Tajemniczy ogród Joli i Adama
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama
Moja zolta tez jakos tak pod kulistosc podchodzi
Ale ona ma akurat pokroj podchodzacy pod kulke, to niech juz bedzie kulka.
Jolu, bordowa pęcherznica to zapewne (jak napisała już Wanda) Diabolo, a złotawa to Leteus.
Faktycznie z czasem doły drewnieją i nie są zbyt piękne, można je zatuszować sadząc inne niższe rośliny (np. byliny) u podstawy. Jeżeli uformujesz z nich drzewka w kształcie grzybka to nie będziesz miała z tym problemu.
Faktycznie z czasem doły drewnieją i nie są zbyt piękne, można je zatuszować sadząc inne niższe rośliny (np. byliny) u podstawy. Jeżeli uformujesz z nich drzewka w kształcie grzybka to nie będziesz miała z tym problemu.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jule , rm27 Mój ogród jest tak położony , że jak rośliny będą rosły gęsto to rabatka będzie widoczna tylko z jednej strony. U mnie tyle ścieżek i przejść ,że muszę tak kombinować ,żeby rabatki były reprezentacyjne ze wszystkich stron ...
Dlatego lubię roślinki przycięte w kulki i te z gołym pniem. Wtedy widać moje ogrodowe kompozycje z dołu, z boku i z ulicy z góry.
Pozdrawiam Jola.
Pozdrawiam Jola.
- Jule

A no tak, to musisz miec obrazy przestrzenne
U mnie lepiej, bo sciezka przez srodek i finito, do tego reprezentacyjnie ma wygladac z tarasu i okna, zeby oko nacieszyc. Reszta mnie nie interesuje, lacznie z reprezentacyjna rabata na przodzie domu - na ktorej rosnie, ryz-mydlo-powidlo, lacznie z kublem na smieci 
Piękny świerk
Jolu ja to u Ciebie łapie natchnienia tylko jakoś tego cięcia mi brak by przenieść go na moje krzaczki ....pęcherznica szybko rośnie ja wsadziłam w zeszłym roku a już teraz zastanawiam się co robić z tymi długimi patykami by krzaczor się nie zrobił 
- jola1010

Jule Beata T
A żeby troszeczkę kamienne widoczki nabrały uroku - oczywiście przerabiam i kombinuję , jak by to w to bagno coś posadzić
I wymyśliłam sobie "doniczki" z włókniny zakopane w kamieniach
ale czy zdadzą egzamin to się okaże po zimie. Mam nadzieję ,że roślinki przetrwają
Mają dobrą ziemię z kompostem. A tak wygląda malutkie oczko upiększone mini hostami:

A na tej włókninowej wielkiej rabatce sprawdziłam , że bukszpany sobie dobrze radzą . Teraz dosadziłam dwa rodzaje żurawek, a ze środka bukszpana wymieniłam na wierzbę , żeby dała troszeczkę cienia żurawką:

i tak to wygląda z mostku:

Jest jeszcze kilka nowych zrealizowanych pomysłów ale fotki jakieś takie
Muszę zrobić nowe zdjęcia.
Pozdrawiam Jola.
A żeby troszeczkę kamienne widoczki nabrały uroku - oczywiście przerabiam i kombinuję , jak by to w to bagno coś posadzić
I wymyśliłam sobie "doniczki" z włókniny zakopane w kamieniach
A na tej włókninowej wielkiej rabatce sprawdziłam , że bukszpany sobie dobrze radzą . Teraz dosadziłam dwa rodzaje żurawek, a ze środka bukszpana wymieniłam na wierzbę , żeby dała troszeczkę cienia żurawką:
i tak to wygląda z mostku:
Jest jeszcze kilka nowych zrealizowanych pomysłów ale fotki jakieś takie
Pozdrawiam Jola.
-
jola z izer
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 paź 2010, o 15:40
Masz ogrodowe ADHD, to jest pewne
Ale ludzie z tą chorobą bywają geniuszami, więc tak trzymaj i zapładniaj swoich współzakręconych na zielono swoimi pomysłami. A ja zawsze mam opory przed cięciem, bo wydaje mi się że to roślinę boli ... Głupio, co 
Jolu, co zdjęcie, to piękniejsze ujęcie. Zachwycam się zawsze, gdy jestem u Ciebie. Mam pytanie w kwestii cięcia tego bukszpanka: czy cięłaś go nad sznurkiem, w miejscu, gdzie on przebiegł czy jeszcze inaczej?
- Jule

