Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Dobrze wiedzieć, że są producenci, którzy mieszanki różnych kwiatów wrzucają do osobnych torebek. Misz-masz w środku był powodem, dla którego nigdy podobnych zestawów nie kupiłam, bo preferuję porzadek i lubię wiedzieć od początku, co mi rośnie. :wink:

Tytoń to śliczna roślinka, ja mam obsesję na punkcie odmiany o limonkowych kwiatach. Kiedyś widziałam w gazecie zdjęcie i teraz zawsze w ogrodniczym buszuję wśród torebek w poszukiwanu nasion. Podejrzewam, że jest dostępny jedynie w postaci sadzonek, jak to z nowościami bywa. :roll:
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

No i koniecznie sadzonka musi być kwitnąca,żeby nie było ściemy.Chyba oglądamy te same gazety,bo też mam w oczach limonkowy tytoń.W mieszance mi się trafił,ale mi mieszanki nie przeszkadzają :wink:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu gdzie jesteś ? Mam nadzieję że Cię nie zamroziło.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jolka Tadeuszu pamiętam jak stonkę zbierałam do butelki :;230 teraz z jednego krzaczka jest prawie butelka...plaga wraca jak bumerang.
Jolka jakoś ostatnio brakuje mi czasu na forum...czuję że bierze mnie przeziębienie. Laptop też zajęty, po imprezie dzieciaki oglądają i ściągają fotki :?
Dyshia nasiona na pewno można kupić...firmy coraz bardziej poszerzają ofertę. Masz rację co do mieszania nasion...nasiona kiełkują w różnym czasie, dużo sadzonek zawsze się zmarnuje.
Ale z ostatniego wysiewu trafiły się byliny mało spotykane, w tym roku powinny zakwitnąć.
Miriam zawsze z takiej mieszanki coś zejdzie, tylko trzeba patrzeć ile nasion jest w torebce...nieraz jest tylko kilka sztuk, te co wysiałam to z każdego rodzaju było po kilkanaście.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

:wit Co do mieszanek to się w poprzednim
sezonie zawiodłem ,bo kupiłem mix bylin ,
a były praktycznie tylko jednoroczne .
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Aniu , nie mam w pobliżu ziemniaków to i stonki niewiele. Co do mieszanek bylin, nie mam dobrego zdania . Nasiona kiełkują w różnym czasie i rośliny nieciekawe . Problem z pikowaniem , jedne duże inne mikro. nie kupię więcej. ;:78 ;:78
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzejku ta ostatnia mieszanka jest ok...wszystkie nasiona pakowane są osobno, z wysianiem nie będzie problemu.
Tadziu duże nasiona wybrałam z mieszanki, dwa wieczory segregowałam...okulary M robiły za lupę :;230 Dodam że siewek które policzyłam było ponad sto...większość zgniła od korzenia...ziemię miałam do niczego, po podlaniu wychodziła pleśń.
Rośliny może nie są za ciekawe ale lubię stare odmiany...nasiona roślin mało spotykanych są raczej nie dostępne, ale w szkółce można kupić już gotowe sadzonki ciekawych bylin...obydwa sposoby jak dla mnie dla pozyskania roślin są ok ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedronkowy hiacynt, pachnie cudownie...nie było innych kolorów tylko biały plus szklany flakon. Posadziłam do ziemi jak przetrwa do wiosny to posadzę go w ogrodzie.

Obrazek

Rącznik zaczyna schodzić...pozostałe dwa ziarnka pękają.

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja wczoraj 10 sztuk swojego rącznika przesadziłam w małe doniczki pojedyńczo.Ten siany póżniej na razie nie wychodzi.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu w torebce z nasionami było tylko trzy nasionka...skąpo troszkę ale przez torebkę nie widać ile ich jest, może wszystkie zejdą i zakwitną to na jesieni nazbieram ich więcej.
W ogrodzie brakuje mi ciemniejszych akcentów...w tym roku chciała bym coś posadzić.

Pies złamał mi berberys Admiration posadzony na jesieni, gałązki włożyłam do doniczki z ziemią...jak myślicie wypuszczą korzenie...na razie pokazują się malutkie listki :?: Strasznie mi szkoda bo jest to niziutka odmiana rośnie do ok 50cm. Została tylko jedna gałązka a dwie były odłamane :?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jeśli pokazują się małe nowe listki, to na pewno są już też korzonki. Oby tylko nie zasuszyć.
Ja sobie ukorzeniam teraz bukszoanki i trzmielinę. Wsadziłąm też kawalki lawendy. Tak dla zabawy i ciekawości :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu lawendę udało mi się ukorzenić z odkładów...po przekwitnięciu jeszcze nie zdrewniałe gałązki przysypałam ziemią, gałązki w tym miejscu co mają być zasypane oberwałam z listków, zapobiega to gniciu... w miejscu po listkach pokazują się korzenie...ukorzeniło się dwie sztuki.
Jak zaczną wegetację to wstawię fotki.
W tamtym roku też wysiałam z nasion...zeszło cztery sztuki, ale to chyba jest inna odmiana bo liski są bardziej masywne...wszystkie krzaczki posadzone są razem...w większej grupie powinny wyglądać ładniej.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

No , no , wyższa szkoła ,,jazdy'' ;:224 ;:224 Za sadzonki już się dziewczyny biorą. :D Ja także mam już kilka ukorzenionych liściastych i sporo iglaków. Nie wiem jak będą po zimie . Okryłem je i jak na razie nie stwierdziłem wypadnięć. Lawendę także chciałem rozmnożyć. Mam jedną już dość wiekową roślinę i obawiam się o jej żywot.
Aniu , Twój sposób z odkładami jest dość ciekawy i myślę , że najbardziej skuteczny. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu iglaki wysiewałam tylko z nasion, zresztą z powodzeniem...z gałązek wyrwanych z piętką nigdy mi się nie udało. Jedynie jałowce z odkładów rozmnożyłam ale przysypywałam ziemią spore gałęzie może dlatego wypuszczały korzenie ;:224
Z liściastymi mniejszy problem...pocięte gałązki grubości ołówka prawie zawsze się ukorzenią...patyczki sadziłam w ogrodzie, w półcieniu, na wilgotnym stanowisku... w domu w doniczkach też patyczki puszczały korzenie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu prześliczny hiacynt, uwielbiam właśnie białe są takie szlachetne i eleganckie :D Już nie mogę doczekać się kiedy pojawią się w ogrodzie :roll: :lol:
Berberys ukorzeni Ci się na pewno....i dzięki pieskowi będziesz miała 2 krzaczki zamiast jednego 8-) :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”