Pierwsze storczyki Anu-Li
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
miałam podobną sytuację,przesadziłam spryskałam asahi sl,teraz budują masę korzeniową,ale cieszą też kwiatkami ,małą ilością ale zawsze...chociaż kwiatostany cały czas rosną 

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anu-la ten mech to sphagnum.A teraz o problemach, za dobrze by było żeby się nie pojawiły. Dwa białe storczyki wyglądały podejrzanie od strony korzeni. Doniczki obrośnięte były od srodka mchem i u jednego nie widać było prawie wcale korzeni, postanowiłam go przesadzić. Okazało się, że prawie w ogóle nie miał zdrowych korzeni i w środku była zbita kula jakby uschniętego mchu albo włókna kokosowego
Trzymam kciuki za pacjentów- też mam jednego.
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
Guciu, Dorotko dorelko dziękuję za duchowe wsparcie
Kamyczku , Storczykowa biały został obcięty i stoi w wodzie, pozostałe kwiaty się rozwinęły i myśle że jeszcze trochę sie nimi nacieszę.
ten ma przynajmniej liście i moze odbuduje system korzeniowy. Drugi nakrapiany to chyba nie do odratowania, chory liść usunęłam, łodygę obcięłam, odseparowałam od innych storczyków, ale czy bez liści jest szansa że coś wypusci od korzeni?
Narine dziękuję za informacje
Jak na razie pozostałe storczyki czuja się dobrze i mam nadzieję, że nie będą sprawiały problemów, bo zbliża się czas ogrodowy i nie bedę mogła poświęcić im tyle czasu co ostatnio
Pozdrawiam świątecznie
Anu-La

Kamyczku , Storczykowa biały został obcięty i stoi w wodzie, pozostałe kwiaty się rozwinęły i myśle że jeszcze trochę sie nimi nacieszę.

Narine dziękuję za informacje

Jak na razie pozostałe storczyki czuja się dobrze i mam nadzieję, że nie będą sprawiały problemów, bo zbliża się czas ogrodowy i nie bedę mogła poświęcić im tyle czasu co ostatnio

Pozdrawiam świątecznie
Anu-La
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pierwsze storczyki Anu-Li
Przepiękne te Twoje storczyki ;)
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
Witaj!
Nie zaglądałam tu od lat. Mam już inny dom, a właściwie to remontujemy starą chatę z bali, inny ogród, a po storczykach niestety nie pozostało śladu
. Zresztą, nie tylko po nich, bo wiele kwiatów przeprowadzki nie przetrwało. Zapraszam do swojego bloga (Wachlarz).
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odwiedzenie mojego wątku. Nie myślałam nawet, że przetrwał
Nie zaglądałam tu od lat. Mam już inny dom, a właściwie to remontujemy starą chatę z bali, inny ogród, a po storczykach niestety nie pozostało śladu

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odwiedzenie mojego wątku. Nie myślałam nawet, że przetrwał
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 wrz 2011, o 10:14
Witam
Śliczne storczyki jest co podziwiać:)
Pozdrawiam
Śliczne storczyki jest co podziwiać:)
Pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lip 2011, o 11:17
Śliczne te twoje storczyki,też zaczynam swoją przygodę z nimi i niema dnia abym do każdego nie podeszła i nie wyszeptała kilku słówek
a pomysł z wagą jest super 

Karolina
- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Bardzo ładna kolekcja jak na początek, śliczny ten ''tygrysek''
Czasami pojawiają się problemy ale nie można się zrażać, powodzenia w uprawie Ci życzę
Pozdrawiam

Czasami pojawiają się problemy ale nie można się zrażać, powodzenia w uprawie Ci życzę

Pozdrawiam

- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Pięknie
Również mnie korci aby posadzić 2/3 storczyki razem do jednej donicy, ale boję się własnie tego, że korzonki nie będą miały dostępu do światła i ciężko będzie je podglądać.. Myślę zatem aby kupić jakieś głębokie naczynie, do którego wsadzę storczyki razem z doniczką, jak w osłonkę
Mech w podłożu to niestety częsty problem :/ Ja miałam coś podobnego u mojej B. Nelly Isler oraz Dendrobium phalaenopsis.. Chyba więc morał taki, iż warto przesadzać storczyki zaraz po kupieniu
Pozdrawiam

Również mnie korci aby posadzić 2/3 storczyki razem do jednej donicy, ale boję się własnie tego, że korzonki nie będą miały dostępu do światła i ciężko będzie je podglądać.. Myślę zatem aby kupić jakieś głębokie naczynie, do którego wsadzę storczyki razem z doniczką, jak w osłonkę

Mech w podłożu to niestety częsty problem :/ Ja miałam coś podobnego u mojej B. Nelly Isler oraz Dendrobium phalaenopsis.. Chyba więc morał taki, iż warto przesadzać storczyki zaraz po kupieniu

Pozdrawiam