Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)
Re: Datura... chwalipięta cz.III
gosia cudne kwiatuszki , w donicach stoją czy w ziemi ?
tak myślałam że w tym piasku to lipne będą ale coś muszę pomyśleć żeby jednak je tam wsadzić wykopać piach i dać normalną ziemię , tak samo zrobiłam pod pomidory i mam na tym niby piachu lepsze od teścia który swoje pomidory nawozi , podlewa gnojówką i ma w ziemi a nie piachu , musze nad tym popracować trochę
alicja- czy twoje datury są z nasionek ?
tak myślałam że w tym piasku to lipne będą ale coś muszę pomyśleć żeby jednak je tam wsadzić wykopać piach i dać normalną ziemię , tak samo zrobiłam pod pomidory i mam na tym niby piachu lepsze od teścia który swoje pomidory nawozi , podlewa gnojówką i ma w ziemi a nie piachu , musze nad tym popracować trochę
alicja- czy twoje datury są z nasionek ?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
boreks prosimy o poprawną pisownię na forum
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
Oczywiście że można je rozmnażać z nasion. Z informacją że w naszym klimacie ich nie zawiążą się nie zgodzę. Mam już kolejny rok torebki nasienne wiszące na roślinach. Fakt że udało mi się tylko raz uzyskać w pełni dojrzałem nasiona, ale to z powodu bardzo późnego zapylenia.
Alicjo czy wiesz jak Twoja cudowna odmiana się nazywa?
Alicjo czy wiesz jak Twoja cudowna odmiana się nazywa?
Pozdrawiam Tomek
tom_mix, darla80
Tak, to jest właśnie Pink Perfection. Nie mam lepszych zdjęć bo dwa dni temu wichura przewróciła wszystkie donice z daturami i dzisiej już nie ma ani jednego kwiatka, ale są pąki. Mam jeszcze bardzo ładną pomarańczową i właśnie była w pełnym rozkwicie kiedy powiało i nie zdążyłam zrobić fotek. Znalazłam jakieś wcześniejsze, niestety mało udane

Kupiłam ją jako Double Peach ale nie jestem pewna tej nazwy.
W sklepie Fuksjana znalazłam zdjęcia tej odmiany ale wygląda zupełnie inaczej, zobaczcie sami.
http://fuchsiahybrida.pl/sklep/datury_d ... e_peach_25
Więc myślę, że moja to jakaś inna i bardziej przypomina tą:http://fuchsiahybrida.pl/sklep/datury_d ... r_garten_4
a nawet zdjęcia chyba były te same.
boreks
pw
Tak, to jest właśnie Pink Perfection. Nie mam lepszych zdjęć bo dwa dni temu wichura przewróciła wszystkie donice z daturami i dzisiej już nie ma ani jednego kwiatka, ale są pąki. Mam jeszcze bardzo ładną pomarańczową i właśnie była w pełnym rozkwicie kiedy powiało i nie zdążyłam zrobić fotek. Znalazłam jakieś wcześniejsze, niestety mało udane
Kupiłam ją jako Double Peach ale nie jestem pewna tej nazwy.
W sklepie Fuksjana znalazłam zdjęcia tej odmiany ale wygląda zupełnie inaczej, zobaczcie sami.
http://fuchsiahybrida.pl/sklep/datury_d ... e_peach_25
Więc myślę, że moja to jakaś inna i bardziej przypomina tą:http://fuchsiahybrida.pl/sklep/datury_d ... r_garten_4
a nawet zdjęcia chyba były te same.
boreks
pw
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz rację,raczej tę drugą przypomina(tak na marginesie-śliczniutka
)
Oj wiało,wiało...i jeszcze u mnie wieje...liści i oderwanych kwiatów nawet jeszcze nie zbieram z podwórka bo nie ma sensu...zaraz znów trzeba by było to robić...poczekam aż ucichnie

Oj wiało,wiało...i jeszcze u mnie wieje...liści i oderwanych kwiatów nawet jeszcze nie zbieram z podwórka bo nie ma sensu...zaraz znów trzeba by było to robić...poczekam aż ucichnie

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- tom_mix
- 500p
Pozdrawiam Tomek
Tomku Twoja PP jest śliczna. Zauważyłam, że za każdym razem jej kwiaty nieco inaczej wyglądają a to chyba za sprawą nawożenia, temperatury i innych czynników. Moja w zeszłym roku wyglądała tak, w każdym razie zawsze piękna.

