Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasturcja w uprawie

Post »

Moje nasturcje dały tyle nasionek, a ja głupia ich zapomniałam pozbierać, teraz są pod śniegiem, mam nadzieję, że jak śnieg odtaje, zaglądnę w te miejsca i pozbieram, wypróbuję czy wykiełkują :)

tak kwitły na początku, ale szybko się rozkrzewiły Obrazek
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tamtym roku posiałam nasturcje w dwóch różnych miejscach - najpierw w zacienione miejsce, gdzie ziemia jest bardzo dobra, a dwa tygodnie później w miejsce słoneczne z gorszą ziemią (siałam w maju). Po jakimś czasie (nie pamiętam ile to było) te na słońcu miały już po 3-4 liście właściwe, natomiast po tych posianych w cieniu śladu nie było... Po jeszcze dwóch tygodniach postanowiłam w tym miejscu posadzić coś już kwitnącego i okazało się, że jednak raczyły się pojawić, ale słabiutkie były. Więc niewiele myśląc za pomocą dwóch łyżek powyciągałam je z otoczką ziemi przy korzeniach i wsadziłam obok tych "słonecznych" - dogoniły te młodsze z szybkością błyskawicy :) Tak więc z doświadczenia polecam miejsca słoneczne, a i z przesadzaniem nie jest tak, że się nie da :) To były nasturcje karłowe.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

Przecudne
w tym sezonie i u mnie na balkonie będą
a sadziliscie nasturcje bulwiasta ? ciekawi mnie czy jest łatwa w uprawie
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Nastrucja to bardzo wdzięczna roślina. Faktycznie preferuję stanowiska słoneczne. Zaleznie od odmiany są wysokie i niskie :D

Bardzo polecam je do ogrodu, niestety mszyce pojawiają się na niej każdego roku przynajmniej u mnie. Więc w tym bedę robić jakiś oprysk.

Dodatkowo powiem,że zakupiłam 2 nasturcje bulwiaste 2 się różnią od siebie kwiatami zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Nasiona potrafią przetrwać zimę, niestety raz są raz nie.Nie wiem od czego to zależy :)
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Witam,mam nadzieję, wiosennie :wit
zakochałam się w nasturcji - tak szybko kiełkuje, rosnie i kwitnie obficie i jest taka ładna. Zwłaszcza te bardziej fikusne odmiany.
Pisaliście o mszycach, fakt, lubia one nasturcję wyjatkowo. Ktoś tu podawał przepis domowy na mszyce, który rzeczywiście działa - mleko z wodą pół na pół jako oprysk. Wystraczry kilka razy opryskać roślinkę i mszyce z głowy.

Posialiści już nasionka? Chyba jeszcze z miesiąc trzeba poczekać albo i dwa, nie?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Magdallena, jeżeli siać do doniczki to od połowy marca. Jeżeli do gruntu to od kwietnia. Ja bym uważał na przymrozki :)
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

No to się jeszcze wstrzymam z obsiewaniem skrzynki.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Wszyscy tak straszyli tymi mszycami, a ja ? choć inwazji mszyc miałem na balkonie kilka (głównie na zawilcach i irysach) ? na nasturcji nigdy nie zaobserwowałem ani jednej.

Pozdrawiam!
LOKI
Ulpen11
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 13:56

Post »

Liście nasturcji można wykorzystywać jako środek pomocniczy lub profilaktyczny w zakażeniach dróg moczowych.
Pozdrawia Urszula.
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Przeglądam wątek. Zachwycam się zdjęciami. Piękne kolory mają / miały / Wasze nasturcje.
Nieraz hodowałam nasturcje na balkonie i zawsze miałam tylko pomarańczowe, chociaz kupowałam mieszanki.
W tym roku tez spróbuję.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Welkam a nie miałaś problemu z mszycami? Bo mnie tak dziewczyny nastraszyły, że już miałam zrezygnować, ale kurcze, waham się bo takie śliczne. U ciebie na wąteczku nie było wpisu o mszycach a przestudiowałam go bardzo pilnie ;:132
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Kupiłam nasiona nasturcji niskiej pełnej :) ciekawa jestem co to wyjdzie, mix nasionek z Vilmorin. Te moje zeszłoroczne pewnie nie wyjdą, choć mogły się usadowić w trocinkach i korze to może przeżyją i wykiełkują :) Zeszłoroczne kupowałam z Biedr. i wszystkie kiełkowały ładnie. A jeśli chodzi o mszyce, miałam ich kilka, jak były małe ale jakoś odleciały :) i potem rozrosły się bardzo :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sylwana85, miałem tą samą mieszankę z vilmorinu :) Była niska, ale w sierpniu zaczęła rosnąć i doszła przed przymrozkami do 3 metrów.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

patasko pisze:sylwana85, miałem tą samą mieszankę z vilmorinu :) Była niska, ale w sierpniu zaczęła rosnąć i doszła przed przymrozkami do 3 metrów.
Oj dopiero w sierpniu ? To ja chyba posieję w połowie marca, żeby przyspieszyć kwitnienie :) coś mi się wydaje, że w zeszłym roku siałam w lutym, i długo rosła i rosła.
Potasko a faktycznie miała pełne kwiaty ? Proszę Cię o zdjęcie, jeśli masz :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sylwana85, chodziło mi o to, że kwitła od maja bardzo ładnie jako niska :) Dopiero później zaczęła rosnąć jak oszalała i już niska nie była, ale dalej kwitła... Niestety fotek nie mam, kwiaty pełne sporadycznie się zdarzały, ale moim zdaniem te "zwykłe" są najładniejsze :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”