Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Eryk-kun, taki kształt maja też dynie w typie np.: hubbard, "potimarron". Generalnie wyraźne paski lub ich brak to dość charakterystyczna cecha i tak sobie myślę, że to może być efekt przekrzyżowania w przeszłości i utrwalenia się takiej cechy, stąd lokalna nazwijmy to "linia". Weźmy taka polską Justynkę - wygląda jak hokkaido, smakuje podobno też, ale skóra gruba. I Hokkaido już nie jest. Małe różnice to też różnice;)

Ja mam dziś niespodziankę, weszła w dynie a tam z nasion kupionych na allegro u sprawdzonego sprzedawcy [kupowałam z zeszłym roku i byłam zadowolona] wyrosło mi coś zupełnie nieoczekiwanego :D
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

loeb pisze:Eryk-kun, taki kształt maja też dynie w typie np.: hubbard, "potimarron". Generalnie wyraźne paski lub ich brak to dość charakterystyczna cecha i tak sobie myślę, że to może być efekt przekrzyżowania w przeszłości i utrwalenia się takiej cechy, stąd lokalna nazwijmy to "linia". Weźmy taka polską Justynkę - wygląda jak hokkaido, smakuje podobno też, ale skóra gruba. I Hokkaido już nie jest. Małe różnice to też różnice;)
Bardzo podobne są dynie Hubbard (zauważyłem to po obejrzeniu kilku zdjęć). Nic dziwnego, sama Hokkaido jest nazywana "Baby Red Hubbard Squash" :).
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

treborx pisze:Witam, to mój pierwszy post tutaj.

Widzę często, że sadzicie dynie na kompoście. Jak to się robi? Wrzuca się normalnie pestkę w ten kompost i już? Czy może to trzeba w ziemię pod kompostem wsadzić?
Czy pestkę trzeba wcześniej moczyć w wodzie?
Normalnie to dynię można posiać wprost do gruntu po 15 maja, lub też przygotować rozsadę ok 15 kwietnia. Jeśli chodzi o ten kompost, postępujesz tak jak napisałem, zamiast do gruntu siać/sadzić, sieje/sadzi się w kompost :D

Można też moczyć, ja w tym roku popełniłem błąd bo przygotowałem rozsadę 50 dyń, wysiałem do ziemi i wzeszła niecała połowa. Preferuję kiełkowanie na ligninie, jak jakaś wykiełkuje, wsadza się do ziemi w doniczce i już i ma się pewność, że w 99% wyjdzie z ziemi :)
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Dziękuję Loeb za wyjaśnienia. Nasionka hokkaido, butternut, a także Atlantic miałam z akcji, nie wiem, może były skrzyżowane :) Mi to bardzo nie przeszkadza, zobaczymy jakie będą w smaku.U mnie też się krzyżują dalej, bo nie miałam czasu na ręczne zapylanie. Choć przyznam co do hokkaido też miałam wątpliwości jak porównywałam z Waszymi :wink: dlatego kilka razy dopytywałam o ten żółty kolor. Co prawda w pomidorkach -odmianach mam trochę namieszane, ale akurat przy każdym krzaczku dyni wsadziłam w ziemię etykietkę z podpisem, więc nie powinno być pomyłki.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

ewikk77 - czy Twoje żółte dynie Hokkaido są z nasion od frant'a? Wyglądają zupełnie inaczej niż moje (wstawiłem zdjęcie na stronie nr 8).
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę smucą mnie te deszcze i wysoka wilgotność powietrza bo dyńki nawet wielkości dużych grejpfrutów zaczynają gnić :(
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Atlantic Giant rośnie :) Krzaczysko i dyńka :) Dzisiaj dostała podeścik i wiaderko końskiej kupki :) Nie wiem, ile dyńka ma w obwodzie (ostatnio miała 50 cm) bo jest ciężka i bałam się kombinować z centymetrem. Mierzę ją po wierzchu, od ogonka do śladu po kwiatku, dzisiaj 38 cm, zobaczymy za parę dni.

