Proszę o identyfikację

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Proszę o identyfikację

Post »

Witam,
Moja znajoma dostała taki kwiat doniczkowy i obie zastanawiamy się cóż to może być. Wyrastają z niego zarówno liście całkiem zielone jak i zielone z białymi paskami. Pień ma jak juka a na środku pnia coś jakby korzenie. Cóż to jest za roślina i czy jeśli przetnie się ją na pół to powstaną dwa kwiaty?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam
agnieszka
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Proszę o identyfikację

Post »

Trudno powiedzieć, moze to być baaaaaaardzo zaniedbany pandan - kształt liści trochę przypomina liscie pandana, ale stan rośliny nie pozwala mi na ocenę - wydaje mi się że stara i dorodna roślina w ostatnim czasie cierpiała na drastyczny brak światła, stąd wiotkie i słabe liście i cakowita utrata starych.
Faktycznie, gdyby ją przeciąć na dwie części, można by spróbować ukorzenić, ale wydaje mi się ze trochę powinna ta rośłina postać w bardzo dobrych warunkach świetlnych, wtedy by się trochę wzmocniła i operacja miałaby wieksze szanse powodzenia.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
futro
100p
100p

Post »

Pandan, powiadasz...ale liście mi się nie zgadzają; pandan ma szerokie a to nieszczęście ma liście jak u zielistki lub draceny - wąskie.
pozdrawiam
agnieszka
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I dlatego piszę, że może to być skutek złego traktowania owej tajemniczej rośliny: brak światła powoduje takie "fokusy". A spojrz na suche resztki po odciętych poprzednich liściach: są szersze i to o wiele, jeśli mogę oceniać po zdjęciu. Natomiast sam sposób wyrastania tych młodych bladych i wiotkich listków przypomina mi z tej trójki (pandan, juka, dracena) raczej pandan niż co innego...

Mogę się mylić, ale sądzę że po 2-3 miesiącach w dobrym oświetleniu problem sam się rozwiąże, jak roślina zacznie puszczać normalne liście.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
futro
100p
100p

Post »

Prawdę piszesz :D Poczekam więc czas jakiś. A te wystające korzenie zostawić? Ponoć pandany tak mają więc jeśli to jest pandan...bo mnie korciło ciachnąć tego nieboraka na pół i w ten sposób otrzymać dwie rośliny.
pozdrawiam
agnieszka
Awatar użytkownika
futro
100p
100p

Post »

Stoi biedny na dworze, na słońcu; przesadzony, dolne liście mu wsykubałam (te suche) te, które miał zielone same padły. Pożyjemy zobaczymy...
pozdrawiam
agnieszka
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Może być pandan, bo szerokie liście, których ci brakuje zostały odcięte i widać ich resztki na łodydze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”