Ogródek Pszczółki cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz. 6

Post »

Wiesiu, pokazałaś piękny letni ogród, śliczne róży, alstromeria a astry u mnie też dopiero szykują się do kwitnienia. Smucić się jeszcze nie możemy jak tak ładnie jest w ogrodach. Na smutek przyjdzie czas w jesienną szarugę. Pozdrawiam serdecznie z jesiennego ale kolorowego Kociewia.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Wiesiu! ;:196 Mam nadzieję, że u Ciebie już wszystko OK i przegoniłaś jesienne smuteczki na 4 wiatry. Mnie też jakaś dziwna niemoc ogarnęła. Niby zaglądam na Forum, podczytuję, ale już odzywać mi się nie chce :oops: Na działce jest podobnie - jak popatrzę, pomyślę ile jest do zrobienia to marzy mi się już przedwiośnie, to pełne niepokoju oczekiwanie na wiosnę i nowy zapał, i chęci...
Twoja Polka jest niesamowita i uwielbiam ją straszliwie. Własnej raczej mieć nie będę, bo u mnie zbyt trudne warunki dla niej. Alstromeria piękna i nawet szukałam jej wiosną w okolicznych ogrodniczych, ale nie znalazłam :( Może w przyszłym roku się uda...
Czy zebrałaś nasiona z eszolcji? Pewnie wciąż jeszcze kwitnie u Ciebie.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witam gorąco wszystkich miłych gości co zaglądali pod moją chwilową nieobecność. Dzięki za słowa
otuchy, przyznam że humorek już się poprawił bo dotarło do nas babie lato :heja ;:3
Francuzi mówią na nie indiańskie lato. Jest cieplutko, słonecznie i aż chce się żyć na nowo.

Dorotko, jak tam się ma Twoja Polka? Czy udało jej się zakwitnąć?

Grażynko, może faktycznie wstawię kilka fotek z Dni Dziedzictwa, choć nie zwiedzałam jakiś przepieknych
zabytków tylko raczej takie ciekawostki rzadko otwarte dla publiczności, bo to jedyna okazja. ;:108

Edulkot, widziałam że piękna pogoda dociera aż do Polski, więc chyba wszyscy się nią nacieszymy by naładować
akumulatory przed zimą ;:3 życzę Ci przepięknego kwitnienia Twojej Polki. ;:138

Krysieńko, rozwaga przy zakupach? Przyznam że mnie też już tak nie ciągnie do zakupów, raczej chodzę
i oglądam nawet jak mnie nikt nie pilnuje ;:224 jestem raczej na etapie, O to już mam, to też mam, i to też już mam
albo miałam... a to nie zachęca do szaleństw. I na targach też nie było wiele do wyboru, coraz skromniej się robi
od ogrodniczej strony bo szkółkarze się pogniewali na organizatorów. Trzeba będzie poszaleć wiosną...

Joluś, tinypic już nie marudzi, ale ja nie wiem czy się nie przeniosę na photobucket... zdjęcia zresztą są własnością
serwera bo nie ma żadnej ochrony. Ale co tam ja mam oryginał. ;:108

Loki, a w którym ogrodzie botaniczym byłeś? Też będę musiała podskoczyć do Parc Floral na nasionka ;:224
to akurat dobra pora, bo wszystko się wysiewa :heja Akurat z wilców znam tylko te podstawowe, będę musiała też
obejrzeć inne bardziej egzotyczne ;:108

Aga, Piekna pogoda to i humorek lepszy. :heja alstroemeria kwitnie nieprzerwanie od wiosny, tak samo jak
dipladenia i pelargonie. Niezawodna, bardzo polecam. ;:108

Lusiu, teraz naprawdę jest ładnie w ogrodach. Tak milutko, nie za ciepło i przyjemnie że aż rozleniwia. I dlatego
prace niestety dalej nie postepują do przodu ;:223 może jak będzie brzydko to wtedy podgonię, jeśli znowu nie dopadnie
mnie jesienna chandra...

Izuś, oh jak ja Ciebie dobrze rozumię, mi też marzy się przedwiośnie i ta radość z każdej wychodzącej z ziemi
roślinki, ale trzeba najpierw przejść przez brzydką i zimną porę roku ;:224 nasionka z eszocji już się suszą a sama
roślinka jakoś brzydko teraz wygląda, bo złapała mączniaka jak wiele roślin o tej porze roku.

Pozdrowionka dla wszystkich miłych gości :wit

Pokażę Wam co kupiłam na kiermaszu, bo chociaż nie było wyboru to przecież nie wyjdę z gołymi rękami :;230 po prostu
nie wypada :;230 Kupiłam dwa powojniki, najpierw ten co bardzo mi się podoba, bo ciemno niebieski i pełny. Przedstawiam
Wam uroczego 'Kiri te Kanawa'

Obrazek

Obrazek

Drugi bardzo oklepany Jackmanii purpurea, ale akurat potrzebny mi jest na siatkę taki niekapryśny i bardzo obficie
kwitnący powojnik

Obrazek

Kupiłam też żółtawą żurawkę ale nie wiedzieli jaka to odmiana. Mam nadzieję że nie jest to 'Pistache' którą już mam
bo byłoby szkoda,

Obrazek

Z nowości w moim ogrodzie ostatnio zadziwiła mnie kolokasja która szykuje się do kwitnienia. Nigdy mi nie przeszło
przez myśl że one kwitną, bo się je hoduje szczególnie ze względu na liście. Zobaczymy co się rozwinie z tego pączka
bo jeszcze nigdy nie widziałam jej kwiatów, nawet na zdjęciach

