Tajemniczy ogród Joli i Adama
- Fabi 12
- 1000p

- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama
Niech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru przyniesie Ci spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Ciebie pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia, niech spełniają się wszystkie Twoje marzenia.

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
JOLU na pewno Twoje mieszkanie jest teraz pięknie przystrojone a roślinki zabezpieczone przed zimnem . http://www.youtube.com/watch?v=9O9Y3XyC ... re=related zdróweczka i spełnienia marzeń takie życzenia przyjmijcie ode mnie
. Mam nadzieję ,że pochwalisz się jak zabezpieczyłaś roślinki na zimę
- MiCz
- 200p

- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joluuuu!!!
Już wiosna idzie! Co jakiś czas wpadam do Waszego ogrodu, cisza tu i spokój...
Ale czekam cierpliwie na Wasze roślinki. Mam nadzieję, że dobrze zniosły zimę?
Pozdrawiam Mirka
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Ja też jak Mirka doczekać się nie mogę, chociaż słowo.... Wszystko w porządku u Was?MiCz pisze:Joluuuu!!!Już wiosna idzie! Co jakiś czas wpadam do Waszego ogrodu, cisza tu i spokój...
![]()
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Ciągły brak czasu ogranicza mnie do szybkich wizyt w Waszych ogrodach: zaglądam, odwiedzam i zmykam...
A co do mojego wątku przymierzam się do rozpoczęcia nowej części - jest troszeczkę strat po zimie,a najbardziej żal mojego "korkociąga" , który padł
Pozdrawiam Wszystkich
- MiCz
- 200p

Ważne, że jesteś, znaczy wszystko jest ok. Zima w wielu ogrodach poczyniła straty, ale tak to już jest. Teraz czekamy na zdjęcia wiosenne 
Pozdrawiam Mirka
Jolu i u mnie cyprysiki po przymarzały pewnie trzeba będzie je powycinać
Ale pokazuj co tam u Ciebie słychać tak dla zachęty foteczkę 
- MiCz
- 200p

Rany julek! W tym momencie ogląda Wasz ogród 41 osób zarejestrowanych i jeszcze zmieściło się 129 gości innych! Mam nadzieję,że nie zadepczemy tego uroczego ogrodu. Czy Wiecie, że macie takie tłumy w ogrodzie??? 
Pozdrawiam Mirka
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A gospodarzy nie maMiCz pisze: Czy Wiecie, że macie takie tłumy w ogrodzie???
- jola1010

Witam Wszystkich gości odwiedzających nasz ogród.
Wiele zniszczonych roślinek, zmarzniętych i zdeptanych przez psiaki po zimie i ten ciągły bałagan w naszym wciąż przerabianym ogrodzie zniechęciło mnie do foto-relacji. Myślę ,że już teraz zacznę dzielić się z Wami naszymi postępami i efektami naszej pracy. Wiem , że zdania będą różne, ponieważ zniknęła trawa z naszego ogrodu - ale takie rozwiązanie było dla nas najlepsze.
Tak więc powstało wiele nowych oporowych murków, żwirowych ścieżek, obwódek z kamieni. I takim to sposobem zostało zakryte prawie już całe nieszczęsne mokradło ,które sprawia nam najwięcej problemów i przez , które straciliśmy dużo roślinek. Jak już kiedyś pisałam bardzo trudno było tam coś posadzić, później plewić i utrzymać to w porządku, ponieważ stała tam woda i przerastały tataraki i inne zielska, którym nie daliśmy rady. Dlatego postanowiliśmy wszystko zaścielić włókniną i wysypać żwirkiem. Jeszcze daleko do końca ale pomalutku, pomalutku, codziennie i systematycznie...
To dowód na to, że wciąż przerabiamy...

Ależ wstyd
zapomniałam jak się wkleja zdjęcia 
Wiele zniszczonych roślinek, zmarzniętych i zdeptanych przez psiaki po zimie i ten ciągły bałagan w naszym wciąż przerabianym ogrodzie zniechęciło mnie do foto-relacji. Myślę ,że już teraz zacznę dzielić się z Wami naszymi postępami i efektami naszej pracy. Wiem , że zdania będą różne, ponieważ zniknęła trawa z naszego ogrodu - ale takie rozwiązanie było dla nas najlepsze.
Tak więc powstało wiele nowych oporowych murków, żwirowych ścieżek, obwódek z kamieni. I takim to sposobem zostało zakryte prawie już całe nieszczęsne mokradło ,które sprawia nam najwięcej problemów i przez , które straciliśmy dużo roślinek. Jak już kiedyś pisałam bardzo trudno było tam coś posadzić, później plewić i utrzymać to w porządku, ponieważ stała tam woda i przerastały tataraki i inne zielska, którym nie daliśmy rady. Dlatego postanowiliśmy wszystko zaścielić włókniną i wysypać żwirkiem. Jeszcze daleko do końca ale pomalutku, pomalutku, codziennie i systematycznie...
To dowód na to, że wciąż przerabiamy...
Ależ wstyd
- jola1010

