Różyczka w gaju...

Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczka w gaju...

Post »

Dzisiaj mój kręgosłup czuje się adekwatnie do pracy, jaką mu wczoraj zapodałam ;:110

Był więc produkowania rabatek ciąg dalszy - z których jedną mogę zaprezentować "przed" i "po" (drugiej zaś nie, bo przerwał mi zmrok i tak została sierota do połowy odnowiona...).

A oto ta strasząca starym rollborderem, czyli "przed":
Obrazek

I ta sama w nowym ubranku z cegiełek:
Obrazek

No wiem, wiem, że jeszcze straszy obłażący tynk, ale...nie wszystko naraz, cierpliwości ;:65

Ponadto wsadziłam prawie wszystkie cebule - prawie, bo po pierwsze przerwał mi rzeczony zmrok, po drugie zaś...okazało się że wcześniej dobrały się do nich myszy ;:161 którym wydałam już walkę...no cóż - nierówną i z góry skazaną na niepowodzenie...
Miałam też w planie kopczyki dla róż, ale nie zdążyłam...a w nocy było -4 ;:131 I co to będzie???
Wprawdzie te nowo posadzone trochę obsypałam, ale chyba za mało...
A w dodatku ciąg dalszy może nastąpić dopiero w piątek...praca wzywa.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ewciu, o róże nie martw się. One jeszcze nie potrzebują kopczyków. Możesz je robić, gdy temp. w dzień będzie spadać do -5*C. Tylko tym nowoposadzonym już zrób, a potem tylko je powiększ ;:108 .
Nowa rabatka bardzo ładna ;:108 . A co tam będzie rosło? Również rozmyślałam nad obramowaniem rabat cegłami, tylko najpierw muszę je zdobyć.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika, dzięki za informację i uspokojenie w sprawie róż :D

Co do rabatki - oczywiście najchętniej posadziłabym ...róże ;:112
Jakieś niskie rabatowe na przykład, albo miniaturowe... (i już się rozmarzyłam :roll: )
Ale nie wiem, czy - a jeśli tak, to jakie - będą się komponować z hortensjami (bo tam obok będzie jeszcze jedna, żeby zasłonić brzydkie tło - już czeka na wysadzenie z innego miejsca)...
No właśnie - może ktoś ma jakiś pomysł?
Tak w ogóle to stwierdzam, że w kwestii zestawiania ze sobą roślin wiele jeszcze muszę się nauczyć...

A co do cegieł - to są odpady z cegielni (M znalazł taka w pobliżu), co ma tę zaletę, że są za darmo :D
A drugą zaletą jest to, że są nieco przypalone i przydymione (dlatego zresztą są odpadami), a nie wściekle ceglaste.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewciu :wit
widzę, że groźny wirus różyczki dopadł i ciebie ;)
a choroba posuwa się w szybkim tempie :lol:
na szczęście to bardzo przyjemna dolegliwość i oby więcej rózyczek w naszych ogrodach! :heja

Co do rabaty z hortensjami, dobrze komponują się róże o małych kwiatach kwitnące w dużych kiściach, jak np.:
Ballerina, Mozart, Robin Hood, The Fairy. Wszystkie powtarzają kwitnienie i pięknie dopełniają się z hortensjami! ;:136
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Ewciu, :D trochę mnie nie było ale widzę, że prace posuwają się i to bardzo. Bardzo mi się podoba rabatka wykończona cegłami, super, to pewnie M je tak ładnie układa. O różyczki się nie Monika dobrze Ci podpowiada. ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bardzo mi sie podobają takie cegiełki. Można z nich robić obramowania, nawierzchnie, podjazdy. Twoja rabateczka będzie miała fajny klimat :D
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, dziewczyny, za wizytę ;:7

Ewciu - ;:180 dla Ciebie za podpowiedź w sprawie róż - już to widzę!!! Jesteś genialna!

