Krysiu - czytałam co pisałaś o mamie . Mój tato 3 lata temu miał udar , mam nadzieję ,że mamie poprawi się po rehabilitacji .Wytrwałości życzę
Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami
Witam
Mieczyki macie piękne . Od zeszłego roku i ja zainteresowałam się mieczykami .Tylko kilka cebulek ale polubiłam te kwiaty .W tym roku dokupiłam kilkanaście cebul (za mało miejsca) i mam nadzieję ,że ładnie zakwitną .
Krysiu - czytałam co pisałaś o mamie . Mój tato 3 lata temu miał udar , mam nadzieję ,że mamie poprawi się po rehabilitacji .Wytrwałości życzę
pozdrawiam Jola z Żuław...
Kod: Zaznacz cały
- ilona2715
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie mieczyki zaprawione i w ziemi teraz tylko czekać na efekt, w międzyczasie opryski i podsypywanie, ale najgorsze już za mną, padam z nóg
Zibi_41 moje kiełki jednak znacznie różnią się od Twoich. Mają do 2cmZibi_41 pisze:
Ja też będę sadził podkiełkowane :
Pozdrawiam serdecznie,
- Zibi_41

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O Boziu
Krysiu , na sterydach je hodujesz

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ja się dopiero dzisiaj wzięłam z obieranie mieczyków. Nie mogłam się spieszyć, bo w miejscu, gdzie planuję je posadzić rośnie jeszcze ogromny jałowiec.
Może do końca tego tygodnia się go pozbędę, walcząc (z) piłą (łańcuchowa się popsuła, nie mogła wybrać gorszego momentu...
) I po przeglądzie niestety z 7 cebul odmiany Antica jedna spleśniała niemal całkiem, poszła więc na szrot, a dwie za radą Krysi powycinałam z popsutych elementów. Pozostałe odmiany miały się lepiej, tylko u jednych jeszcze musiałam wyciąć kilka pleśniejących korzonków. Teraz leżą w pokoju, gdzie temp. wacha się w granicach 15-17*C. Zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie. 
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje już tydzień w ziemi 
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Ja dzisiaj oglądałam moje i też nie które mają kiełki .Te z kiełkami można zaprawić?
- zelwi
- 500p

- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Krysiu - zazdroszczę Ci takich bulwocebul. Zdrowe i wielkie
reniuniek - można zaprawiać, ale obchodź się z nimi ostrożnie.
reniuniek - można zaprawiać, ale obchodź się z nimi ostrożnie.
Tomek
- myrtille1986
- 1000p

- Od: 23 mar 2010, o 08:49
To przed wysadzeniem cebul do ziemi trzeba je obrać ze skorupek??
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Wzięłam się dziś za jałowca, by odzaskać utracone ziemie.
Problem jest taki, że po usunięciu połowy zobaczyłam, że ziemia jest taka jakby, hm, jałowa (pewnie dlatego, że pod jałowcem
...). Może taka jest tylko z wierzchu, nie wiem, nie miałam już energii, by zobaczyć, jak wygląda 5 cm głębiej. Tak czy inaczej to chyba nie jest dobra ziemia dla mieczyków (radziłaś Krysiu, by była dobrze uprawiona, a przecież tam przez lata nic nie rosło poza tym, że tak go nazwę, bydlakiem). Co mogę do niej dodać, żeby była lepsza i stwarzała odpowiednie warunki dla cebulek? Pewnie kompost nie wystarczy.
Nie znam się na tym, więc proszę o pomoc. Torfu? Kupionej ziemi ogrodowej i wymieszać?
Obłamałam dziś kiełek w odmianowym mieczyku od Anity, będzie coś z niego? 
- zelwi
- 500p

- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Tak, mieczyki mają obok pąka głównego dwa pąki zapasowe przewidziane na wypadek takich numerów 
Tomek
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Dzisiaj będę sadzić moje mieczyki .Moge zamoczyć w Actellic a za godzine w Kaptanie i potem do ziemi,bo potem dopiero będę mogła we wtorek posadzić.
- Krycha

- Od: 26 mar 2010, o 08:07
myrtille1986 no, przydałoby się obrać po pierwsze, żeby sprawdzić jak wygląda cebulka, po wtóre, aby środek grzybo, czy owadobójczy w całości ja pokrył.
Dyshia Nie wiem jaka bywa ziemia pod jałowcem, podejrzewam, że kwaśna trzeba by było ją zwapnować jakąś garstkę wapna rozsiać i przekopać. Ja czasami wapno rozsiewam po wierzchu już po posadzeniu roślin. Przydałby się obornik, ale podobno niespecjalnie lubią się z wapnem. Może jeszcze worek ziemi np. z Biedronki i jakiś nawóz np. azofoska, parę garści wymieszać z ziemią.
Ja sadzę moje mieczyki na ziemi z obornikiem. Anitkaaa nasza Królowa mieczyków nie poleca, niektóre odmiany są wrażliwe na obornik. Pewnie tak.
Dyshia Nie wiem jaka bywa ziemia pod jałowcem, podejrzewam, że kwaśna trzeba by było ją zwapnować jakąś garstkę wapna rozsiać i przekopać. Ja czasami wapno rozsiewam po wierzchu już po posadzeniu roślin. Przydałby się obornik, ale podobno niespecjalnie lubią się z wapnem. Może jeszcze worek ziemi np. z Biedronki i jakiś nawóz np. azofoska, parę garści wymieszać z ziemią.
Ja sadzę moje mieczyki na ziemi z obornikiem. Anitkaaa nasza Królowa mieczyków nie poleca, niektóre odmiany są wrażliwe na obornik. Pewnie tak.