Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tengel27 pisze:Grażynko - wynajmij francuza - zeżre ślimaki :lol: :lol: :lol:
Grażyno podeślę Ci synka i sasiadeczkę , nie zeżrą ślimaków , ale wyzbierają co do jednego :wink: :lol:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo - jak są u Ciebie na piaskach, to chyba są wszędzie. :twisted: To nie do wiary jak one się mnożą i nie wiem czy jest jakieś miejsce, gdzie ich nie ma. Teraz są małe bo wygłodzone ale jak tylko zaczną się objadać naszymi roślinkami, to za miesiąc już będą wielkie i spasione. :twisted: A ja im posypię popiołu, żeby zaschły...... :twisted: :twisted:

Dawidzie - bardzo się cieszę z twoich wizyt, choć bez śladów. Byłbyś chyba wyjątkiem gdyby u Ciebie ich nie było. Rozejrzyj się dobrze, bo może jeszcze nie wyszły z podziemi. Ale to zdradliwe bestie :evil:

Basiu - dzięki za zbieraczy. Z pewnością mi się przydadzą, bo tych bezłupinowców jest u mnie sporo każdego roku. A jeśli jest mokro, to istna plaga. W zeszłym roku każdego dnia mój M niszczył ponad 100 osobników i tak przez cały prawie sezon z wyjątkiem kiedy było sucho.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Zdziwiłabyś się Grażynko, ile ich u mnie jest! Jak przesadzałam starsze szałwie, to przy okazji znalazłam w nich wylęgarnię slimaków. Po garści maluchów z każdej wybrałam! A czytałam gdzieś, ze one nie lubią szałwii :lol:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

kogra pisze: UWAGA :!: :!: :!:
A L A R M :!: :!: :!:
Dzisiaj rano zajrzałam do ogrodu i o zgrozo :shock: :shock: :shock: wyszły pierwsze ślimaki :!: :!: :!:
Byłam dzisiaj na działce ale nie rozglądałam się za bardzo :roll:
A teraz to mnie nastraszyłaś i jutro idę na dokładne zwiady.
A jak duże są u Ciebie ? U mnie to chodzą takie 10-cio centymetrowe brrr..
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - to mnie dobiłaś. A ja myślałam, że jak podsypię piasku pod rośliny to one nie przejdą. Teraz to już tylko trociny mi zostały i nadzieja w jeżach, że się z nimi rozprawią, ale one jeszcze śpią.

Gabi - teraz to one mają po 2 do 3 cm. Są i mniejsze. Ale potem dorastają do 10 cm długości. Z jednego takiego ślimaka jest podobno do 100 jajeczek z których wykluwają się młode ślimaczki. Do jesieni, to już jest ich cała armia - czerwonych, czarnych i kropkowanych okropieństw. Trzeba już zacząć działać, żeby nie zeżarły naszej pracy i wysiłku w hodowanych roślinach.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Grażynko, czy to te luzytańskie grasują, czy takie z muszlami? Wczoraj robiłam zdjęcia, ale niczego nie zauważyłam.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Właśnie wróciłam z ogrodu/ latarka się przydała/, prymulki pogryzione na amen, niektóre rododendrony też, ale żadnego ślimaka nie widziałam, ładnie się zaczyna, nie ma co!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

O matko kochana,dziewczyny nie straszcie ślimakami!!!!Przecież zeźrą wszystko nim na dobre wyjdzie z ziemi!!!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Guciu - właśnie te bez muszli wyłażą jako pierwsze. Nie wiadomo tylko kiedy łażą po ogródku, czy w południe jak pada, czy wieczorem jak jest mokro. Jeszcze dokładnie nie pokapowałam. Dzisiaj mój kot przyszedł ze ślimakiem we włosach. A więc chodzą nawet w dzień.

Małgosiu - musimy się bronić. Nie można im oddać wszystkiego co wschodzi, bo może nam nic nie zostać. Te żarłoki zjedzą wszystko co tylko zaczyna odżywać. Zauważyłam też pierwsze szkodniki latające . Komary to nie były a więc jakieś muchy czekające na rozkwit pąków.

Na szczęście mrozy nie uszkodziły bardzo wawrzynków i śnieżyc. Powracają powoli do życia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje okna zaczynają przypominać bardziej inspekty niż okna. Trzeba zacząć już rozsadzać roślinki a miejsca coraz mniej. :wink: :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Witaj Grażynko :P
Siedzę od kilku dni na twoim wątku 1 części i czytam od dechy do dechy .
Masz piękny ogród i piękne nasadzenia. Dalszą opinię napiszę jak skończę bo zostało mi jeszcze trochę stronek :P .
Ja dzisiaj też jadę na działkę rzucić okiem czy czasem te pomroty u mnie nie atakuja roslin.
Widzę że twoje parapety wyglądają tak jak moję :;230 :;230 ;:112 .

Pozdrawiam serdecznie.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To cieszę się że nie tylko ja nie mam dostępu do okien. :;230 Jak potrzebuję wywietrzyć to zanim pozdejmuję to wszystko z okna , mija chyba pół godziny - a co się nachodzę ? :wink: :lol:
Cieszę się, że mój ogródek cieszy się twoim zainteresowaniem. Notuj na co masz chciejstwo :P , żebyś nie zapomniała co wpadło Ci w oko. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

H U R A :!: :!: :!:

Idzie wiosna idzie.... :P :P :P
Dzisiaj był u mnie pierwszy od chyba 3 tygodni piękny, słoneczny dzień. Mój aparat wreszcie zaczął właściwie działać i pstryknęłam kilka fotek. Chciałam zrobić zdjęcie motyla jaki latał po ogrodzie , ale nie udało mi się. Za to zrobiłam fotkę kwitnącym krokusom u sąsiadki pod ścianą. A jeszcze wczoraj ledwo były widoczne.
Widziałam też pierwsze pszczółki,ale uciekały przed aparatem - może jutro. :wink: :lol:
;:1 ;:1 ;:1

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Jakże miło ogląda się takie "świeżutkie" foteczki. Hurrra idzie wiosenka.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

ooooooooooooo mam ochotę na przeprowadzkę,u mnie dzisiaj dostrzegłam tulipany i krokusy.Już mają 1 cm .Tym przyjemniej tutaj pozaglądać,śliczne i takie nowiutkie,najbardziej wyczekiwane.
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Oj to myślę, że i do mnie zawita wkrótce . Wprawdzie ciemierniki i przebiśniegi już kwitną, ale krokusów nie widać :wink:
A na poszukiwania ślimaków wybiorę się jutro, w ubiegłym roku było ich mnóstwo :cry: :cry:
Pozdrawiam, Halina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”