Jola super
i walnij sobie w przyszlym roku w to miejsce, gdzie masz niebieska donice z kwiatkami - Budleje
ona ma taka futurystyczna forme, ze bedzie cacy wygladac przy kamlotach i tych czapierzastych iglakach z tylu.
- agusia2410
- 500p

- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- jola1010

jola z izer to prawda ADHD ogrodowe to mam - ciągle coś przerabiam i wymyślam
A ciąć się nie boję - przecież fryzurki nawet króciutko obcięte odrosną
dkny Ależ pytanko
sama się musiałam zastanowić jak ja to robię. Sznurek to tylko podstawowe cięcie... Tnę nad sznurkiem ale później jak już jest zarys cięcia to sznurek odwiązuję i docinam tak , żeby widoczna była spiralka...
Jule Tam gdzie stoi niebieska donica jest studnia i największe moje nieszczęsne mokradło , na którym nic normalnego nie rośnie
Ta donica też zniknie i ten kolorek kwiatuszków również - strasznie mnie w tym roku drażni różowy kolor w moim ogrodzie... zupełnie mi jakoś nie pasuje do mojego otoczenia. Ale jak się nie ma tego co się lubi - to się lubi to co się ma
A budleja rosła całkiem bliziutko studni i tylko przerastały ją tataraki , szuwaryi inne roślinki strefy bagiennej
agusia2410 Pewne sytuacje wymagają od nas intensywnego myślenia.... ostatnio nawet mąż nie nadąża za moimi pomysłami
Pozdrawiam Jola.
dkny Ależ pytanko
Jule Tam gdzie stoi niebieska donica jest studnia i największe moje nieszczęsne mokradło , na którym nic normalnego nie rośnie
agusia2410 Pewne sytuacje wymagają od nas intensywnego myślenia.... ostatnio nawet mąż nie nadąża za moimi pomysłami
Pozdrawiam Jola.
- jola1010

A to drugie mini oczko - widziane z różnych stron , które powstało " samo" przy kolejnej modernizacji naszego ogrodu. Rozwiązanie z obsadzeniem podobne do poprzedniego - roślinki posadzone we włókninowych doniczkach. Czy to dobre rozwiązanie - czas pokaże

Pozdrawiam Jola.
Pozdrawiam Jola.
- piofigiel
- 1000p

- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Jolu zachwycające te kamienno-żwirkowe aranżacje, jestem pod wielkim wrażeniem efektu ale przede wszystkim ogromnej pracy w to włożonej. Można od Was wiele odpatrzeć i zastosować u siebie, wszystko bardzo interesujące. Gratuluję
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
- Jule

Jola, ja bym sie nie pozbywala donicy z tego miejsca - wlasnie Budleje w donice bym walnela
Albo postaw tam sobie cos calkiem innego, jakies metalowe wielkie kolo albo jakies rozczapizone cos, co zrobi Ci kropke nad i
to miejsce jest bardzo fajne do takich eksperymentow.
Albo postaw tam sobie cos calkiem innego, jakies metalowe wielkie kolo albo jakies rozczapizone cos, co zrobi Ci kropke nad i
Jolu wspaniale wygląda ta wierzba w towarzystwie bukszpanów i żurawek
oczko a raczej oczka śliczne i fajnie zwisa trzmielina
Czekam na realizacje kolejnych pomysłów ....i żurawki w kamykach też