Ogród Ignis05 cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AlcaM
100p
100p
Od: 21 maja 2008, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz2

Post »

Krysiu, piękna fotorelacja z wycieczki :D

Mój kącik różany jest jeszcze w powijakach,ale mam zamiar co roku powiększać go o nowe odmiany. Jesienią uśmiechnę się do ciebie o korepetycje różane :roll:
Pozdrawiam, Ala
"Chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem"
Alunkowy ogród
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Muszę sobie w końcu zrobić chociaż jedną rabatę z takim bukszpanowym obrzeżem.
Coś pięknego ;:108
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękny, bajeczny i cudowny! To tyle na szybko.
Ogród oczywiście w moim ukochanym stylu, czyli busz i tajemnicze zakątki. Jestem zupełnie oczarowana.

Choć muszę powiedzieć, że na hasło "dom" wyobrażam sobie coś nieco odmiennego od tej ...rezydencji :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Rezydencja czy raczej pałacyk? Na pewno miło im się mieszka w domu otoczonym tak pieknym ogrodem. Ale że też
im się chce utrzymywać taki piękny i ogromny ogród. To musi kosztować fure pieniędzy i wielu ogrodników ;:108
aby tak dobrze o niego zadbać. Widoczki zapierajace dech, choć Twój ogród Krysiu bardzo lubię i ma takie bardziej
'ludzkie' wymiary ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Krysiu, wpisuję się, żeby znów nie zgubić :) Ten ogród zupełnie czarodziejski i rozmiary wcale mnie nie przerażają, no, ale ja lubię się rzucać z motyką na słońce :wink: Za to dom/pałac/rezydencja czy jak to zwał... o, takie coś niechybnie zwaliłoby mnie z nóg, szczególnie w czasie porządków :;230
Świetna wycieczka- tyle inspiracji :shock:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam miłych gości
Mamy piękną pogodę, a ja jestem uziemniona. :(
Napatoczył mi się jakiś bolący badziew w lewej ręce. Niby prawa na chodzie, ale dopiero teraz czuję, że ta lewa jest też niezbędna. :?
tu.ja pisze:Zaserwowałaś tak piękne widoki, że zapierają dech. Nie tylko te francuskie...
Iza, będzie ich jeszcze więcej. To dopiero początek wycieczki. :lol:

AlcaM pisze:.....Mój kącik różany jest jeszcze w powijakach,ale mam zamiar co roku powiększać go o nowe odmiany. Jesienią uśmiechnę się do ciebie o korepetycje różane ...
Alu, :wink: nie ma sprawy. Chętnie pomogę, na ile oczywiście potrafię.
AniaDS pisze:Muszę sobie w końcu zrobić chociaż jedną rabatę z takim bukszpanowym obrzeżem.
Coś pięknego .....
Aniu :wink: już czekam, co takiego wymyślisz. Znając Ciebie, to już pewnie planujesz coś fantastycznego. :lol:
oliwka pisze:Przepiękny, bajeczny i cudowny! To tyle na szybko.
Ogród oczywiście w moim ukochanym stylu, czyli busz i tajemnicze zakątki. Jestem zupełnie oczarowana.

Choć muszę powiedzieć, że na hasło "dom" wyobrażam sobie coś nieco odmiennego od tej ...rezydencji
Oliwko, :wink: masz rację. Na nasze pojmowanie domu to ten jest za duży. A do tego tyyyyyle sprzątania :roll:
Lepiej ten czas spędzić w ogrodzie. :tan
Ogród wzbudził zachwyt wszystkich z wycieczki i w końcowym plebiscycie na najpiękniejszy zwiedzany ogród zdecydowanie zwyciężył.
abeille pisze:Rezydencja czy raczej pałacyk? Na pewno miło im się mieszka w domu otoczonym tak pieknym ogrodem. Ale że też
im się chce utrzymywać taki piękny i ogromny ogród. To musi kosztować fure pieniędzy i wielu ogrodników....aby tak dobrze o niego zadbać. Widoczki zapierajace dech, choć Twój ogród Krysiu bardzo lubię i ma takie bardziej
'ludzkie' wymiary ....
Wiesiu, :wink: z ogrodników wielu została podobno sama właścicielka. Podejrzewam, że o dom też dba raczej sama.
Może używa tylko jakąś cząstkę domu ? Te zwiedzane ogrody prywatne dostają jakieś dofinansowanie od państwa dla swoich ogrodów, jako dobra narodowego.
Czasami też marzyłam o powiększeniu swoich "ludzkich wymiarów ogrodu" :;230 , ale kto by to obrobił. :shock: Teraz nawet tego ogrodu nie daję rady uporządkować tak, jak bym chciała. :?
lelumpolelum pisze:......Ten ogród zupełnie czarodziejski i rozmiary wcale mnie nie przerażają, no, ale ja lubię się rzucać z motyką na słońce .... ....Świetna wycieczka- tyle inspiracji
Beatko :lol: , z tego co piszesz widzę , że jesteś pełna werwy i zapału do pracy. (w ogrodzie oczywiście )
Myślę, że już wkrótce będę mogła Ci wysłać umówione badylki, niech no im tylko kwiatki przekwitną. :lol:

:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka aktualnych fotek z mojego ogrodu.

