżniania Ludwików, geometrii wykreślnej, a już szczególnie modelowania drogi z kreśleniem nasypów i wykopów i liczeniem objętości robót ziemnych :;230
A na którą uczelnię Ty się wybierasz? :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Ewiczka52 pisze:Piotrek P :wit A to bardzo dobrze mieć takiego "mądralińskiego " w dobrym słowa znaczeniu na FORUM ,bo dużo wie i widzę że chętnie doradza ;:138 ;:138 .W dobrym rolnictwie i ogrodnictwie przyszłość , mając na uwadze żywność. Oby mniej stosować szkodliwych nawozów i środków ochrony a bardziej w kierunku ekologii.Nie wiem do czego doprowadzi modyfikacja roślin ??? :(
Pewnie, że dobrze mieć takiego :)
A majstrowanie w naturze raczej do niczego dobrego. Człowiek nie zawsze przewidzi do czego to doprowadzi. Czasem, nawet zdawałoby się ekologiczne metody bywają szkodliwe. Przykładem może być sprowadzenie biedronki azjatyckiej jak ekologiczna ochrona upraw szklarniowych przed mszycami. Ne przewidziano tylko, że ze szklarni się wymknie. W Polsce mocno zagraża naszym rodzimym biedronkom: dwukropce i siedmiokropce.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewiczka52 pisze:Piotrek P :wit A to bardzo dobrze mieć takiego "mądralińskiego " w dobrym słowa znaczeniu na FORUM ,bo dużo wie i widzę że chętnie doradza ;:138 ;:138 .W dobrym rolnictwie i ogrodnictwie przyszłość , mając na uwadze żywność. Oby mniej stosować szkodliwych nawozów i środków ochrony a bardziej w kierunku ekologii.Nie wiem do czego doprowadzi modyfikacja roślin ??? :(
Ja przestawiam się bardziej na projektowanie niż uprawę. Wiem że mają konkretnie podzielić kierunki architektury , wyrzucić ogrodnictwo i uprawę a zająć się samym projektowaniem. Dziękuję bardzo za "mądralińskiego " :;230

LaViol pisze: Na wieczorowych :D :D :D Ich wieczorowość objawia się zajęciami w każdy weekend czyli pół piątku, sobota i niedziela, 4-roletnie. Ale roczniki niżej już uczą się pon.-pt. od 16-ej.
Co do poziomu to chyba zależy od uczelni. W Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w W-wie na AK nie było egzaminu wstępnego z rysunku odręcznego, a z tego co mówiła koleżanka, która robiła tam architekturę (tę budowlaną) to poziom tam niewysoki.
Ja jestem na SGGW i mimo, że wieczorowe i płatne to egzamin był. I naprawdę wymagają. Może i mamy ciut przycięty program w stosunku do dziennych np. np. na biologii i fizjologii roślin odpuścili nam jakieś plechowce czy inne rośliny niższe, ale chyba niezbyt dużo, bo dzienne są 3,5-letnie. Dużo na tym kierunku czasu zabiera rysowanie różnego rodzaju.
Za to Ty możesz mi nie zazdrościć nauki odróżniania Ludwików, geometrii wykreślnej, a już szczególnie modelowania drogi z kreśleniem nasypów i wykopów i liczeniem objętości robót ziemnych :;230
A na którą uczelnię Ty się wybierasz? :)
Każdy weekend? a nie co 2 tygodnie ? ;:224 z tego co wiem to w Radomiu też nie mają egzaminów wstępnych , wystarczy zawód architekta krajobrazu który mam. Najlepsze jest to że na 28 osób z mojej szkoły idę tylko ja w tym kierunku :;230 liczenie nasypów i innych rzeczy mieliśmy wałkowane przez 4 lata więc wiem o czym mówisz :roll: . Z tego co widzę po projektach jakie robimy to nikt się do tego nie stosuje. Wykopać dziurę , zebrać urodzajną ziemię i zasypać :wink:
Uczelni jeszcze nie wybrałem ale nie ma to dla mnie większego znaczenia :uszy
Powiedz mi jeszcze rysunki wykonujecie na zajęciach czy w domu ? :wink:
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

