1. Róże. (2007.06 - 2008.05)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akhia
50p
50p
Od: 20 mar 2008, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Haniu za odpowiedź!
Różę kupiłam z gołym korzeniem i już od jakiegoś czasu jest w ziemi (przed posadzeniem namoczyłam ją, korzenie miała przycięte). Jak zrobi się cieplej to ją podetnę :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hanka55 pisze:Wiem, wiem Kochanie :D
Tak bardzo się zawzięłam , by znależć Ci marzenie, że nawet w nocy przeglądałam stare miesięczniki ogrodnicze :)
Ale marne szanse widzę w górach, na znalezienie czegoś tak delikatnego.

Optymalnie byłoby, gdyby Nasza Ulubiona Wrocławianka dała oczko do szczepienia ogrodnikowi, lub poprosiła kogoś od P. Kulasa ( np. P. Waldka ze szkólki koło Ogrodu Botanicznego), by zaszczepił oczko na jakiejś odmianie zadoniczkowanej.
Bo wątpię, by ten mieszniec był własnokorzeniowy i przyjął się przy sadzonkowaniu pędowym.
Może się myle, ale...wątpię.
Haneczko, więcej optymizmu! ;) Ja nie wątpię, że z tej różyczki Joasi uda się wyhodować sadzonkę :D Nie będę zawracała głowy dr Ch, jakąś prastarą różą :lol: Zresztą mówiłaś, ze on zajmuje sie innymi różami, wielkokwiatowymi tylko trochę przy okazji.
Haniu, a moze ja mam gonić króliczka?... Przy okazji, powolutku moze stworzę mini kolekcję róż w kolorze lila? A potem zacznę sama te róże rozmnażać i krzyżować i rozdawać zakręconym forumowiczom ;) :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ha! Pomysł przedni :P
A patrząc jak Ci wszystko ładnie rośnie w ogródku, jestem pełna wiary, że uda Ci się Izo zrobić lila rosarium :D
I warto kupic tę sama odmianę od 2-3 szkółkarzy, po to by zobaczyć, jak różne cechy może mieć ta sama odmiana ( z nazwy).
Ale świetny pomysł, Izo :P
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dziękuję za komplement ;:180 Na kupowanie tej samej róży w kilku miejscach, to ja mam troche za mało miejsca w ogródku i za mało pieniędzy :oops: Wolę kupować różne różne :D
Za to wiekszość będzie lila :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

dtlissa pisze:W nadchodzacym tygodniu maja być ciekawe roze ( przynajmniej na zdjeciu w ofercie) w Lidlu:
- Marion
- Oklahoma
- Virgo
- Sutters Gold
- Queen of England
- Twin Set
- Chrysler Imperial
- A. Meilland
No i się porobiło... Kupiłam swoją pierwszą różę :) Sutters Gold, żółtą i pachnącą :) To wszystko przez Was :roll: Jak ja sobie z nią poradzę?

Były też herbatnie Oklahoma i jakieś czerwone, ale nie pamiętam nazwy odmiany. Po niecałe 5 złotych :shock: Trzy zdrowe pędy z maleńkimi pączkami liści. Potrzymam na balkonie w jakimś kartonie, żeby nie zmarzła, ale czy nie będzie jej za ciemno?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Haneczko kochana,bardzo Ci jestem wdzięczna za tą ostatnią radę...już miałam różę odkrywac...posłuchałam jednak Ciebie-nie masz pojęcia,jak bardzo jestem Ci teraz za to wdzięczna ;:196 .
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nalewko- gratuluję wyboru :-)
Przez 20 lat była moja poszukiwaną różą dzieciństwa. I do tej pory nie znam odmiany, która miałaby tak mocno widoczne czerone żyłki na płatkach. Jak " błękitna krew" arystokratki , z tym że - amerykańskiej :P
MOże warto ją jednak namoczyć i posadzić w donicy ?
Bo jak znów w nocy będzie - 12 C, to w kartoniku przemarzną jej korzenie i miejsce szczepienia.
A tu, rózne wysycenia barw Suttr's Gold, w zależności od ilości deszczu i nasłonecznienia,
( ona bywa nawet czerwonawa! w ciepłym słońcu południowej strony)
Obrazek

Antooosia - dziękuję, ja tylko dzielę się swoimi obserwacjami , wynikającymi z własnych doświadczeń i....porażek, niestety. A za Was- trzymam kciuki, bo chyba żadna roślina nie kwitnie tak długo i nie oszałamia tak wspaniałym zapachem, jak róża. :P
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj dziewczyny, dziewczyny....no to po mnie :)
Byłam w Lidlu......i kupiłam :oops:

Diamond Jubilee
Queen of England

Obrazek

Wiem, zwariowałam bo już kryję się z zakupami przed domownikami :D
Chcę stworzyć swój różany kącik w ogrodzie.
Jestem taka ciekawa jak sobie poradzę z pielęgnacją tych przepięknych kwiatów, czy rzeczywiście stworzę im dobre warunki, czy będą tak pięknie kwitły jak na obrazkach, czy będę je rozumiała jak hortensje? Tak więc czytam, czytam Was koleżanki :D Dziękuje! :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu, dasz sobie radę, jestem pewna :P
Przekompostowany obornik, potas i fosfor, a mało azotu. Nogi wilgotne pod ściółką, a liście - suche.
I będą szczęśliwe :lol:
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No ja myślę że dam sobie radę i będę mogła Wam pokazać efekty! :D Dzięki Haniiu, dzięki za wsparcie!
A tu podaję linka do przepięknych zdjęć róż przeróżnych odmian!

http://www.pbase.com/yvonneii/spring_ga ... 6&page=all
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kasiu zrobiłas sobie piękny świąteczny prezent.
Nie mogę doczekać się czerwca by zobaczyć Twoje kwitnące zakupy.
:D :D :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przed zamknięciem poczty odebrałam paczkę z rózami, kupionymi na a.
Bonica 82, Veilchenblau, The Fairy i coś pnącego z małymi, pełnymi kwiatkami .

ładnie zapakowała, róże zdrowe, bez uszkodzeń, dobrze nawodnione, jędrne łodygi i białe korzenie; dobre pakowanie, ometkowanie odmian i... cena 4zł/ szt,
więc mogę Paniom spokojnie polecić. O ile wyrosną na te - kupowane odmiany :lol:
Ale po profesjonalnym traktowaniu towaru, mam przekonanie, że nie będę zawiedziona.

Obrazek Obrazek
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

Ja też chcę takie po 4 złote :wink:
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miuu63 :D
ma także pnącą Parade - tu moja, roczna dziewczynka:
Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Weszłam na wątek z różami z ciekawości,bo mam ich sporo 2 na pniu,5 pnących,5 wielkokwiatowych(tak myślę,nie bardzo się znam),1z drobniejszymi kwiatami,która pięknie kwitnie co roku.Pierwszymi nasadzeniami z kwiatów u mnie to były właśnie róże.Byłam całkowitym laikiem ,nie zdawałam sobie sprawy z ewentualnych trudnościami z tymi cudami natury,chęć posiadania ich była silniejsza.Na szczęście nie miałam z nimi trudności,oprócz chwilowych z mszycą i na jednej z mączniakiem .Tego lata będę robić im fotki i prosić o identyfikację nazwy,bo z tym mam problem. Halina.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Zablokowany

Wróć do „Róże”