Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Wam wszystkim za życzonka :P
Narine sprzedawca nie wiedział jaki kolor, z tego co wiem nabywa on ( a dokładnie ona) roślinki z hurtowni. ale przynajmniej będzie niespodzianka ;)
Wczoraj byłam na chwilke w mieszkaniu w Kielcach i zauważyłam że jeden z listków dendrtonium urodzinowego mi zżółkł
normalnie w jeden dzień
idę nałapać deszczówki, bo leje u nas jak z cebra
A przy okazji - wczoraj doznałam weny i zrobiłam dekoracyjne nawilżacze do storczyków z denek od butelek po mineralce, płatków róż i jakiś takich płatków zapachowym (zapomniałam jak to się nazywa) + super glue

Narine sprzedawca nie wiedział jaki kolor, z tego co wiem nabywa on ( a dokładnie ona) roślinki z hurtowni. ale przynajmniej będzie niespodzianka ;)
Wczoraj byłam na chwilke w mieszkaniu w Kielcach i zauważyłam że jeden z listków dendrtonium urodzinowego mi zżółkł
idę nałapać deszczówki, bo leje u nas jak z cebra
A przy okazji - wczoraj doznałam weny i zrobiłam dekoracyjne nawilżacze do storczyków z denek od butelek po mineralce, płatków róż i jakiś takich płatków zapachowym (zapomniałam jak to się nazywa) + super glue

- miaaa

- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Zrobiłam przegląd moich storczyków 8) i oto wyniki :P
1.Phalaenopsis różowy (ten pierwszy - z tytułu )
w tym momencie ma 4 piękne kwiaty, korzonki troszkę ruszyły

2. Phalaenopsis biały - ogromne kwiaty - ten z allegro
nowy listek

nowe korzonki

kolejne korzonki + "coś" dziwnego - co daje mi nadzieję na pęd kwiatowy ;)
w ostatniej chwili zauważyłam obudzone oczko ;)

3. Phalaenopsis biało- różowy - żyłki - chorowitek
listki nadal zwiędniete ;/, dzis podlałam go po raz pierwszy od przesadzenia, kolejny listek żółknie
za to widzę 2 nowe paczki kwiatowe ;P

4. Phalaenopsis żółty - cytrynek
nowe korzonki + nowe paczki kwiatowe

5. Phalaenopsis biało- różowy - ciapek - z Dnia Kobiet ;)
nowy listek, nowy odrost z oczka ;P + nowe korzonki

6. Dendrobium typu nobile - białe
Piękne pachnace kwiaty, które niestety przekwitają, poza tym zauważyłam ostatnio, że listki mu żółkną
jeden odpadł, 2 następne zżółkły;? czy ktos wie czemu się tak dzieje ???

7. Dendrobium typu nobile - kolor niespodzianka - z allegro
zauważyłam, że na starych psb bez listków wyrastają jakies odnóżki - czy to keiki ???
fotkę pstryknę i wstawię jutro
Pozdrawiam wiosennie
1.Phalaenopsis różowy (ten pierwszy - z tytułu )
w tym momencie ma 4 piękne kwiaty, korzonki troszkę ruszyły

2. Phalaenopsis biały - ogromne kwiaty - ten z allegro
nowy listek

nowe korzonki

kolejne korzonki + "coś" dziwnego - co daje mi nadzieję na pęd kwiatowy ;)

w ostatniej chwili zauważyłam obudzone oczko ;)

3. Phalaenopsis biało- różowy - żyłki - chorowitek
listki nadal zwiędniete ;/, dzis podlałam go po raz pierwszy od przesadzenia, kolejny listek żółknie

4. Phalaenopsis żółty - cytrynek
nowe korzonki + nowe paczki kwiatowe

5. Phalaenopsis biało- różowy - ciapek - z Dnia Kobiet ;)
nowy listek, nowy odrost z oczka ;P + nowe korzonki

6. Dendrobium typu nobile - białe
Piękne pachnace kwiaty, które niestety przekwitają, poza tym zauważyłam ostatnio, że listki mu żółkną

7. Dendrobium typu nobile - kolor niespodzianka - z allegro
zauważyłam, że na starych psb bez listków wyrastają jakies odnóżki - czy to keiki ???
fotkę pstryknę i wstawię jutro
Pozdrawiam wiosennie
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Witam zakochanych w storczykach.Mam cztery sztuki,każdy inny kolor.Wcale nie są trudne w pielęgnacji.Mi zakwitły około Bożego Narodzenia i dwa jeszcze kwitną.Po przekwitnięciu obcinam w połowie długości i czekam co z tego wyniknie.Najczęściej usycha i z bulwy wyrastają nowe pędy.Kwitną kilka miesięcy.Staram się ich nie przelewać lepiej znoszą przesuszenie.Dwa kupiłam przecenione w supermarkecie i rosną wspaniale.Pozdrawiam Teresa.
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Piękna kolekcja, a dendrobium nobile zachwyciło mnie swoimi kwiatami, kształtem i barwą

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Dziękuje
Dzięki za przyjęcie mnie do klubu zakręconych.Moja córka mówi że jestem "zboczona "na punkcie kwiatów.Mam działkę i na niej mnóstwo kwiatów.Nie sieję marchewki ani żadnych warzyw,tylko kwiaty kilka drzew owocowych i trawę.Za dwa miesiące idę na emeryturę więc będę miała więcej czasu na moje hobby.W domu mam także fiołki afrykańskie i azalie doniczkowe.Jedna po zimowej przerwie zaczęła kwitnąć.Jestem "świeżą internautką i nie bardzo znam się na internecie.Proszę mi napisać jak mam przesłać zdjęcia moich kwiatków.Pozdrawiam.