Majka, Wando - cieszę się, ze podobają się Wam moje ceglane rabatki. Dodam tu nieskromnie, że to ja sama je układam - M jest powołany do prac mniej skomplikowanych: kopanie dołków, plantowanie, zdzieranie darni itp.
No a przecież taka rabatka wymaga precyzji i subtelności, czyli coś w sam raz dla mnie, nieprawdaż? ;:112
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
X_Ro-a

Post »

Witaj Ewo!wpadłam i ja przywitać się z gospodynią wątku. Moja przygoda z różami także dopiero się rozpoczyna, posadziłam pierwsze 35 szt.Jeśli pozwolisz będę częściej do Ciebie zaglądała, na tzw. wymianę doświadczeń :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, Wando - cieszę się, ze podobają się Wam moje ceglane rabatki. Dodam tu nieskromnie, że to ja sama je układam - M jest powołany do prac mniej skomplikowanych: kopanie dołków, plantowanie, zdzieranie darni itp.
Ewciu, :D dobra jesteś. :uszy Sama cegiełki układać. Rozumiem, że wymienione prace dla M to oczywiste ale te cegiełki to też bym mu zostawiła, a tylko nadzorowała. :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roma - dziękuję za odwiedziny i zapraszam :D Posadziłaś tyle róż, ho, ho...i kto tu jest początkujący?

Majka - M zrobiłby oczywiście obramowanie rabatki...kiedyś ;:128
Może ...za 2 lata na przykład :?: Bo ciągle wypadają jakoś pilniejsze prace...
A ja tak czasem mam, że muszę już i "natentychmiast" ;:65

A propos tych pilniejszych prac - to wciąż jeszcze przesadzanie, w którym M. szczególnie się wyspecjalizował (przesadzał 11-letnie jałowce Skyrocket, które się przyjęły wbrew wszelkiej logice). Czekają na to też róże, które koniecznie muszą już w tym roku zmienić miejsce. Nigdy tego jeszcze nie robiłam, a to nie są młode rośliny...Mam nadzieje, że się uda - nie chciałabym ich stracić, bo to jedyne moje już podrośnięte, reszta to świeżynki dopiero co posadzone.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wracałam dzisiaj maksymalnie zmęczona po pracy i poczułam, że tylko kupienie jakiejś róży może mi poprawić nastrój :D

Weszłam więc do Agrocentrum i kupiłam ...dwie ;:138
To Fredensborg i Exstravaganza. Nie znałam tych róż, ale po poczytaniu - chyba będą ok. Zachwyciły mnie ich kolory...
Jutro wreszcie jadę na wieś i mam całe trzy dni na ogrodowe szaleństwo.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, :D zakupy różane to miód na ;:167 , a perspektywa wyjazdu na wieś to drugi miód i od razu czujemy sie uskrzydlone :tan :tan :tan . Szalej w ogrodzie, tylko z umiarem ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ewciu, wobec tego, życzę Ci miłych chwil z różyczkami :D ! Pogoda ma sprzyjać pracom ogrodowym, więc i u siebie coś tam podrobię.
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni, dzięki - pogoda rzeczywiście była piękna.
Majkaposzalałam z umiarem :D
Zrobiłam tylko jedną nowa rabatkę na róże tzn. wyrwałam kolejny kawałek ziemi trawnikowi ;:108
...chyba robię to, co wszyscy...
I kupiłam dzisiaj tylko jedną taką całkiem malutką różyczkę...
Sadzenie jutro - na razie tylko 3 sztuki.
Ale to drobiazg - gorzej z przesadzaniem róż. Bo to wielkie i już trochę leciwe krzaczory. Zabieram się do tego, jak pies do jeża...ale poza tym nie wiem, czy to już? czy jeszcze poczekać?
Za to dzisiaj przesadzona została ketmia - również wielka i wiekowa. Mam nadzieję, że to przeżyje. Na podobna operację czeka jeszcze jej siostra - no maja pecha i rosną nie w tym miejscu, co trzeba...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Echch...

Już wiem...to jest uzależnienie :D

Wkurzyłam się dzisiaj - niezależnie, z powodów nieogrodowych ( a powiem więcej - zawodowo-międzyludzkich) - i poczułam, że tylko zamówienie kolejnych róż jest w stanie poprawić mi nastrój ;:87
Więc w końcu - ile z tym roboty - telefon do R. i na wtorek kolejnych pięć piękności, na które dawno już zresztą ostrzyłam sobie zęby: Mozart, Graham Thomas, Gruss an Aachen, Red Leonardo da Vinci i Garden of Roses.

Przy okazji jeszcze raz dziękuję, Ewo, za podpowiedź w sprawie Mozarta :P rzeczywiście już go widzę obok hortensji.

Zmykam do ogrodu - ociepliło się już trochę i pora działać - 2 róże się moczą, trzecia czeka na wysadzenie z doniczki, a 6 na przesadzenie...

Pozdrawiam wszystkie pracujące dzisiaj, a pewnie jest nas sporo ;:7
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”