Obrazek

Milutkiego wieczoru ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu wpadłam do Ciebie na tarasik nocka, ale coś mi się skasowało pewnie byłam zbyt hałaśliwa - Polka jeszcze co prawda w sferze moich marzeń ale................... widzę, że chandra minęła a zakupy i pogoda zawsze nieco podleczy, powojniki tez u mnie teraz prawie kupowane hurtowo :;230 w końcu dostane eksmisję z domu na działkę i szlaban jak to mówi młodzież.
Ostatni mój zakup to reklamowane w programie Maja w ............ jagoda GOJI oczywiście za namową naszej forumki Agi/Tralaluszy, no i dodatkowo hortensja 'Limelight', Hortensja bukietowa śliczny krzaczek za 10 zł, to tylko zamknąć oczy prawda?
pozdrawiam i życzę aby idiańskie lato trwało do wiosny ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Taruś, Polka musi się zmienić w marzenie zrealizowane ;:108 a na eksmisję do ogrodu to sie nie daj
i szlaban, a co tam :;230 mam Limelight na pniu ale bardzo cierpiała tego lata na suszę bo siedzi w donicy.
i na słonku ;:224
Tobie również pieknego babiego lata i wpadaj na tarasik, jest jeszcze bardzo ciepło, nawet nocą...
Buziaczki ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Wiesiu, Polka u mnie na razie rozwinęła jeden kwiat, ale jest nadzieja na więcej, bo ten tydzień ma być piękny i bardzo ciepły.
Wspaniała jest ta rózyca. Wypuściła u mnie kilka długaśnych pędów, mam nadzieje, że nie przemarzną
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu fajne zakupy zrobiłaś. I do tego tyle kwiecia mają te powojniki, pewnie jeszcze długo będą cieszyć swoimi kwiatami, moje już w większości szykują się do zimy. :uszy
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Dobrze ze słonko nam nastroje poprawia ;:3
Zakupy piękne ! A powojniki szok :shock: obsypane kwiatami niesamowicie !!! Piękne okazy ;:63
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Dorotko, to nic jak by przemarzły te długaśne pędy u Polki bo i tak ją się krótko przycina na wiosnę,
tak na 3 do 5 oczek co najwyżej. Cieszę się razem z Tobą z tego jej pierwszego kwiatka ;:138

Majeczko, chociaż te kupne cieszą bardzo obfitością kwiecia, ale moje domowe też teraz powtarzają kwitnienie.
Najładniej kwitną teraz 'Mme Cholmondeley'

Obrazek Obrazek

i x durandii. Do tego to moje ulubione niebieskie clemki :heja
Chyba będę miała jeszcze choć jednego kwiatka na Josephine, a reszta śpi już na dobre...

Aga, jakby tak chciały te powojniki co roku kwitnąć to bedę im wdzięczna. Chociaż ponoć jackmanii jest nie do
zdarcia i niekapryśny. Zobaczymy czy u mnie też tak będzie. ;:224

Marcinki już na dobre kwitną ale przy takiej temperaturze jak teraz to wcale nie czuć jesieni... :heja

Obrazek

Milutkiego wieczorka ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Wiesiu, moja Polka już kwitła w lipcu, niestety trafiła w deszcze i pierwsze kwiaty nie były rewelacyjne, za to nastepne ;:167
I teraz tez cudna, kwiat trzyma już dobre kilka dni i dalej ładny.
Moje powojniki w tym roku takie sobie :( Nie jestem zachwycona, ale przynajmniej żaden nie zalapal uwiądu więc szansa na dobre kwitnienie w przyszłym roku jest znacznie większa :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Wiesiu, pięknie się prezentują Twoje powojniki, te nowo zakupione i te rosnące już u Ciebie z kwiatami i puchatymi kuleczkami. Ja też zrobiła trzecie do nich podejście. Tym razem kupiłam, za Twoją radą botanicznego. Posadziłam w miejscu gdzie na razie nie widziałam kopczyków nornicy, może go cholera nie wyczuje, no i oczywiście w miejscu gdzie bardzo lubię rozstawiać swój leżaczek. Czasami uda mi się na nim chwilkę posiedzieć.
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Piękne Twoje powojniki
Pokażę Wam co kupiłam na kiermaszu, bo chociaż nie było wyboru to przecież nie wyjdę z gołymi rękami :;230 po prostu
nie wypada :;230 Kupiłam dwa powojniki, najpierw ten co bardzo mi się podoba, bo ciemno niebieski i pełny. Przedstawiam
Wam uroczego 'Kiri te Kanawa'
Powalający ;:1
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? byłem w ogrodzie botanicznym koło Narodowego Muzeum Historii Naturalnej. Ostatnio byłem tam ponownie i nawet trochę fotek porobiłem ? przy czym częścią z nich podzieliłem się w wątku o ogrodach botanicznych w niniejszym dziale. :-)

Co do mączniaka ? u mnie oprócz maków, na których mimo oprysków ciągle powraca, zaatakował też dalie... A to paskudnik!

Poza tym ? gratuluję nowych nabytków. :-) Ja ostatnio poważnie zastanawiam się nad kupnem Calochortusów ? strasznie mi się podobają, ale z drugiej strony balkon nie jest z gumy...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu prześliczne clematisowe zakupy, takim pięknotkom trudno sie oprzeć. Twój ogrodowy też przepięknie kwitnie. Bardzo je lubię i ubolewam, ze nie mam miejsca :?
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Clematisy śliczne bo w moim ulubionym kolorku :D
taki błękit ta jak kawałek nieba w zasięgu reki ;:224
;:196
Pozdrawiam -Dzidzia