Obrazek

Obrazek
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Do kiedy nawozić dynie? I czym? Dalej robić gnojowicę z np. pokrzyw i skrzypu? Czy dać im cos innego?Jak dotąd podlewałam je własnie gnojowicami z pokrzyw,skrzypu,czosnku, no i Magiczną Siłą do pomidorów. Posadzona jest na oborniku golębim i ziemi kompostowej. Do tej pory rośnie ładnie,ale nie chiala bym czegoś zaniedbać ,albo przesadzić z nawożeniem.
A swoją drogą ,dynia jest piękną ,efektowną rośliną. Posadzona w małym ogródku (2,5ara) wygląda niesamowicie.
Asia
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Pelasiu, wszystko zależy od indywidualnych warunków (każdy z nas ma inne podłoże, rośliny miały różny start i różne warunki w trakcie wegetacji), ale ja swoich dyń już nie będę nawoziła, dostały dwa razy pokrzywówkę i 4 razy pryskałam skrzypem, to wszystko; jeśli dyńki ładnie rosną, to znaczy, że odpowiednio je potraktowałaś :)
Jeśli chodzi o czystość odmian... by ją zachować, rośliny powinny być przypilnowane, bo o ile mamy wpływ na to, co się dzieje u nas, to z ogródkiem sąsiada już nie bardzo; wcześniej u sąsiadów nie widziałam w ogóle dyń, a teraz jestem nimi otoczona z 3 stron :), dodatkowo, cukinie, patisony i kabaczki to też dynie, często o tym zapominamy; więc by mieć 100% pewność, dynie należy zapylać ręcznie. Mnie również zdarzyło się- po zakupie brandowych nasion uzyskać owoce inne niż zakładane; duże firmy wykupują plantacje gdzie prowadzona jest dana odmiana i nikt tam w ręczne zapylanie zapewne się nie bawi, owady, które się tam pojawiają mogły po drodze zahaczyć o inne dyniowe uprawy. Pewnie nie każdemu będzie to przeszkadzać, bo być może nawet fajnie jest znaleźć dynie wśród owoców cukinii (u mnie tak było w zeszłym roku), ale ja uprawiam konkretne odmiany po to, by cieszyć się ich cechami wizualnymi i smakowymi, chcę mieć takie owoce jakie zaplanowałam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Ręcznie tzn. wziąć jakiś pędzelek i pomyziać kwiatki po kolei w obrębie gatunku, tak? :D Mam Justynkę i na razie zdawałam się na naturę, ale efekty słabe. Do tej pory zawiązały mi się trzy małe dyńki, jedna zdechła, jeden kwiatek podejrzewam o czwartą dyńkę. Tykwy nie raczyły...
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Uni57 pisze:Ręcznie tzn. wziąć jakiś pędzelek i pomyziać kwiatki po kolei w obrębie gatunku, tak? :D
Wygodniej odciąć męski kwiatek, obskubać płatki i bezpośrednio umieszczać pyłek na słupku kwiatu żeńskiego.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

U mnie pszczoły chmarami siedzą w kwiatach dyni.
Aż w szoku jestem, bo nieraz w kwiatku jest ich 5-6 sztuk :shock:
Ręcznie nie zapylałam nic, bo nie potrafię rozróżnić jaki kwiat to męski a jaki żeński :oops:

I jeszcze pytanko mam: czy mogę uszczknąć wierzchołek pędów? Bo dynie nadal się zawiązują, mam masę malutkich dyniek, wielkości pomidorka koktajlowego :wink: . I mam wrażenie, że przez te maluchy pozostałe dynie stanęły w miejscu. Wolałabym żeby te większe rosły niż, żeby roślina traciła siły na mniejsze dynie.
Ale zamotałam :oops: :wink:
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

minia821, tu masz obrazek kwiatka żeńskiego i męskiego :wink:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Na górze jest kwiatek żeński, na dole męski :heja

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam! Tereska :)
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Kwiat żeński ma mały owoc a kwiat męski go nie ma
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

To cenne informacje, bo nie miałam pojęcia o tych różnicach. :oops: Ten mały owoc zauważyłam tu i ówdzie, dziś idę podglądać dyńki, a może coś zapylę... :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”