rapunzel - zielono mi :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: rapunzel - zielono mi :)

Post »

Fajne takie, młodziutkie roślinki :) (i oczywiście w ślicznych domkach) ;:108 . I bluszcz, i cissus wyglądają bardzo zdrowo - na pewno (szczególnie cissus) szybko się rozrosną :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit

Bardzo piękne zakupy ;:138 i uroczo w tym miejscu wyglądają razem ;:180
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ piękny zakup.Cisusy są bardzo wdzięcznymi kwiatami. :D
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Dzięki za miłe słowa, trochę mnie ten przyszły rozrost niepokoi zważywszy na wąską półkę, no ale będę się martwić za rok czy dwa. Cytryna, która dopiero co była maleńkim kiełkiem ma już ze 3 cm i dwa spore liście/liścienie oraz jeden mały. Obrazek Obrazek

Jestem skłonna uwierzyć, ze ona w rok może urosnąć i 60 cm
owadozer
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale fajne cytrynki! :heja 8-)
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Następny bluszczyk bardzo ładny. :D A cytrynka nigdy nie chciała u mnie rosnąć. :(
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta cytrynka, to taki eksperyment, teraz jeszcze czekam na mandarynkę :) Z tą będzie gorzej, bo potrzebuje więcej światła, jednak o ile w ogóle wykiełkuje, to postaram się z niej zrobić bonsai. Z cytryny najchętniej też, bo co ja zrobię z dużym drzewkiem :roll:
O bonsai pojęcie mam dość słabe i nie chodzi mi o jakieś specjalne style, bo ponoć są, tylko, żeby to w szerz rosło i było małe :)
Wczoraj zwinęłam dwa pędy oleandra z wielkiego krzaka u rodziców na podwórku, ale krzak jest dalszej rodziny, która tam mieszka. Myślę, że przeżyją stratę. Ciekawa jestem, czy się przyjmą...
Natomiast poświęciłam już dwie z trzech doniczek z ewentualnymi fiołkami afrykańskimi, bo po prostu brak mi miejsca, a ten ostatni potrzymam jeszcze jakiś czas. Przynajmniej do czasu przeniesienia kwiatów balkonowych do domu. Poczekajcie aż wstawię fotkę zimujących w domu roślin. Z sadzonkami to będzie cały las. :;230
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11

Post »

:wit co zajrzę do Ciebie to masz jakieś nowości ale Cie wzięło .Podobają mi się te bluszczyki i doniczki maja fajne żywe kolorki :D pozdrawiam
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nowiko, oj niektórych tu wzięło chyba jeszcze bardziej :wink:, ale nie przeczę, naprawdę poczułam coś w rodzaju pasji w tym kierunku. ;:108
Z braku funduszy zakupy są skromniutkie, np ten bluszcz kosztował na targu zaledwie 2 zł.
Osłonki kupuję chyba najtańsze, jakie są, a te dwie ciemnożółte wykopałam z dawniejszych czasów, bo już kiedyś miałam krótką przygodę z kwiatami, tylko jakoś nic z tego nie wyszło. Może braklo mi takiego wsparcia jak tu :)
Teraz jak dostanę kasę, to może kupię coś ekstra. :tan
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

PW. Ważne! :)
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wiadomości od Wiktorii moja kolekcja powiększyła się o dwa przecudnej urody pnące fikusy. Na razie nie mam nawet podstawków do nich, nie wspominając już o osłonkach, ale postawiłam na torebce foliowej, żeby nie zamoczyć półki i już widzę, jak będą ślicznie wyglądać w stosownej oprawie. Jednocześnie z przerażeniem stwierdzam, że półka się skurczyła czy coś... ;:224 Tam już praktycznie nic nie wejdzie, nawet kiełki rzodkiewki w pojemniczku już ledwo ledwo się mieszczą. Kolekcja powiększyła się też o darowaną kawę. Dolne liście były brzydkie i je oberwałam, dziś dopiero dowiedziałam się, ze same opadają :roll:
Dostałam też mango, ale wygląda smętnie, w sumie miało na śmietniku lądować, no ale przygarnęłam i stoi póki co na balkonie.
Moje przecudnej urody fikusiki :)
Obrazek

Kawa póki co sąsiadka fikusów
Obrazek

I smętne mango w jakże smakowitej doniczce :;230
Obrazek

Ciekawe, gdzie ja tę cytrynę postawię? ;:224
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Fajne masz kwiatki, cytryna to chyba na początku bardziej rośnie, moją z pestki wyhodowaną mam już z 7 lat i obecnie z doniczką mierzy jakieś 170 cm. Trochę jest przycinana bo inaczej to sięgła by już sufitu i miała jedną gałązkę a tak to się trochę rozkrzewiłą. Postaram się wstawić zdjęcie u siebie.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, co do cytryny, to noszę się z zamiarem zrobienia z niej bonsai, choć nie wiem, czy dam radę, żeby to jakoś wyglądało.
Jak tak sobie popatrzyłam na mango w necie, to zaczynam się zastanawiać, czy ta roślina anemiczna to w ogóle jest mango. Niespecjalnie podobne :roll: Ale żeby właściciel nie wiedział... :roll:
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Faktycznie obejrzałam roślinkę w necie i wygląda inaczej, mi ta Twoja przypomina raczej dracenę sanderianę. Może ktoś kto ma w swojej kolekcji mango Ci coś więcej podpowie.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, z ust mi tę dracenę wyjęłaś, bo tez tak podejrzewałam ;:108 Może jednak faktycznie ktoś lepiej się orientujący napisze, czy to dracena sanderiana. W tej sytuacji chyba ja wyjmę z ziemi i skrócę ten koszmarny pieniek, a jak się nie ukorzeni, to trudno, zaliczę ciekawe doświadczenie :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”