Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Witajcie poniedziałkowo ;:7
Gabi, widzisz że czasem mamy prawdziwe skarby w ogrodzie i o tym nawet nie wiemy :;230 u nas sprzedają specjalnie takie
zawirusowane tulipany i już od pierwszego roku są płomienne, tak jak na etykietkach. Kupiłam je tylko raz a teraz mam
ich pełno, ale nie będę wyrzucać, tylko te już naprawdę powykręcane z których już nic nie bedzie. ;:223
A te zawirusowane tulipany za które Hollendrzy płacili majątki w 17 wieku to były czewono białe. Może się dochowam też
jakiejś ciekawszej odmiany?
Grażynko, a mnie się takie właśnie podobają ;:224 płomieniste.... ale zawsze można zmienić bo wybór faktycznie
ogromny ;:108
Dzidziu, ten wilczomlecz ma faktycznie takie niepowtarzalne kolorki. I jak dobrze dobrane ;:108
Krysiuniu, no właśnie przyjdę podziwiać u Was to co nazywamy na ogół wiosną. Choć i u nas po tych kilku letnich dniach
ma być powrót wiosny i to od jutra. Temperatura spadnie o dziesięć stopni. ;:224 i zrobi się bardziej normalnie jak na tą
porę roku ;:108
Loki, uwielbiam iryski holenderskie, ale moje strajkują już od trzech lat, chyba muszę postać nad nimi z sekatorem w ręku ;:224
bo się zrobiły bardzo leniwe :;230 a bez orlików to nie ma ogrodu, za to na balkonie też by mi nie przyszło do głowy je sadzić
Serdeczne pozdrowionka :wit

U nas zaczęły już kwitnąć glicynie. Nie mówię o mojej bo zero kwiatów, ani o tej u sąsiadki bo trzy kwiatki na krzyż, ale o tych
prawdziwych. Zdetronowały w jeden dzień wiśnie piłkowane i teraz jak idę ulicą to tylko głowa mi się wykręca tam gdzie są
glicynie. Dzisiaj trafiłam na jedną dosłownie boską. Ah jak by się chciało mieć taką u siebie. I ten zapach mielu powalający na kolana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, glicynie oszałamiająco piękne! W naszym klimacie chyba nigdy tak obficie nie zakwitną :( Ale oprócz klimatu kluczem do kwitnienia glicynii jest mocne cięcie w sierpniu! Moja glicynia tak mocno wybujała, że nie dawałam rady jej ciąć; dopiero niedawno nasz forumkowy Karolek mocno mi ją przyciął, ale w tym roku kwitnienia w związku z tym nie będzie :cry:
Milutkiego wieczoru ;:7
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu, :wink: napisałam już jednego posta i całkiem go wcięło. :evil:
Ale powtórzę, to co pisałam. Jak oglądam takie piękne glicynie, to mam ochotę swoją wykarczować. :pogon
Dopiero raz mi kwitła, a kolejne mroźne zimy mocno ją wymroziły i teraz pewnie znowu kwiatów nie będzie. ;:214
Tylko , jak to zrobić ? ;:24
:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam serdecznie miłych gości
Daluś, właśnie mówią że mocne cięcie pobudza glicynię do kwitnienia. Ponoć można ją ciąć aż trzy razy do roku i poprawne
cięcie nie pozbawia jej kwitnienia na nastepny rok. Myślę że u Ciebie to było raczej cięcie odmładzające jeśli nie spodziewasz się
kwiatów w tym roku. Ta glicynia na moich zdjęciach wyglada na nie przycinaną ale jest już tak stara że chyba niewiele przyrasta
i więcej kwitnie. Wszystko zależy też od tego czy jej się podoba, bo czasami taka sama glicynia posadzona dwa metry dalej
wcale nie chce rosnąć. Właśnie tak jest z tą glicynią. Nie do uwierzenia ale dwa kroki dalej rośnie właśnie taka co nie chce się
rozwijać. Stary mieszkaniec dzielnicy powiedział nam że ta druga glicynia zawsze była taka mała a ta pierwsza niesamowicie się
rozrosła. Zobacz na tym zdjęciu to jest ta druga glicynia i potem obie razem.

