Ślimacze wzgórze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ślimacze wzgórze

Post »

Na ostatnim zdjęciu? To owcosunia czekająca na strzyżenie bo już jej za gorąco w sfilcowanym futerku.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Owcosunia :;230 .... no nie mogę :;230 :;230 :;230
A sunia chodzi do fryzjera, czy sama ją strzyżesz?
Ja wczoraj też byłam na działce. Tylko dzień ..... za krótki. Za to dzisiaj ledwo się ruszam.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Lusiu, owcosunia ślicznie wyglada na trawniku. Czy czeka na przejazd kosiarki, czy raczej sama idzie do fryzjera? :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Abeille właśnie wróciłam z Twojego ogrodu, piękną masz już wiosnę. A moja sunia przed strzyżeniem bardzo przypomina owieczkę ale po już nie. Kiedyś moja córcia prawie wmówiła swoim małym koleżankom, że ma owcę w domu. A strzyżę ją nożyczkami, psiego fryzjera i kosiarki bardzo się boi.
Lucy2na

Post »

Wcale się nie dziwię też bym nie chciała , żeby ktoś mnie kosiarką obcinał :;230
Wymiziać psinkę proszę , rozkoszna taka kudłata....
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Żarty sobie ludzie robią z poważnego psa :;230
Lusiu piękna wiosna u Ciebie i chyba wegetacja nieco szybciej postępuje niż u mnie. Teraz jak popadało - to może i u mnie się zazieleni cokolwiek :lol:
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Witaj :wit
Pięknie pokazujesz rozkwitającą wiosnę ;:63
Psiuńka słodka ,rzeczywiście można pomylić z owieczką ale takie miękkie kudłate poduszkowce sa najfajniejsze :heja
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
atena1950
200p
200p
Od: 1 paź 2010, o 19:14

Post »

Witaj Lusiu na Twoje wzgórze wiosna szybko dotarła, piękne pąki, zaciekawiła mnie Twoja trzmielina zdjęcia super
atena1950
200p
200p
Od: 1 paź 2010, o 19:14

Post »

a biała poduszka w cieniu ale w towarzystwie brzozy
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Sunia - owieczka spokojnie może robić za dekorację ogrodową. Albo za kępkę trawy ozdobnej - wędrującą! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Lusiu, żarty żartami, ale ja uwielbiam takie kudłate owieczki i chyba sama bym jej nawet nie strzygła, jakby jej nie było za
ciepło latem. Ale wyobrażam sobie że ciężko by było Twojej ślicznej suni nosić takie futerko przez całe lato ;:224
Wymiziaj ją ode mnie koniecznie. :P
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lusiu nie wiem czy znasz tę metodę na ślimaki,wyciąg z nasion jodły - 3 g nasion zalać 1 l wody,pozostawić na 12 h.Po przecedzeniu lać na ziemię,/ścieżki ślimaków/
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Cudne fotki, ahhh wiosna wiosna ;:63 ;:63 , przepiekne słoneczne brateczki - nie zmarzną Ci :?:

Czy jakoś specjalnie zajmujesz się porzeczko-agrestem, bo mam 2 krzaczki (3letnie) i robie wszystko po omacku :roll:

Sunia jak biały obłoczek :tan , mój podobny obłoczek (maltańczyk) idzie pod "kosiarkę"/psiego fryzjera w poniedziałek,
bo już w dużym słońcu wymięka. :?
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Wiesu, Aniu Pusia wymizana ale jeszcze nie ostrzyżona bo wczoraj było bardzo zimno a ona ze mną na działce od rana do wieczora.
Grażynko dziękuję za sposób na ślimaki, dróg to one mają tyle,że nie sposób wszystkich polać ale spróbuję chociaż w miejscu gdzie mam warzywnik. Ciekawa jetem ile ich będzie w tym roku. Już trochę wyszło ich na wierzch ale po zimie sporo jest pustych skorupek. W ubiegłym roku, w maju wkoło działki sporo ich wyzbierano. Już nie podchodzę do tych szkodników( i innych) tak emocjonalnie jak na początku.
Cztery lata temu kora tej wisienki została objedzona przez sarny a w tym roku tak wygląda.
Obrazek

I niedługo zakwitnie.
Obrazek

Kreta też zaakceptowałam takie wykopane cebulki włożę do ziemi i może w przyszłym roku zakwitnie
Obrazek

A tu pod przemarzniętą żurawką skryły się winniczki.
Obrazek

Najwięcej szkód to robi wiatr, tę sosnę musieliśmy podwiązać a modrzew usunąć
Obrazek

Muszę sobie zmienić awatarek ale nie udało mi się zrobić ciekawego zdjęcia winniczkom. A tu wczorajszy ślimak w przerwie na odpoczynek od pracy i wiatru.
Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Największym problemem na mojej działce jest gleba. Dużo na niej jest margla i to po powierzchnią gleby, 20, 40 cm pod wierzchnią warstwą. Skąd on tam się znalazł? Otóż był składowany na mojej działce a potem wywieziony. Kupiłam działkę zachwaszczoną, nie sprawdzałam jaka jest na niej gleba. Wystarczyło mi tylko, że uprawiano na niej ziemniaki i kukurydzę. Zapomniano o tej hałdzie margla. Działka była nie równa więc trzeba była ją zniwelować i w ten sposób resztki hałdy spychacz przeniósł w różne miejsca i przykrył humusem. W pierwszym roku padały mi iglaki a ja nie wiedziałam dlaczego. Dopiero moja najbliższa sąsiadka oglądając moje wykopaliska( szara, zbrylona gleba) przypomniała sobie o tym składowisku. Ile pracy musiałam włożyć aby wymienić pod iglakami glebę, a teraz dokładnie sprawdzam czy w miejscu gdzie sadzę kwaśnolubne roślinki nie ma margla. Wczoraj sadziłam tuje w miejscu gdzie rósł modrzew i tam było tylko trochę margla.
Obrazek

//img718.imageshack.us/i/dscn9477i.jpg/]Obrazek[/URL]
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”