Ślimacze wzgórze
- Lusia 57
- 1000p

- Od: 8 sty 2011, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ślimacze wzgórze
Na ostatnim zdjęciu? To owcosunia czekająca na strzyżenie bo już jej za gorąco w sfilcowanym futerku.
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Owcosunia
.... no nie mogę
A sunia chodzi do fryzjera, czy sama ją strzyżesz?
Ja wczoraj też byłam na działce. Tylko dzień ..... za krótki. Za to dzisiaj ledwo się ruszam.
A sunia chodzi do fryzjera, czy sama ją strzyżesz?
Ja wczoraj też byłam na działce. Tylko dzień ..... za krótki. Za to dzisiaj ledwo się ruszam.
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Lusiu, owcosunia ślicznie wyglada na trawniku. Czy czeka na przejazd kosiarki, czy raczej sama idzie do fryzjera? 
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- Lusia 57
- 1000p

Abeille właśnie wróciłam z Twojego ogrodu, piękną masz już wiosnę. A moja sunia przed strzyżeniem bardzo przypomina owieczkę ale po już nie. Kiedyś moja córcia prawie wmówiła swoim małym koleżankom, że ma owcę w domu. A strzyżę ją nożyczkami, psiego fryzjera i kosiarki bardzo się boi.
-
Lucy2na
Wcale się nie dziwię też bym nie chciała , żeby ktoś mnie kosiarką obcinał
Wymiziać psinkę proszę , rozkoszna taka kudłata....
Wymiziać psinkę proszę , rozkoszna taka kudłata....
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Żarty sobie ludzie robią z poważnego psa
Lusiu piękna wiosna u Ciebie i chyba wegetacja nieco szybciej postępuje niż u mnie. Teraz jak popadało - to może i u mnie się zazieleni cokolwiek
Lusiu piękna wiosna u Ciebie i chyba wegetacja nieco szybciej postępuje niż u mnie. Teraz jak popadało - to może i u mnie się zazieleni cokolwiek
-
ulikmi
- 500p

- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Witaj
Pięknie pokazujesz rozkwitającą wiosnę
Psiuńka słodka ,rzeczywiście można pomylić z owieczką ale takie miękkie kudłate poduszkowce sa najfajniejsze
Pięknie pokazujesz rozkwitającą wiosnę
Psiuńka słodka ,rzeczywiście można pomylić z owieczką ale takie miękkie kudłate poduszkowce sa najfajniejsze
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
Witaj Lusiu na Twoje wzgórze wiosna szybko dotarła, piękne pąki, zaciekawiła mnie Twoja trzmielina zdjęcia super
a biała poduszka w cieniu ale w towarzystwie brzozy
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Sunia - owieczka spokojnie może robić za dekorację ogrodową. Albo za kępkę trawy ozdobnej - wędrującą! 
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Lusiu, żarty żartami, ale ja uwielbiam takie kudłate owieczki i chyba sama bym jej nawet nie strzygła, jakby jej nie było za
ciepło latem. Ale wyobrażam sobie że ciężko by było Twojej ślicznej suni nosić takie futerko przez całe lato
Wymiziaj ją ode mnie koniecznie. :P
Buziaczki
ciepło latem. Ale wyobrażam sobie że ciężko by było Twojej ślicznej suni nosić takie futerko przez całe lato
Wymiziaj ją ode mnie koniecznie. :P
Buziaczki
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
-
Grazia

- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lusiu nie wiem czy znasz tę metodę na ślimaki,wyciąg z nasion jodły - 3 g nasion zalać 1 l wody,pozostawić na 12 h.Po przecedzeniu lać na ziemię,/ścieżki ślimaków/
Cudne fotki, ahhh wiosna wiosna
, przepiekne słoneczne brateczki - nie zmarzną Ci
Czy jakoś specjalnie zajmujesz się porzeczko-agrestem, bo mam 2 krzaczki (3letnie) i robie wszystko po omacku
Sunia jak biały obłoczek
, mój podobny obłoczek (maltańczyk) idzie pod "kosiarkę"/psiego fryzjera w poniedziałek,
bo już w dużym słońcu wymięka.
Czy jakoś specjalnie zajmujesz się porzeczko-agrestem, bo mam 2 krzaczki (3letnie) i robie wszystko po omacku
Sunia jak biały obłoczek
bo już w dużym słońcu wymięka.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Lusia 57
- 1000p

