Monisia, MaJ, Ilonka- dziękuję za odwiedziny i miłe słowa o moim skromnym zbiorku.
Nerine- dzięki za odwiedziny i tyle pochlebnych słów. Ja też lubię Phalaenopsisy, ale dotychczas bałam się je kupować, bo wydawało mi się, że są trudniejsze w uprawie.
Miluck-Jagódko cieszę się, że wpadłaś do mnie w odwiedziny. Dzięki za tyle miłych słów i pozdrowienia wiosenno-storczykowe. Ja również pozdrawiam wiosennie i storczykowo Ciebie oraz wszystkich odwiedzających ten temat.
Moje Dendrobium faktycznie wygląda tak samo, tylko z nazwą mam kłopot, bo raz widziałam takowe z nazwą ,Anna Green', a innym razem , Emma Gold'. Osobiście przychylałabym się raczej do nazwy ,Emma Gold'.
Kasapo- dzięki, za odwiedziny. Dla Ciebie wklejam fotkę mojego całego Zygopetalum i dla porównania Miltonii. Jak dla mnie wyglądają tak samo. Może Jovanka, przy okazji tu wpadnie, to może nam coś w tej kwestii podpowie? A moje Dendrobium to ma kwiaty takie bardziej żółto seledynowe.
Storczykowa- dzięki że mnie tu odwiedziłaś. Ja już wcześniej podziwiałam Twoją imponującą kolekcję. Po prostu aż dech zapiera.
Mój biały Phalaenopsis miał 4 łodyżki kwiatowe, niestety po dwóch tygodniach wszystkie musiałam obciąć i włożyć do wazonu, ponieważ okazało się, że mój storczyk był źle pielęgnowany i praktycznie nie miał zdrowych korzeni, a biedna roślinka broniąc się przed zagładą, rozpaczliwie ostatkiem sił wypuszczała kolejne łodygi kwiatowe. Jakieś dwa tygodnie temu został biedak poddany intensywnej reanimacji i na razie jeszcze żyje. Mam nadzieję, że uda mu się wykaraskać z zapaści, bo strasznie byłoby mi go żal. Jest taki jedyny w swoim rodzaju.
Prezentując swoje nabytki, nie ukrywam,że liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie w kwestii uprawy tych pięknych roślin.