Tajemniczy ogród Joli i Adama

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama

Post »

Moja zolta tez jakos tak pod kulistosc podchodzi :wink: Ale ona ma akurat pokroj podchodzacy pod kulke, to niech juz bedzie kulka.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, bordowa pęcherznica to zapewne (jak napisała już Wanda) Diabolo, a złotawa to Leteus.
Faktycznie z czasem doły drewnieją i nie są zbyt piękne, można je zatuszować sadząc inne niższe rośliny (np. byliny) u podstawy. Jeżeli uformujesz z nich drzewka w kształcie grzybka to nie będziesz miała z tym problemu.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jule , rm27 Mój ogród jest tak położony , że jak rośliny będą rosły gęsto to rabatka będzie widoczna tylko z jednej strony. U mnie tyle ścieżek i przejść ,że muszę tak kombinować ,żeby rabatki były reprezentacyjne ze wszystkich stron ... :;230 Dlatego lubię roślinki przycięte w kulki i te z gołym pniem. Wtedy widać moje ogrodowe kompozycje z dołu, z boku i z ulicy z góry.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no tak, to musisz miec obrazy przestrzenne :wink: U mnie lepiej, bo sciezka przez srodek i finito, do tego reprezentacyjnie ma wygladac z tarasu i okna, zeby oko nacieszyc. Reszta mnie nie interesuje, lacznie z reprezentacyjna rabata na przodzie domu - na ktorej rosnie, ryz-mydlo-powidlo, lacznie z kublem na smieci :;230
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Piękny świerk :D Jolu ja to u Ciebie łapie natchnienia tylko jakoś tego cięcia mi brak by przenieść go na moje krzaczki ....pęcherznica szybko rośnie ja wsadziłam w zeszłym roku a już teraz zastanawiam się co robić z tymi długimi patykami by krzaczor się nie zrobił :roll:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule Beata T :wit

A żeby troszeczkę kamienne widoczki nabrały uroku - oczywiście przerabiam i kombinuję , jak by to w to bagno coś posadzić ;:223

I wymyśliłam sobie "doniczki" z włókniny zakopane w kamieniach ;:108 ale czy zdadzą egzamin to się okaże po zimie. Mam nadzieję ,że roślinki przetrwają :?: Mają dobrą ziemię z kompostem. A tak wygląda malutkie oczko upiększone mini hostami:

Obrazek

Obrazek

A na tej włókninowej wielkiej rabatce sprawdziłam , że bukszpany sobie dobrze radzą . Teraz dosadziłam dwa rodzaje żurawek, a ze środka bukszpana wymieniłam na wierzbę , żeby dała troszeczkę cienia żurawką:

Obrazek

i tak to wygląda z mostku:

Obrazek

Jest jeszcze kilka nowych zrealizowanych pomysłów ale fotki jakieś takie ;:223 Muszę zrobić nowe zdjęcia.

Pozdrawiam Jola.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Masz ogrodowe ADHD, to jest pewne :;230 Ale ludzie z tą chorobą bywają geniuszami, więc tak trzymaj i zapładniaj swoich współzakręconych na zielono swoimi pomysłami. A ja zawsze mam opory przed cięciem, bo wydaje mi się że to roślinę boli ... Głupio, co :?:
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Jolu, co zdjęcie, to piękniejsze ujęcie. Zachwycam się zawsze, gdy jestem u Ciebie. Mam pytanie w kwestii cięcia tego bukszpanka: czy cięłaś go nad sznurkiem, w miejscu, gdzie on przebiegł czy jeszcze inaczej?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola super ;:138 i walnij sobie w przyszlym roku w to miejsce, gdzie masz niebieska donice z kwiatkami - Budleje 8-) ona ma taka futurystyczna forme, ze bedzie cacy wygladac przy kamlotach i tych czapierzastych iglakach z tylu.
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Ty to masz pomysły ;:224 wspaniałe ;:138 ;:138 :heja
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jola z izer to prawda ADHD ogrodowe to mam - ciągle coś przerabiam i wymyślam :;230 A ciąć się nie boję - przecież fryzurki nawet króciutko obcięte odrosną ;:108

dkny Ależ pytanko :?: sama się musiałam zastanowić jak ja to robię. Sznurek to tylko podstawowe cięcie... Tnę nad sznurkiem ale później jak już jest zarys cięcia to sznurek odwiązuję i docinam tak , żeby widoczna była spiralka...

Jule Tam gdzie stoi niebieska donica jest studnia i największe moje nieszczęsne mokradło , na którym nic normalnego nie rośnie ;:223 Ta donica też zniknie i ten kolorek kwiatuszków również - strasznie mnie w tym roku drażni różowy kolor w moim ogrodzie... zupełnie mi jakoś nie pasuje do mojego otoczenia. Ale jak się nie ma tego co się lubi - to się lubi to co się ma :;230 A budleja rosła całkiem bliziutko studni i tylko przerastały ją tataraki , szuwaryi inne roślinki strefy bagiennej ;:108

agusia2410 Pewne sytuacje wymagają od nas intensywnego myślenia.... ostatnio nawet mąż nie nadąża za moimi pomysłami :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to drugie mini oczko - widziane z różnych stron , które powstało " samo" przy kolejnej modernizacji naszego ogrodu. Rozwiązanie z obsadzeniem podobne do poprzedniego - roślinki posadzone we włókninowych doniczkach. Czy to dobre rozwiązanie - czas pokaże :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Jola.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Jolu zachwycające te kamienno-żwirkowe aranżacje, jestem pod wielkim wrażeniem efektu ale przede wszystkim ogromnej pracy w to włożonej. Można od Was wiele odpatrzeć i zastosować u siebie, wszystko bardzo interesujące. Gratuluję :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, ja bym sie nie pozbywala donicy z tego miejsca - wlasnie Budleje w donice bym walnela :wink:
Albo postaw tam sobie cos calkiem innego, jakies metalowe wielkie kolo albo jakies rozczapizone cos, co zrobi Ci kropke nad i 8-) to miejsce jest bardzo fajne do takich eksperymentow.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Jolu wspaniale wygląda ta wierzba w towarzystwie bukszpanów i żurawek :D oczko a raczej oczka śliczne i fajnie zwisa trzmielina :wink: Czekam na realizacje kolejnych pomysłów ....i żurawki w kamykach też :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”