Wiesu, Aniu Pusia wymizana ale jeszcze nie ostrzyżona bo wczoraj było bardzo zimno a ona ze mną na działce od rana do wieczora.
Grażynko dziękuję za sposób na ślimaki, dróg to one mają tyle,że nie sposób wszystkich polać ale spróbuję chociaż w miejscu gdzie mam warzywnik. Ciekawa jetem ile ich będzie w tym roku. Już trochę wyszło ich na wierzch ale po zimie sporo jest pustych skorupek. W ubiegłym roku, w maju wkoło działki sporo ich wyzbierano. Już nie podchodzę do tych szkodników( i innych) tak emocjonalnie jak na początku.
Cztery lata temu kora tej wisienki została objedzona przez sarny a w tym roku tak wygląda.

I niedługo zakwitnie.

Kreta też zaakceptowałam takie wykopane cebulki włożę do ziemi i może w przyszłym roku zakwitnie

A tu pod przemarzniętą żurawką skryły się winniczki.

Najwięcej szkód to robi wiatr, tę sosnę musieliśmy podwiązać a modrzew usunąć

Muszę sobie zmienić awatarek ale nie udało mi się zrobić ciekawego zdjęcia winniczkom. A tu wczorajszy ślimak w przerwie na odpoczynek od pracy i wiatru.

Grażynko dziękuję za sposób na ślimaki, dróg to one mają tyle,że nie sposób wszystkich polać ale spróbuję chociaż w miejscu gdzie mam warzywnik. Ciekawa jetem ile ich będzie w tym roku. Już trochę wyszło ich na wierzch ale po zimie sporo jest pustych skorupek. W ubiegłym roku, w maju wkoło działki sporo ich wyzbierano. Już nie podchodzę do tych szkodników( i innych) tak emocjonalnie jak na początku.
Cztery lata temu kora tej wisienki została objedzona przez sarny a w tym roku tak wygląda.

I niedługo zakwitnie.

Kreta też zaakceptowałam takie wykopane cebulki włożę do ziemi i może w przyszłym roku zakwitnie

A tu pod przemarzniętą żurawką skryły się winniczki.

Najwięcej szkód to robi wiatr, tę sosnę musieliśmy podwiązać a modrzew usunąć

Muszę sobie zmienić awatarek ale nie udało mi się zrobić ciekawego zdjęcia winniczkom. A tu wczorajszy ślimak w przerwie na odpoczynek od pracy i wiatru.

- Lusia 57
- 1000p

Największym problemem na mojej działce jest gleba. Dużo na niej jest margla i to po powierzchnią gleby, 20, 40 cm pod wierzchnią warstwą. Skąd on tam się znalazł? Otóż był składowany na mojej działce a potem wywieziony. Kupiłam działkę zachwaszczoną, nie sprawdzałam jaka jest na niej gleba. Wystarczyło mi tylko, że uprawiano na niej ziemniaki i kukurydzę. Zapomniano o tej hałdzie margla. Działka była nie równa więc trzeba była ją zniwelować i w ten sposób resztki hałdy spychacz przeniósł w różne miejsca i przykrył humusem. W pierwszym roku padały mi iglaki a ja nie wiedziałam dlaczego. Dopiero moja najbliższa sąsiadka oglądając moje wykopaliska( szara, zbrylona gleba) przypomniała sobie o tym składowisku. Ile pracy musiałam włożyć aby wymienić pod iglakami glebę, a teraz dokładnie sprawdzam czy w miejscu gdzie sadzę kwaśnolubne roślinki nie ma margla. Wczoraj sadziłam tuje w miejscu gdzie rósł modrzew i tam było tylko trochę margla.

//img718.imageshack.us/i/dscn9477i.jpg/]
[/URL]

//img718.imageshack.us/i/dscn9477i.jpg/]
[/URL]