Uff... podołałam udało się wkleić zdjęcie ale ile prób
Skarpy są też bardzo trudne w utrzymaniu - źle je kosić , źle plewić i dlatego to właśnie na wiosnę powstały takie murki w warzywniaku:

Pomysł na zagospodarowanie tych miejsc obsypanych korą jest na borówki ale to chyba dopiero na jesień.
A tutaj widoczek na warzywniak ze skarpy:

Pozdrawiam Jola
Skarpy są też bardzo trudne w utrzymaniu - źle je kosić , źle plewić i dlatego to właśnie na wiosnę powstały takie murki w warzywniaku:
Pomysł na zagospodarowanie tych miejsc obsypanych korą jest na borówki ale to chyba dopiero na jesień.
A tutaj widoczek na warzywniak ze skarpy:
Pozdrawiam Jola
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Jolu
Bardzo się cieszę, ze postanowiłaś znów pokazać nam swój bajkowy ogród....z trawą czy bez jest niezmiennie piękny i z duszą
Przez to, że nie ma trawy jest po prostu bardzo oryginalny, a pięknej zieleni z krzewów, iglaczków i kwiatów jest mnóstwo....te żwirkowe ścieżki wyglądają po prostu pięknie. Warzywniaczek pokazowy, niesamowicie ozdobny dzięki tym kamienistym wysypanym korą pięterkom...wcale nie powiedziałabym, ze tak może wyglądać warzywniak, a wyeksponowane reprezentacyjne miejsce.....Jolu głęboko się kłaniam Waszym rewelacyjnym pomysłom i zmysłowi kompozycji i aranżacji terenu.....ja jestem zachwycona
Bardzo się cieszę, ze postanowiłaś znów pokazać nam swój bajkowy ogród....z trawą czy bez jest niezmiennie piękny i z duszą
Przez to, że nie ma trawy jest po prostu bardzo oryginalny, a pięknej zieleni z krzewów, iglaczków i kwiatów jest mnóstwo....te żwirkowe ścieżki wyglądają po prostu pięknie. Warzywniaczek pokazowy, niesamowicie ozdobny dzięki tym kamienistym wysypanym korą pięterkom...wcale nie powiedziałabym, ze tak może wyglądać warzywniak, a wyeksponowane reprezentacyjne miejsce.....Jolu głęboko się kłaniam Waszym rewelacyjnym pomysłom i zmysłowi kompozycji i aranżacji terenu.....ja jestem zachwycona
- FRAGOLA
- 1000p

- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Jest wreszcie właścicielka ogrodu pełnego super pomysłów i rozwiązań,z którego można czerpac inspirację
Podziwiam Cię za pomysły i konsekwencję w ich realizacji.Wasz ogród jest już bardzo piękny ale ciągle jeszcze powstaje w nim coś nowego,ciekawego.Ten warzywniak "stopniowany" to naprawdę świetny pomysł...bardzo fajnie to wygląda
Już nie mogę się doczekac kolejnych fotek przemian jakie się w Waszym ogrodzie dokonały...
Podziwiam Cię za pomysły i konsekwencję w ich realizacji.Wasz ogród jest już bardzo piękny ale ciągle jeszcze powstaje w nim coś nowego,ciekawego.Ten warzywniak "stopniowany" to naprawdę świetny pomysł...bardzo fajnie to wygląda
Już nie mogę się doczekac kolejnych fotek przemian jakie się w Waszym ogrodzie dokonały...
- jola1010

AGNESS FRAGOLAWitajcie kobietki.
Dziękuję za miłe słowa. Pomysły to same się rodzą
,a to chyba przez to ogromnie zróżnicowane ukształtowanie terenu i jeszcze większą chęć zagospodarowania tego. Sama natura wymusza na nas "kombinowanie"
Zrobiłam zdjęcie z najniżej położonego miejsca , które jest właśnie w warzywniaku ,a widać jak wysoko sięga skarpa:

A tak dzisiaj wygląda warzywniak. Troszeczkę mniej już widoczne kamienie ,a więcej zieleniny .Na brzegu rośnie cukinia, która mam taką nadzieję będzie rosła w dół

Dziękuję za miłe słowa. Pomysły to same się rodzą
Zrobiłam zdjęcie z najniżej położonego miejsca , które jest właśnie w warzywniaku ,a widać jak wysoko sięga skarpa:
A tak dzisiaj wygląda warzywniak. Troszeczkę mniej już widoczne kamienie ,a więcej zieleniny .Na brzegu rośnie cukinia, która mam taką nadzieję będzie rosła w dół