Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Monia, trzymam kciuki żeby się ostały zdrowe cebulki, które pięknie Ci zakwitną :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Moniczko, wczoraj byłam na działeczce, pogoda była super, juz czuć wiosnę.
Dokładny przegląd róż, chyba wszystko będzie dobrze. Trzeba czekać aż grunt odpuści po mrozach.
Róże mają już czerwone wypustki, to można dostrzec z pękających kopców.
Pashmina tez sobie nieźle radzi, a o nią najbardziej się obawiałam. :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, Kasiu, Maju - dziewczynki kochane, u mnie od rana słonko świeci ;:3 , ale za to mróz był bardzo duży nocą. Jak tylko się ociepli, to lecę do ogrodniczego po ziemię, a później muszę popracować w ogrodzie ;:65
Dzisiaj wyjątkowo czuć wiosnę w powietrzu mimo mroźnej bieli na roślinkach. W dzień zapowiadana jest poprawa temperatury i tym się cieszę najbardziej :D
:wit
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosenka już w drodze :D , tu nie ma słonka ale tylko -1 C nad ranem, Jest super przecież to dopiero przedwiośnie.
Miłej pracy w ogrodzie ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brrrr, zimno. Słonko zaszło, wiatr przeszywający.
Ziemię kupiłam, kostkę wybrukowałam i ... zmarzłam :?
Teraz troszkę posprzątam w domu i za chwilę znów do ogrodu - jeszcze masę rabat do oczyszczenia :roll: .
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

A mnie jakoś ciągle coś odciąga od roboty w ogrodzie, dzisiaj poszłam na spacer szukać wiosny i przyniosłam sobie bazie i gałązki forsycji, i tyle mojej roboty. :oops: Ty to jesteś pracowita. ;:63
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maju to tak jak mnie. Nie ciągnie mnie do ogrodu. Czekam na lepsze czasy.

Monia, podziwiam Twoją determinację
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Moniczko, jak postępują prace w ogrodzie. :D
Wczoraj w ciągu dnia dużo padało deszczu, teraz leje i jest porywisty wiatr, ale 4 C na plusie. :heja
Przejdzie ten front i już będzie iście wiosenna pogoda, czekam na ;:3 i też do ogrodu. ;:65 ;:65
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju- ja, zamiast forsycji, narwę sobie gałązek brzozowych w najbliższych dniach - uwielbiam te młode, zieloniutkie listeczki w wazonie :D

Gosiu, aż tak ciężko nie pracuję. Wczoraj coś tam podziałałam, ale niewiele. Chciałam wsadzić byliny, które mi już przyszły kilka dni temu i czekają w pudłach, ale nie dało się, bo ziemia była zmarznięta. Wsadziłam tylko 4 irysy, a to tylko dlatego, że w tych miejscach krety zrobiły kopce, więc wsadziłam do kopcowej ziemi lekko rozpłaszczając na rabacie. Reszta czeka, bo ziemia zmarznięta na kość. Nie da się nic zrobić.
Obrazek

Ścięłam kilka piwonii, przycięłam 3 krzewy i ustawiłam ławeczkę na swoje miejsce. Na razie nie widać podestu, bo posypany piaskiem, żeby wszedł w fugi, ale jak popada, to pewnie wszystko ładnie się uzupełni i odkryje kosteczkę.
Obrazek

Po bokach ławeczki czeka miejsce na rośliny - będę tam sadzić przywrotniki ostroklapowane. Rosną tam również po dwóch stronach hortensje Anabelle. Sadzone rok temu - mam nadzieję, że się ładnie zagęszczą w tym roku.

Maju, u nas dzisiaj bardzo wietrznie i deszczowo. W nocy jednak nie było już mrozu. Przedwczoraj było aż -10'C i zmarzły niektóre kikutki cebulowych. Patrzyłam na prognozy - ma już być znaczna poprawa pogody. Jutro powinno być bez deszczu i 6'C :D

Dostałam od bratowej mojego Marka szczepkę ładnego koleuska. Wsadziłam do wody i za kilkanaście dni pokazał korzenie. Wsadziłam do donicy i czekam aż ustąpią przymrozki, żeby wystawić na taras :) Śliczne te koleusy. Żałuję, że nie kupiłam roku temu, gdy spotkałam jeszcze ładniejsze odmiany. W tym roku będę polować ;:65
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni ale piękne zakupy i ławeczka cudna ;:108 Koleusy ...szukałam długo nasion w ogrodniczych i niestety nie zdobyłam ani jednej paczuszki :(
Może na giełdzie już gotowe sadzonki kupię ;:224
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Moniko.Koleuski uwielbiam i sadzę ich dość dużo i do donic i na obrzeża rabatki.Fantastycznie się ukorzeniają ,więc gdzie tylko widzę ładnego ,to proszę o szczepkę i w krótkim czasie i ja już dzielę się z kolezankami.Poza tym u nas są dość tanie (małe sadzonki) więc kupuję i sadzę,sadzę.
Tak sobie myślę,co zrobisz jak Twoje Anabelle urosną do rozmiarów (3x3m) które widzę z mojego tarasu u sąsiadki.Ponieważ musiałaby robić specjalny stelaż (na co nie ma ochoty) więc postanowiła ją wydać w dobre ręce.Twoje dwie to mogą utworzyć naturalną altankę.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj..""To zupełnie inaczej mieć wszystko w zasięgu ręki""..wiem jak to jest hehehe sama to przerabiałam cztery lata temu..teraz też już nie mogę usiedzieć w domu..ciągnie do ogrodu w każdej wolnej chwili..mimo tego że ziemia zamarznięta to i tak już grzebać zaczynam:)))Miłego i dziękuję...:))
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Moniko.
Wpadłam przywitać się oraz wyrazić swój zachwyt nad Twoim ogrodem. Muszę się przyznać że byłam cichym świadkiem tworzenia go w zasadzie od samego początku. Trzymałam kciuki, bolałam nad kolejnymi roślinkami, które kończyły żywot jako pokarm sarenek oraz często nie mogłam wyjść z podziwu jak Ty dajesz z tym wszystkim radę. Moje podpatrywanie rozpoczęło się na forum budowlanym, bo wtedy też byłam na etapie wykańczania domu (a raczej siebie), a Twoje klimaty były mi bardzo bliskie. Dziś gdy zobaczyłam Twoją ławeczkę, to aż się uśmiechnęłam, ponieważ ja też mam podobny zakątek, i po obuch stronach ławki miałam zamiar posadzić Anabelle. Moniko ;:180 ;:180 ;:180 jestem pełna uznania dla Twojej pracy, pomysłów i konsekwencji, (chociaż gdy czasami czytam u Ciebie o błędach, które popełniłaś :?: , to mnie laikowi od razu jest lżej, że nie tylko ja...). Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Moiniczko, czy ja dobrze czytam, że sama ułożyłaś pod ławeczką kostkę. :roll:
Ławeczka bardzo mi się podoba, latem ją pokażesz jak roślinki urosną.
Ja czekam aż przestanie wiać, dziś siedzę przy kompie i się lenię. ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Sporo zrobiłaś. Nie mów, że położenie kostki to mało, bo sama też to robiłam, więc wiem, że mimo wszystko trzeba się napracować. Najgorsza jest ta praca w kucki i dźwiganie kostki. Najlepiej jak można paść na kolana :;230
Ja nie miałam takiej możliwości, bo u mnie ciasno było. Nie miałam miejsca
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”