A widzisz, nie wiedziałam, myślałam, że ogólniak skończyłeś. No to będzie Ci dużo łatwiej na studiach :)
Na zlocie Igor opowiadał, że z całej klasy (technikum AK) tylko On jest naprawdę zainteresowany nauką w tym kierunku i pewnie tylko On, tak jak Ty, pójdzie dalej. Na moim roku są 2 osoby po takim technikum, a z początkowych 45 zostało nas 20 osób z czego część szybko odpadła, bo to "jednak nie ten kierunek", a część pracując nie dała rady, właśnie przez ten tryb co weekendowy. Wiem, że to dziwactwo :D Niedowiarków odsyłam do pobrania ze strony wydziału harmonogramu zjazdów dla roku 3 i 4 :D
Co do modelowania drogi to i tak może to zrobić tylko drogowiec z uprawnieniami - mam na myśli modelowanie na warstwicach.
Jeśli chodzi o rysowanie to generalnie w domu. Z Rysunku i rzeźby teoretycznie rysunki miały być z zajęć, ale jakoś mało komu się udawało ;)
Z Projektowania i budowy czas na ćwiczeniach to czas na konsultacje i konsultacje poprawek po konsultacjach :D
Natomiast w tym semestrze na fakultetach: Detal jako element identyfikacji przestrzeni publicznej, Współczesne tendencje w architekturze krajobrazu dostawaliśmy za zadanie wymyślenie i szkicowe narysowanie jakieś elementu małej architektury pod zadany temat.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaViol pisze: Co do modelowania drogi to i tak może to zrobić tylko drogowiec z uprawnieniami - mam na myśli modelowanie na warstwicach.
Jeśli chodzi o rysowanie to generalnie w domu. Z Rysunku i rzeźby teoretycznie rysunki miały być z zajęć, ale jakoś mało komu się udawało ;)
Z Projektowania i budowy czas na ćwiczeniach to czas na konsultacje i konsultacje poprawek po konsultacjach :D
Natomiast w tym semestrze na fakultetach: Detal jako element identyfikacji przestrzeni publicznej, Współczesne tendencje w architekturze krajobrazu dostawaliśmy za zadanie wymyślenie i szkicowe narysowanie jakieś elementu małej architektury pod zadany temat.

No i jesteśmy w domu , każda uczelnia ma inne terminy na zajęcia , co uczelnia to inna nauka. Drogami zajmować się nie będę chyba że jakieś drogi do elementów rekreacyjnych a to i tak musi poprawić budowlaniec wg moich wskazówek i projektu. To co macie teraz na 4 roku to my mieliśmy za zadanie zrobić na egzamin wstępny go technikum ;:oj nastraszyłaś mnie trochę tymi rysunkami ale jak robimy to w domu chwała CI ;:180 u mnie też wielu wymiękło po roku ale nie rezygnowali ze szkoły tylko z egzaminu zawodowego.
Projekty robiliśmy już w drugiej klasie , najpierw na papierze milimetrowym gdzie schodziło około 35 godzin na dokładne umieszczenie wszystkiego na kartce , wystarczył jeden błąd i bania na koniec :;230 wielokrotnie poprawiałem jeden projekt ponieważ ze zmęczenia rozmazał mi się zakreślacz , ale dało się radę ;:224

Genetykę , zwalczanie szkodników i inne rzeczy miałem na "roślinach". Z tego co wiem to na studiach wszystko jest powtarzane ale myślę że będzie dobrze :)
Mieliśmy też zajęcia praktyczne dzięki którym znalazłem pracę a po ogólniaku podobno trudno :)
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrk P :wit Jak to wszystko czytam to się cieszę ,że mam swoje lata i to wszystko poza mną :;230 :;230 . Wprawdzie mam córkę na studiach w Krakowie ale studiuje ochronę środowiska i oraz gospodarkę i administrację publiczną /GAP/ i widzę to wpajanie wiedzy zbędnej . Ale to co czytam u WAS to zgroza z tymi wykresami itp ;:223
Pozdrawiam Ewula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”