Obrazek

Obrazek

Wydaje mi się że ta druga glicynia która pozostała taka mała, rośnie pod drzewem które jej nie lubi i nie pozwala urosnąć.
Często w ogrodzie towarzystwo jest bardzo ważne, niektóre rośliny lubią rosnąć razem a inne nie.
Milutkiego dnia ;:196
Krysieńko, To i tak masz szczęście że już Ci kwitła glicynia, daj jej trochę czasu ona się ładnie rozbuduje i wtedy pokaże
jak potrafi kwitnąć. Glicynie to są niestety pnącza dla cierpliwych ;:65 ;:108 Moja nie przemarza, ale uparła się nie kwitnąć
a rośnie dobrze, nawet za bardzo dobrze. ;:224 Podetnę ją mocniej, bo trzeba jej uformować taką mocną podstawę i potem
ciachać bez sumienia wszystko co się rozłazi na boki. Wtedy utworzy ładny pień albo kilka i będzie lepiej kwitła.
Jaka pogoda w Gdańsku? U nas dzisiaj bardzo się oziębiło, wróciła wiosna. :;230 Będzie dobry dzień na sadzenie zamiast
wylegiwać się na tarasie ;:108
Buziaczki ;:196
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu ależ pokazujesz okazy, kolejny przepiękny kolos :shock: jest niesamowita, ogrom kwiatów, widok wart podziwiania :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Glicynie absolutnie cudowne. Tak jak ze dwa tygodnie temu łeb mi się odwracał za kwitnącymi wszędzie magnoliami, tak teraz ? podobnie jak Tobie ? odwraca mi się właśnie za glicyniami obsypanymi bujnym, przepięknym kwieciem. Kocham te rośliny. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Glicynie cudne, tylko żeby tyle pracy z nimi nie było.
Tak ekspansywne rośliny trzeba mocno trzymać w ryzach.
Ale efekt jest oszałamiający. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Aguś, jakbym mogła to stałabym pod ta glicynią godzinami. Ale chyba policja by mnie zwinęła bo sąsiedzi
by donieśli o jakieś wariatce co się czai pod drzewem :;230
Loki, to tak jak ja, dla mnie to jedne z najładniejszych :heja
Kogruś, warto się pomęczyć dla takiego efektu :tan na szczęście tnie się łatwo jak są młode pędy, tylko
trzeba to robić często ;:108

A teraz dużo skromniej bo to z mojego ogrodu. Pierwsze kwiaty mojej równie ukochanej piwoni drzewiastej.
W tym roku są trochę mniejsze niż zazwyczaj, ale za to bedzie ich po raz pierwszy aż 6.

Obrazek

Obrazek

Pozdrowionka :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Wiesiu, pięknie rozkwita Twoja piwonia, mam w podobnym kolorze, ale bylinową...
Glicynie niesamowite, wiśnie zresztą też. Niestety u nas chyba nie ma za bardzo szans na wyhodowanie takich okazów :(

I znowu wichura ;:223
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu one będą równie duże jak tylko się porządnie rozkwitną, to sama zobaczysz.
Ale fakt faktem, że cudna jest i oby Ci kwitła jak najdłużej. ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Ależ piękne widoki z Francji nam serwujesz ;)
Aż miło. A pomarańczowe falmingii nabierają takiej barwy gdy brak im w diecie naturalnego pokarmu - skorupiaków ;)
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Ja nie mogę się napatrzeć na te glicynie. Moja była posadzona dopiero w zeszłym roku i żyje!(przywiozłam z przeceny, w takim stanie, że pożal się Boże) Ciekawa jestem kiedy zakwitnie..

Dzięki twojemu wątkowi dowiedziałam się co dzieje się z moimi tulipanami, to samo co z twoim, wirus. Widzę, że się nie przejmujesz za bardzo, to mnie trochę uspokoiło. Szczerze to tak samo mam - bardzo mi się te mutacje podobają. Mam jednego ciemnofioletowego w białe paski(do dzisiaj nie wiem czy to ciemnofioletowy złapał coś od dreaming maid czy to dreaming maid się zmutował) a wczoraj zauważyłam, jakie piękne się zrobiły moje zwykłe krwisto czerwone - część ma takie bardzo przystojne paski ciemniejszego koloru. Wyglądają przeuroczo!

Piękna jest twoja piwonia drzewiasta. Ja sobie ją odpuszczę w tym ogrodzie, ale kiedyś na pewno będę jedną mieć!

A pamiętasz jak mi posłałaś małe kiełki spod fireglow? Niestety przeżył tylko jeden, ale za to trzyma się bardzo dzielnie i rośnie. Chyba będzie z niego pociecha :D Dziękuję jeszcze raz :)
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? ja w ogóle uwielbiam rośliny motylkowe. Strasznie podoba mi się kształt ich kwiatu... Trochę przywodzi na myśl storczyka. ;-) A jeszcze jak produkują tak imponujące kwiatostany jak glicynia, to w ogóle jestem zachwycony...

Ostatnio widziałem też, że kwitną koło bloku jakieś takie niewielkie drzewa, które mają gęste kępki ciemnoróżowych, motylkowych kwiatów dosłownie przyklejone do gałązek... Nie mam zielonego pojęcia co to być może, ale również mi się podoba.

Piwonia bardzo sympatyczna. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Glicynia jak senne marzenie ;:138
Piwonia piękny okaz i w cudownym kolorku ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu piwonia prześliczna, warto mieć takie cudeńko w ogrodzie. JA niestety nie mam, wiec będę przychodziła i podziwiała u Ciebie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”