Identyfikacja róż
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja róż
Jak oderwać? Ona wyrasta ok 10cm od Ice Lady. Podkopać delikatnie?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- Rozeta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
[quote="Annes 77"]
Anuś, myślę, że to Casanova
.

Anuś, myślę, że to Casanova

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też tak myślałam, ale Casanova ma bardzo wypełnione kwiaty, a te tutaj raczej nie.
Pozdrawiam - BabajAGA
Tak jestkatja pisze:Jak oderwać? Ona wyrasta ok 10cm od Ice Lady. Podkopać delikatnie?

Delikatnie podkopać i oderwać.
Pozdrawiam - Jurek
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
[quote="Jagusia"]Postanowiłam i ja dowiedzieć się jakie to śliczności mam w ogrodzie. Tak sobie wyselekcjonowałam do identyfikacji 6 sztuk [na razie
] Bardzo proszę o pomoc. Nacpykałam zdjęć żeby było może łatwiej identyfikować. Pierwsza nn:
Druga nn, bardzo podobna do tej pierwszej
Pachnące są te kwiaty?
Te róże wydają mi się podobne do Abrahama Darby, tylko kwiaty Abrahama zwykle wiszą w dół a ta pierwsza róża ma je podniesione.
To starszy krzew?
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.88439

Pachnące są te kwiaty?
Te róże wydają mi się podobne do Abrahama Darby, tylko kwiaty Abrahama zwykle wiszą w dół a ta pierwsza róża ma je podniesione.
To starszy krzew?
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Jurek, dziękuję
Pożytku juz z niej nie będzie? Czy dałoby się ją może ukorzenić? Mam jeszcze miejsce na takie dzikuski.
Jezeli to podkładka, to chyba multiflora?

Pożytku juz z niej nie będzie? Czy dałoby się ją może ukorzenić? Mam jeszcze miejsce na takie dzikuski.
Jezeli to podkładka, to chyba multiflora?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam kilka róż do identyfikacji..pierwsza pokroju wzniesiony wyrastając tworzy pąk kwiatowy i zarazem dwa pędy na których są pąki ma mocny różowy kolor i zapach róży marszczonej....(Kliknąć na zdjęcie i otworzy się duże.) !!!!

Druga róża niska o sztywnych łodyżkach ....Trzecia krzaczasta rozkładające się łodyżki nie za mocne

Druga róża niska o sztywnych łodyżkach ....Trzecia krzaczasta rozkładające się łodyżki nie za mocne

Pozdrawiam... Alina .
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
ta pierwsza ma kwiaty wzniesione na pewno, za to u drugiej faktycznie się zaginają do dołu ... te dwie róże nie są identyczne jedna jest bardziej różowa u drugiej jest taki delikatny poblask pomarańczowy... szczególnie widać to na pąkach. Obie pachną ale bardzo delikatnie... Oba krzewy mają ok 3-4 latAniaDS pisze:Jagusia pisze:Postanowiłam i ja dowiedzieć się jakie to śliczności mam w ogrodzie. Tak sobie wyselekcjonowałam do identyfikacji 6 sztuk [na razie] Bardzo proszę o pomoc. Nacpykałam zdjęć żeby było może łatwiej identyfikować. Pierwsza nn:
Pachnące są te kwiaty?
To starszy krzew?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Spędziłam kilka godzin czytając blog różany AniDS usiłując rozpoznać swoje róże i chyba nazwałam trzy. Ale takiego dziwaka tam nie ma. Bardzo delikatna, zwieszone główki. U mnie jest drugi rok, ma około 30 cm wysokości, tylko.

Czy ktoś ma taką różę i wie jak się nazywa?
Czy ktoś ma taką różę i wie jak się nazywa?
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
Może i ja znajdę prawdziwe imię dla ślicznotki.Róża rabatowa kupiona jesienią od Flasha pod nazwą Chopichon
Piękny, mocny, fuksjowy kolor, przechodzący po paru dniach w fiolet. Pachnie, kwiaty spore.

Piękny, mocny, fuksjowy kolor, przechodzący po paru dniach w fiolet. Pachnie, kwiaty spore.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
[quote="lelumpolelum"]Historia z Konigin von Danemark świetna, w klimacie holenderskich ,wojen tulipanowych'.
Papaver, próbowałam się dowiedzieć, jak dawno ta róża tam rośnie- podobno od zawsze
Dziś mąż, przejeżdżając tamtędy, zrobił dodatkowe zdjęcia, o które prosiłam- pączki i kolce. Tych ostatnich po prostu nie ma, jest coś na kształt szczecinki ale bardzo symbolicznej, tuż pod kwiatem.
Oliwka ma Konigin i, o ile pamiętam, narzekała trochę na jej wielkość lub raczej małość
W źródłach informacje na temat rozmiaru są, delikatnie mówiąc, elastyczne. Nie mogę też nic znaleźć na temat cierni, może Oliwka nas oświeci.
Przed chwilą skoczyłam do mojej Królowej zobaczyć, jak u niej z kolcami.
Otóż ma i to dość potężne: 1 cm, szare, zakrzywione do dołu. Szczecinka to może jest na młodych pędach.
Ale kwiat podobny, kiedy przekwita, to ukazuje się mu w środku taki wałeczek jak na Twoim pierwszym zdjęciu.
Kolor nie do końca ten, ale to może być kwestia zdjęcia.
Moja Konigin:

Papaver, próbowałam się dowiedzieć, jak dawno ta róża tam rośnie- podobno od zawsze

Oliwka ma Konigin i, o ile pamiętam, narzekała trochę na jej wielkość lub raczej małość

Przed chwilą skoczyłam do mojej Królowej zobaczyć, jak u niej z kolcami.
Otóż ma i to dość potężne: 1 cm, szare, zakrzywione do dołu. Szczecinka to może jest na młodych pędach.
Ale kwiat podobny, kiedy przekwita, to ukazuje się mu w środku taki wałeczek jak na Twoim pierwszym zdjęciu.
Moja Konigin:

[quote="marcyjanna"]Może i ja znajdę prawdziwe imię dla ślicznotki.Róża rabatowa kupiona jesienią od Flasha pod nazwą Chopichon
Zupełnie takich kwiatów w kolorze fuksji spodziewam się po Heidi Klum,dzisiejszy pierwszy kwiat,juz nie w pąku ,ale jeszcze nie rozwinięty
i widoczne bardzo podobne liście.
A tu na HMF już kwiat w pełni http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.117719 .Nie ma zbyt dużo fuksji wśród floribund .Jak będą już w pełni rozwinięte kwiaty to wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam,Piotr

Zupełnie takich kwiatów w kolorze fuksji spodziewam się po Heidi Klum,dzisiejszy pierwszy kwiat,juz nie w pąku ,ale jeszcze nie rozwinięty
i widoczne bardzo podobne liście.
A tu na HMF już kwiat w pełni http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.117719 .Nie ma zbyt dużo fuksji wśród floribund .Jak będą już w pełni rozwinięte kwiaty to wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam,Piotr
Ja porównywałem Konigin z tego co pamiętam z wizyty w rosarium .A nie ma to jak przyjrzenie się na żywo i wtedy każdy detal można zweryfikować.oliwka pisze: Przed chwilą skoczyłam do mojej Królowej zobaczyć, jak u niej z kolcami.
Pozdrawiam,Piotr