Róże Jowity
Re: Róże Jowity
Na słonecznym, ale nie od strony południowej, tylko płd-zach. Wiem, że odbije, ale zanim zakwitnie, to będzie już prawie jesień, a więc nie będzie miała możliwości nacieszyć długo oczu. Nie mogę tego przeboleć 

Zapomniałam pochwalić się, jakie róże zakupiłam jesienią (co prawda, nie miałam już niczego kupować, bo brak miejsca, ale... sami to znacie
).
Otóż oto one:
Chopin, Buff Beauty,Ghislaine de Féligonde, Elfe, Summer Memories, White Meidiland, Ledreborg Castle, Traviata, Amadeus, Naheglut, Aloha, Ashram, Pat Austin i Summer Song. Do tego dodać trzeba również te dwie nieznane odmiany z OBI i białą różę nn od przyjaciółki, którą dostałam w czwartek
Ale będzie się działo
tyle nowości 

Otóż oto one:
Chopin, Buff Beauty,Ghislaine de Féligonde, Elfe, Summer Memories, White Meidiland, Ledreborg Castle, Traviata, Amadeus, Naheglut, Aloha, Ashram, Pat Austin i Summer Song. Do tego dodać trzeba również te dwie nieznane odmiany z OBI i białą różę nn od przyjaciółki, którą dostałam w czwartek

Ale będzie się działo

- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wow,niezłe zakupu poczyniłaś
Jeśli chodzi o Edenkę w poprzednim roku mocno mi zmarzła,musiałam ciąć do samej ziemi,wypuściła metrowe pędy i miała sporo pąków,jestem ciekawa jak sobie Twoja poradzi po tak drastycznym cięciu
Będę podglądać u Ciebie Pat Austina.Mój bardzi lichutki okaz,malutki i miał może ze kwiaty.
Elfe ma podobny charakter do Eden równie wrażliwa i wolno rośnie,ale warto czekać na choćby jeden kwiat
Szkoda,że u mnie nie ma Obi -takie cuda

Będę podglądać u Ciebie Pat Austina.Mój bardzi lichutki okaz,malutki i miał może ze kwiaty.
Elfe ma podobny charakter do Eden równie wrażliwa i wolno rośnie,ale warto czekać na choćby jeden kwiat

Szkoda,że u mnie nie ma Obi -takie cuda

Róże w odcieniach pomarańczu postanowiłam zestawić z czerwonymi - bardzo podoba mi się to połączenie, a więc Pat A., Summer Song, Ashram + Amadeus i Traviata. Mam nadzieję, Annes77, że Twoja i moja Pat A. się rozrośnie. A ile lat ma Twoja? Znasz może odmianę Summer Song? Bardzo mi się podoba jej odcień. W katalogach ma kolor miedziano pomarańczowy. Ciekawe, czy rzeczywiście taki jest?
- Annes 77
Mój Pat Austin mieszka od wiosny 2011,jak w tym roku nie da z siebie wszystkiego to go postraszę
Summer Song nie znam,ale podglądnęłam ją na jednym z blogów i jest naprawdę ładna i ma ciepły kolorek.
Ciekawa jestem jak będzie u Ciebie rosła Ashram

Summer Song nie znam,ale podglądnęłam ją na jednym z blogów i jest naprawdę ładna i ma ciepły kolorek.

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Summer Song rzeczywiście taki jest, będzie go widać podczas kwitnienia z daleka
Amelio, będziesz te kupione różyczki sadzić do gruntu?
Kłopot z takimi miniaturami polega często na tym, że mogą to być normalne róże, które są skarlane i dopiero w ogrodzie, po pewnym czasie a nawet po pełnym sezonie pokazują swoje prawdziwe oblicze.
Na tę chwilę nie kojarzą mi się z żadną znaną mi różą, może to być coś z róż na patio od Poulsena, ale na jego stronie są zdjęcia niestety złej jakości, nie ułatwiają identyfikacji.
Ponadto to duńska firma, nie holenderska.

Amelio, będziesz te kupione różyczki sadzić do gruntu?
Kłopot z takimi miniaturami polega często na tym, że mogą to być normalne róże, które są skarlane i dopiero w ogrodzie, po pewnym czasie a nawet po pełnym sezonie pokazują swoje prawdziwe oblicze.
Na tę chwilę nie kojarzą mi się z żadną znaną mi różą, może to być coś z róż na patio od Poulsena, ale na jego stronie są zdjęcia niestety złej jakości, nie ułatwiają identyfikacji.
Ponadto to duńska firma, nie holenderska.
AniaDS pisze: Ponadto to duńska firma, nie holenderska.
Na etykiecie napisali, że są to " róże patio", produkcja: Lemkes Export. Sprawdzałam w internecie i znalazłam tylko to: http://www.lemkes.nl/ , więc to jednak róże z Holandii.
Jak się ociepli, wsadzę je do gruntu (oczywiście po uprzednim zahartowaniu).Zamierzam posadzić je przed Chopinem. Mam nadzieję, że go nie przerosną

Ostatnio podobają mi się takie konkretne barwy u róż. Austinki zamówiłam u p. Szlązkiewicz, więc myślę, że będą zdrowe i ładneAnnes 77 pisze:Mój Pat Austin mieszka od wiosny 2011,jak w tym roku nie da z siebie wszystkiego to go postraszę![]()

Zapomniałam wspomnieć jeszcze o jednym nowym nabytku w kolorze pomarańczowo-czerwonym: Aloha Kordesa
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55

ależ Ty masz dojrzały ogród

Dziękuję za odwiedziny i komplementyvertigo pisze:![]()
ależ Ty masz dojrzały ogród![]()

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00

Fajne zakupy poczyniłaś. Czerwono - pomarańczowe zestawienie, ale będzie ogniście

Dwie pierwsze siewki przepadły
Wyszła następna - jeszcze żyje, ale bardzo wolno rośnie. Chyba nici z siewów 
jeśli chodzi o zakupione róże, to byłam dzisiaj na działce i porozgarniałam kopczyki. Masakra - wszystkie nowe nabytki przemarzły całkiem do ziemi. Mam tylko cichą nadzieję, że odbiją od korzenia

jeśli chodzi o zakupione róże, to byłam dzisiaj na działce i porozgarniałam kopczyki. Masakra - wszystkie nowe nabytki przemarzły całkiem do ziemi. Mam tylko cichą nadzieję, że odbiją od korzenia

Poodkopywałam trochę nowe nabytki, żeby sprawdzić, co dzieje się pod ziemią. Okazało się, że tuż nad miejscem szczepienia, róże są zielone!!!!!!!! To oznacza, że całkiem nie zmarzły!! Jak dobrze, że ostatnio mam w zwyczaju sadzić róże nieco głębiej, niż kiedyś, tak aby mogły się ukorzenić w miejscu szczepienia. Chyba tylko dzięki temu nie zmarzły całkowicie 

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55

- Annes 77
Amelio ja też mojego Chopina głębiej zasadziłam....może wypuści cośkolwiek 

Na pewno się udaAnnes 77 pisze:Amelio ja też mojego Chopina głębiej zasadziłam....może wypuści cośkolwiek