Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Olina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 maja 2011, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

Ałła Dzięki ale to naprawdę nic takiego,to tylko to co zapamiętałam jak mój tata robił,tyle tylko że ja je podwiązałam do tych rurek bo tutaj się dowiedziałam że tak jest lepiej :)

A co z tymi moimi liściami? martwić się czy nie :?:
Pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

ogóreczki już ładnie kwitną.

czym mogę je teraz opryskać (chodzi mi o nawóz dolistny) możecie coś polecić...był bym bardzo wdzięczny

ps. Florovit mam:D
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
Jo20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2010, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olina teraz widać wyraźnie pomysł watr naśladowania
tu wszyscy czegoś się nowego dowiadujemy po to jest forum
i wielkie dzięki profesjonalistom , że dzielą się swą wiedzą ;:180 ;:180 ;:180 z nami działkowcami
Pozdrawiam Aśka
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Olina nie jestem żadnym fachowcem, ale jak na mój rozum i oko to masz ładnie owocujące ogórki i chyba nic im nie jest. Czasami my ( ja też oczywiście, razem z wami :roll: ) chyba przesadzamy. Chcemy mieć piękne, ekologiczne, estetyczne, naturalne, smaczne warzywa bo chyba podświadomie widzimy obraz tych z supermarketu i zapominamy, że właśnie po to hodujemy własne, żeby nie jeść tam tych. A tę plamki to chyba naturalne usychanie niepotrzebnych już liści. Ale to jest tylko i wyłącznie moje amatorskie zdanie, zaczekaj niech się wypowie ktoś doświadczony.

P.S. Ale znając życie i tak będziesz się martfić :cry: , jestem taka sama.
11krzych

Post »

11krzych pisze:
romaszka pisze:11krzych a ten Kristanol dostępny w mniejszych opakowaniach? Bo aktualnie naprawa samochodu zżarła nam wszystkie pieniędzy :evil:
Nie mam pojęcia, to krismiszcz doradzał ten nawóz. Nie wiem, czy 20:20:20 to jest przeazotowanie, ale chyba producent by sobie w stopę nie strzelał. Ja jako amator nawożę byle czym (tzn. obornik, kompost, gnojówka) a niekiedy kupuję takie "magiczne siły" czy "florowity" albo dostaję w prezencie imieninowym i używam sporadycznie, bo szkoda wyrzucić.
Akwizytorem żadnej firmy nie jestem, to nie namawiam. Po prostu wychodzę z założenia, że jak ktoś się nie zna i nie ma ochoty robić analiz gleby itp., to lepszy nawóz z CastoObiLeroya niż nic.
krismiszcz ma rację 20:20:20 w kupionym przeze mnie "magicznym" nawozie to za dużo azotu. W ramach przeprosin za wprowadzenie w błąd podaję (w uproszczeniu) za jednym z producentów nawozów:

* produkcja rozsady 19-19-19 + mikroskładniki
* sadzenie do 2 tygodni po wysadzeniu rozsady 14-14-28-2 + mikroskładniki
* intensywny wzrost wegetatywny 9-12-36 + mikroskładniki
* okres zbiorów 9-12-36 +mikroskładniki
* intensywne plonowanie 9-12-36 + mikroskładniki

Jak będę w sklepie, to przyjrzę się nawozom jesiennym (zawierają mało azotu) może któryś będzie pasował do ogórów.
Ta dwójka w 14-14-28-2 to mangan?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

chyba magnez :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

11krzych pisze: * intensywne plonowanie 9-12-36 + mikroskładniki

Jak będę w sklepie, to przyjrzę się nawozom jesiennym (zawierają mało azotu) może któryś będzie pasował do ogórów.
Teraz się zgadza ;-) Nie ma co teraz sypać w formie granulowanej, dzisiaj sypniesz "pod korzeń" a dopiero pod koniec życia czyli owocowania roślina pobierze składniki. Tylko w formie areozolu, czyli oprysk nawozem dolistnym potasowym + mikro boru (bor odpowiada za transport substancji w roślinie ogórka) i dzięki temu będą zdrowe i proste.
11krzych

Post »

weteran pisze:chyba magnez :)
Na pewno magnez. Nie wiem jak wymyśliłem ten mangan :)

Artykuły z HO o nawożeniu ogórków:

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1325
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1221
Awatar użytkownika
Olina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 maja 2011, o 12:25

Post »

Ałła to mnie troszkę uspokoiłaś :lol:
Asia masz rację wielkie dzięki profesjonalistom ;:63
Pozdrawiam Iza
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

11krzych pisze:
11krzych pisze:
romaszka pisze:11krzych a ten Kristanol dostępny w mniejszych opakowaniach? Bo aktualnie naprawa samochodu zżarła nam wszystkie pieniędzy :evil:
Nie mam pojęcia, to krismiszcz doradzał ten nawóz. Nie wiem, czy 20:20:20 to jest przeazotowanie, ale chyba producent by sobie w stopę nie strzelał. Ja jako amator nawożę byle czym (tzn. obornik, kompost, gnojówka) a niekiedy kupuję takie "magiczne siły" czy "florowity" albo dostaję w prezencie imieninowym i używam sporadycznie, bo szkoda wyrzucić.
Akwizytorem żadnej firmy nie jestem, to nie namawiam. Po prostu wychodzę z założenia, że jak ktoś się nie zna i nie ma ochoty robić analiz gleby itp., to lepszy nawóz z CastoObiLeroya niż nic.
krismiszcz ma rację 20:20:20 w kupionym przeze mnie "magicznym" nawozie to za dużo azotu. W ramach przeprosin za wprowadzenie w błąd podaję (w uproszczeniu) za jednym z producentów nawozów:

* produkcja rozsady 19-19-19 + mikroskładniki
* sadzenie do 2 tygodni po wysadzeniu rozsady 14-14-28-2 + mikroskładniki
* intensywny wzrost wegetatywny 9-12-36 + mikroskładniki
* okres zbiorów 9-12-36 +mikroskładniki
* intensywne plonowanie 9-12-36 + mikroskładniki

Substral do pomidorów ma 09-09-27(3) czyli nie ma za dużo azotu?
Może lepiej jak podleję moje ogórki z takim nawozem niż żadnym? Jak myślicie?
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Diament ,ja też o tym myslałam.Mój nawóz wieloskladnikowy(na pomidory) też ma taki skład.Myśle ,że wieczorem zrobię z niego oprys bezposrednio na liscie ogorków ,bo stoja mi te ogórki jak zaczarowane :roll: A nawóz na ogórki ma 20;20 ;20 z tej firmy.To chyba lepiej tym na pomidory prysnąć :?:
Tylko ,że wczoraj pryskalam je za mączniaka...trzeba odczekac, jak tak to ile?
Asia
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Pelasia pisze::wit Diament ,ja też o tym myslałam.Mój nawóz wieloskladnikowy(na pomidory) też ma taki skład.Myśle ,że wieczorem zrobię z niego oprys bezposrednio na liscie ogorków ,bo stoja mi te ogórki jak zaczarowane :roll: A nawóz na ogórki ma 20;20 ;20 z tej firmy.To chyba lepiej tym na pomidory prysnąć :?:
Tylko ,że wczoraj pryskalam je za mączniaka...trzeba odczekac, jak tak to ile?
Asia
Jest okropnie zimno (Lubelskie), temaperatura poniżej 20' to jest głowny powód zatrzywania wzrostu wegetatywnego i genratywnego. W/w nawóz NPK 9-9-37 ma swietną proporcje składnika 1-1-3 więc myśle że będzie idealny na ogóraski. W niskich temperaturach ogórek lepiej pobiera składniki liściem niż korzeniem.

Jeśli wykonuje zabieg fungicydem to staram się mieszać go z nawozem, oszczędza czas i nogi ;-) Jeśli pryskałaś Amistarem to nicz się nie stanie ponieważ środek jest systemiczny, gorzej jeśli jakieś Bravo lub miedziowy (lepiej nie pryskac miedzia podczas kwitnięcia) - są to środki powierzchniowe.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Nie był to środek powierzchniowy.Pryskałam nim pomidory na zaraze ziemniaczana no i przy okazji ogorki bo można nim było pryskać ogórki. Dzięki Krismiszcz...wieczorem opryskam swoje ogóraski.
Asia
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Pelasia! To my dzisiaj razem lecimy z nawozem pomidorowym ogórki ;:4 Pomidory też będę pryskać, bo padało i bardzo dawno nie podlewałam z nawozem, nie byłam u nich nawet 3 dni :shock: Zaraz lecę zobaczyć jak im jest.
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

a co mogę dodać do oprysku swoich ogórków, tzn. jaki nawóz...?
Pozdrawiam Daniel.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”