Tak wygląda mój Versicolor z badylka od Oliwki ;:138

Obrazek Obrazek

I dalej moje Warszawo - Westerlandy, piękna Honoratka z Brabantów, Laguna i prawie całkiem dojrzała Martagonka. ;:138
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miłego popołudnia :wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Zapiera dech w piersiach...oczywiście, najbardziej ta częśćnieformalna, z tymi wszystkimi ślicznymi drobiażżdżkami... co tu dużo mówić...a Twój żywopłocik różany wygląda niezwykle smakowicie :-) Ech, przpomina się człowiekowi ta stara rugosa, którą kiedyś moja mama miała na działce, i z której mozolnie obrywaliśmy płątki na konfiturę... no i jeszcze jedno zwróciło mojauwagę, pięknie wyglądają u Ciebie kwiaty pęcherznicy, ma doskonałe stanowisko pod tym względem :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu - jaki piękny i dzielny twój Versicolor! Taki mały badylek i już zakwitł ;:138
Muszę się też pochwalić, że mój V. ma pączek, który wyrósł już u mnie - teraz czekam na naprawdę pierwszy kwiat o Kaszubskim rodowodzie :lol:
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Krysiu, nie pali się :wink:
Ja zawsze jestem pełna werwy i zapału, dlatego wcale nie zadręczam się, gdy nadchodzi zima- mam świadomość, że gdyby jej nie było, niechybnie zajeździłabym się na śmierć :;230
Martagon prześliczny- mam okrutnie ciężką łapę do lilii ale już zaczęłam nad tym pracować. A jak kuracja się powiedzie- sprawimy sobie martagonka...
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Dzięki za kolejny cudowny ogród ;:196
Twój żywopłocik różany ślicznie wygląda i jeszcze pachnie ;:138
Róże jak zwykle u Ciebie piękne :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Krysiu, zapraszasz na podskubanie liliowców :wit ale trzeba im dać jeszcze czas bo przecież dopiero ruszyły :wit
A tak w ogóle to gdzie Ty je chowasz? raczej nie możliwe żeby jeszcze nie kwitły 8-) U mnie dopiero się rozkręcają.
A może podsuniesz mi jakiś pomysł na roślinkę którą posadzę przy bramie wjazdowej? Jest od zachodniej strony i narażona na mocne wiatry. Chciałam jakieś pnącze, nie wiem czy zaryzykować jakąś róże?!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100krotka pisze:... no i jeszcze jedno zwróciło mojauwagę, pięknie wyglądają u Ciebie kwiaty pęcherznicy, ma doskonałe stanowisko pod tym względem

Agnieszko :wink: , krzewy pęcherznic rosną sobie obok siebie, bo chciałam mieć taki kontrast : złoto z bordowym. Rzeczywiście , są w tym miejscu niezawodne. :lol:
amba19 pisze:... - jaki piękny i dzielny twój Versicolor! Taki mały badylek i już zakwitł ..Muszę się też pochwalić, że mój V. ma pączek, który wyrósł już u mnie...

Marysiu ;:138 , to wspaniale. U mojego na razie nie zauważyłam kolejnego pączka, ale i tak nie spodziewałam się jakiegokolwiek kwiatka.
lelumpolelum pisze:.....Ja zawsze jestem pełna werwy i zapału, .. mam okrutnie ciężką łapę do lilii ale już zaczęłam nad tym pracować. A jak kuracja się powiedzie- sprawimy sobie martagonka...

Beatko, :wink: szczerze mówiąc , zazdroszczę wigoru. :oops: Na kwiatki tego martagonka czekałam chyba 3 lata. A była to dość cenna cebulka. :lol:
Zabeczka101059 pisze:Dzięki za kolejny cudowny ogród ....
Dzidziu, :lol: proszę bardzo. Za jakiś czas znowu coś pokażę. A na razie będą fotki z moich włości. :uszy
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

izaziem pisze:Krysiu, zapraszasz na podskubanie liliowców....ale trzeba im dać jeszcze czas bo przecież dopiero ruszyły.A tak w ogóle to gdzie Ty je chowasz? ...A może podsuniesz mi jakiś pomysł na roślinkę którą posadzę przy bramie wjazdowej......Chciałam jakieś pnącze, nie wiem czy zaryzykować jakąś róże?!
Iza, :wink: Zaraz je pokażę. W końcu mam nie tylko róże. :lol: Teraz nie mam pomysłu na Twoją bramkę, ale będę myślała. A może Weilchenblau + Polish Spiryt ?

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aktualnie w ogrodzie kwitną :

liliowce

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek