Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

:( To wszystko prawda - rośnie od południa i zacieniała wszystko, dom i ogród - ale była taka piękna :roll:
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dlatego trzeba dobrze przemyśleć gdzie się sadzi takie drzewa. Często starsi ludzie tego nie robili i teraz mamy tego skutki.

Brzoza jest ładna ale wyciąć bez zezwolenia nie można a jak się rozrośnie to masakra więc tak jak pisze magos13 coroczne przycinanie jest dobrym wyjściem... tylko brzoza ma chyba płytko korzenie?
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Brzoza ma bardzo płytko korzenie. Te brzozy "płaczące" jak ta na zdjęciu wcale tak strasznie nie zacieniają, powiedziałabym, że są dość przewiewne;) Mam taką, posadziłam po jej północnej stronie czereśnię, i całkiem ładnie rośnie. Plus jest taki, że większość roku praktycznie nie mam mszyc w ogródku, bo jak tylko brzoza liście puści to całe chmary mszyc siedzą na niej..
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jakby tak było jak piszesz to czereśni byś nie zjadł. W tamtym roku jagoda kamczacka prawie mi umarła od spadzi bo za płotem sąsiad ma hodowle mszyc na śliwce a jagode mam przy płocie.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sensie, że tak na śliwce spadziowały, że Ci na jagodę nakapało? Nie bardzo rozumiem, co ma jedno do drugiego, przecież czereśni nie mam bezpośrednio pod brzozą? @@
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ja też nie mam pod śliwkami bo śliwki za płotem ale spadź leciała na jagody aż liście zrobiły się czarne i zaczęły schnąć więc jakby na brzozie było tyle mszyc to czereśnie byłyby klejące zanim by dojrzały.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Z śliwkami racją to wabik na mszyce okropny...
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37

Post »

olibabka pisze:Czy ta brzoza ma szansę przeżyć?
Usunięcie więcej niż 20% korony zawsze może być niebezpieczne dla drzewa - cierpi na tym system korzeniowy. Rany po takim cięciu jeśli nie są odpowiednio zabezpieczone, stanowią wrota potencjalnej infekcji wszelkiego typu. Osłabione w ten sposób drzewo łatwiej pada ofiarą problemów, z którymi w normalnych warunkach poradziłoby sobie całkiem dobrze. Nie wiem jak z brzozą, ale widywałem silnie ogłowione drzewa, które miały np. nienormalnie duże obrażenia mrozowe - kora odłaziła od pnia praktycznie na połowie obwodu od strony nasłonecznionej.

To, co odrasta po takim cięciu - czyli wilki - nigdy nie jest konstrukcyjnie tak doskonałe jak rozwijająca się w normalnych warunkach gałąź, zawsze jest to bardziej podatne na złamanie, co u brzozy jest akurat dość częstym zjawiskiem.

W sprawach formalnych nie chcę się mądrzyć, ale wydaje mi się, że takie jak na zdjęciu "ogłowienie" jest dopuszczalne, nie wolno pozostawić samego pnia bez gałęzi, co wbrew pozorom zdarza się często: najpierw ludzie okrzesują przez lata drzewo od dołu, a w końcu wpadają na pomysł aby przyciąć je na wysokość - akurat tam, gdzie zaczynają się pierwsze gałęzie.
gruubas
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

W ostatnich latach obserwuję ze zgrozą plagę ogławiania drzew :twisted: To bardzo szkodliwy zabieg dla samego drzewa pod względem zdrowotnym, ale znacznie większy dla ludzi pod względem bezpieczeństwa.Nowe gałęzie są przytwierdzone do macierzystej gałęzi (lub pnia) tylko w zewnętrznej warstwie( rozwijają się w gnieździe leżącym NA tkance drzewnej), a zatem są słabo zrośnięte z pniem.Rozbudowany system korzeniowy sprawia, że rosną bardzo szybko i są podatne na odłamanie, szczególnie podczas wietrznej pogody.Paradoksalnie zabieg, który ma ograniczyć wysokość drzewa by było bezpieczniejsze stwarza po pewnym czasie większe zagrożenie.

Obrazowo można to sobie przedstawić na podstawie np. obciętej fuksji do twardych części.To co potem odbije z tego patyczka jest bardzo podatne na odłamanie nawet przy lekkim trąceniu.

Pomijam już wygląd takiego drzewa gdy jest bez liści.Kiedy ma liście nie widać tak okaleczenia, ale przecież w naszym klimacie drzewo pół roku jest bez liści i wtedy jego sylwetka powinna być ozdobą, a nie kikut z odrostami.
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

my mieliśmy przygodę z lipami. działkę wybraliśmy ze względu na stare piękne lipy. podczas wyrównywania terenu i przygotowywania pod trawnik poprosiłam ogrodnika żeby przy okazji usunął połamane gałęzie lipy (drzewa sięgały gałęziami do gruntu i chcąc nie chcąc ciężki sprzęt je troszkę sfatygował)
jak wróciłam do domu myślałam że umrę z rozpaczy - lipy całkowicie bez gałęzi do wysokości 5-6 metrów.

nie przeżyły :cry:
Ewa
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37

Post »

selli7 pisze:W ostatnich latach obserwuję ze zgrozą plagę ogławiania drzew
Można do tego dodać demolkę systemu korzeniowego następującą po ogłowieniu, co znacznie podnosi ryzyko upadku drzewa np. podczas wichury, no i skutki samego upadku - drzewo z normalną koroną nigdy nie narobi tylu szkód co ciężkie drągale bez gałęzi amortyzujących uderzenie.

Ale niestety - obserwuję zwłaszcza na wsiach, że jest to zabieg wykonywany niemal rutynowo i bezmyślnie - bo tak się przyjęło, bo wypada...
gruubas
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

A ja się zastanawiam czemu nikt nad tym nie czuwa? jak można tak niszczyć drzewa, czy ludzie to wykonujący czy zlecający są tam z przypadku bez żadnej wiedzy nt. cięcia czy jak? Jak dotąd widziałem w moich okolicach 1 miasto -Bytom, które przycinało na dworcu tramwajowym stare kasztanowce i zrobił to tak jak należy... a wszędzie dookoła ciach ciach i same kikuty ;:14 część drzew jak np. robinia niestety po takim cięciu zamiera...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja uważam, że za bezmyślne ogłowienie powinny być kary tak samo jak za usunięcie drzewa.Ostatnio siedząc na fotelu u stomatologicznym oglądałam przez okno kikut ogromnej i niegdyś pięknej wierzby płaczącej na prywatnej posesji.Bolało mnie to bardziej niż wiercenie w zębie :?
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Tylko co to da, że zgłoszę i zrujnuję sąsiada, który i tak boryka się z życiem :( , skoro drzewa już nie uratuję... Niedaleko nas wycięto pięknego dęba - miał co najmniej 300 lat, był majestatyczny - też mało nie płakałam z żalu :cry:
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest bezmyślne, tylko raczej planowe, obrzynają gałęzie, drzewo na ogól pada, gmina ścina drzewo i sprzedaje drewno. Na to miejsce wsadza jakieś rachityczne sadzonki typu jarzębina, na które czasem i jakąś dopłatę dostanie, czysty zysk. :>
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”