- tom_mix
- 500p
Dziękuję
Twoja choć blada zeszłego roku, też ciekawie wygląda.
Masz rację Alicjo
Każde kwitnienie jest inne. W tym roku jedna miała potrójną trąbkę.
Zajrzyj do wątku " Datura--praktyczne porady cz.2" dodałem tam tez inne zdjęcia PP i reszty moich ;)

Masz rację Alicjo

Zajrzyj do wątku " Datura--praktyczne porady cz.2" dodałem tam tez inne zdjęcia PP i reszty moich ;)
Pozdrawiam Tomek
Tomku ale kolekcja datur. Jestem pod wrażeniem. Culebrę widzę po raz pierwszy.
Żółtą, która przebarwia się na pomarańczową też mam, ma przepiękny zapach. Bardzo podoba mi się biała podwójna.
Żółtą, która przebarwia się na pomarańczową też mam, ma przepiękny zapach. Bardzo podoba mi się biała podwójna.
- tom_mix
- 500p
Alicjo, mam jeszcze parę które nie pokazały swych ślicznych buziek
Ostatnio dostałem od Zjawki ( która to tez ma bardzo piękna kolekcję brugmansii ) Angel Sunbeam, Angel flight variegata, angel exotic i piękną variegatę
Czy Twoja pomarańczowa też kwitnie zawsze tak późno? W tym roku na jednej miałem 1 kwiat(trzymał się chyba tydzień) , na drugiej 2 a trzecia stoi jak zaklęta. W ogóle jestem w szoku że one tak szybko pokazały swoje kwiaty, zawsze kwitnęły przed przymrozkami. Teraz jednak maja tylko malutkie pączki więc na to samo wyjdzie. Chyba się jednej albo dwóch pozbędę
będę miał miejsce na nowe ślicznotki.

Ostatnio dostałem od Zjawki ( która to tez ma bardzo piękna kolekcję brugmansii ) Angel Sunbeam, Angel flight variegata, angel exotic i piękną variegatę

Czy Twoja pomarańczowa też kwitnie zawsze tak późno? W tym roku na jednej miałem 1 kwiat(trzymał się chyba tydzień) , na drugiej 2 a trzecia stoi jak zaklęta. W ogóle jestem w szoku że one tak szybko pokazały swoje kwiaty, zawsze kwitnęły przed przymrozkami. Teraz jednak maja tylko malutkie pączki więc na to samo wyjdzie. Chyba się jednej albo dwóch pozbędę

Pozdrawiam Tomek
Pomarańczową kupiłam na wiosnę w tym roku, miała jakieś 20 cm. Pąków ma sporo i kwiatów też było trochę. Też mam jeszcze 3 datury, które do tej pory nie zakwitły, ale czekam cierpliwie. Angel Sunbeam jest po prostu boska. Muszę się za nią rozejrzeć.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Przepiękne są te odmiany o szlachetnych , podwójnych kwiatach ! Czy one też pachną , jak pojedyncze ?
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dopiero skojarzyłam Cię Tomaszutom_mix pisze:Alicjo, mam jeszcze parę które nie pokazały swych ślicznych buziek![]()
Ostatnio dostałem od Zjawki ( która to też ma bardzo piękna kolekcję brugmansii ) Angel Sunbeam, Angel flight variegata, angel exotic i piękną variegatę
Czy Twoja pomarańczowa też kwitnie zawsze tak późno? W tym roku na jednej miałem 1 kwiat(trzymał się chyba tydzień) , na drugiej 2 a trzecia stoi jak zaklęta. W ogóle jestem w szoku że one tak szybko pokazały swoje kwiaty, zawsze kwitnęły przed przymrozkami. Teraz jednak maja tylko malutkie pączki więc na to samo wyjdzie. Chyba się jednej albo dwóch pozbędębędę miał miejsce na nowe ślicznotki.

Mam nadzieję,że pamiętasz o mnie(SS)

Pozdrawiam serdecznie. Darla
- tom_mix
- 500p
Alicjo, a moje pomimo sypania nawozami na zawiązywanie paków prawie nic nie pokazały
Zdążyłem się już przyzwyczaić do tego że podziwiam ich piękne liście.
O A. sunbeam zapytaj Zjawki
Ewelino, pewnie że pachną. Niektóre nawet ładniej, intensywniej. Wszystko zależy od odmiany
Darla, teraz już pamiętam

O A. sunbeam zapytaj Zjawki

Ewelino, pewnie że pachną. Niektóre nawet ładniej, intensywniej. Wszystko zależy od odmiany
Darla, teraz już pamiętam

Pozdrawiam Tomek