Grażynko, ja widzę po moich storczykach, że wiosna tuż tuż. Na białym dendrobium zalążki pączków, inne kwitną, mają keiki, tylko falenopsisy, które ścięłam krótko chyba się na mnie obraziły i "stoją w miejscu"
No u mnie to patrząc po przekwitniętych storczykach raczej na zimę się zanosi. Kwitną jeszcze tylko falek i dendrobium- więc czeka mnie szara codzienność w pielęgnacji storczyków. Ciekawe jak z tego wyjdę- z tarczą, czy na tarczy- mam na myśl,i czy uda mi się doprowadzić jakiegoś storczyka do ponownego zakwitnięcia.
Grażynko, nawoź je nawozami dla storczyków, a na efekty dlugo nie trzeba będzie czekać. Poza tym 1 kwietnia niedługo i pewnie jakiś storczyk do Ciebie zawita
Nie trać nadziei Czasem trzeba trochę poczekać ale zakwitną - odpłacą za opiekę
Poza tym czują wiosnę - u mnie robi się powoli "ruch w interesie" - liczę na kilka kwitnień. Pierwsze powinno być dendrobium Anna Green
No ja powinnam brać przykład z moich choruszków, takie słabiutkie a tu jeden zanosi sie do kwitnięcia a drugi wypuszcza listek-pomimo braku korzonków Ojj szkoda ze moje zycie nie jest takie wiosenne tylko kwiatki mnie pocieszają
śnieżka, zdradź proszę w jaki sposób dbasz o Zygopetalum
Moje niby rośnie ... w ubiegłym roku ponownie zakwitło, ale niestety ... kiedy pojawiają się świeże pączki natychmiast atakuje je mszyca, która dokumentnie ( płatek po płatku ) wszystko zżera ...