Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Małgosiu pierwszy raz coś takiego słyszę. Ja nie raz wycinałam pojedyncze pędy i rosły później na 1,5- 2 m.... Teraz wygoliłam do samego dołu, ale nie boję się że może zamienić sie w rabatową.
Co prawda moje róze były do tej pory trochę zaniedbane, nie zwracałam na nie uwagi specjalnej. Dopiero na forum zobaczyłam,że róże mogą tak obficie kwitnąć i postanowiłam zająć sie nimi lepiej. Póxniej podsypię jakimś nawozem i poczytam jak dalej prowadzić. Nie sądzę,żeby przycięcie zmieniło gatunek róży.... Nawet czytałam że w różach pnących dobrze jest wycinać stare pędy co kilka lat,żeby się odmłodziły. No i ja teraz je tak radykalnie odmłodziłam. :wink:
A patrzyłaś czy pytałaś sie o to w dziale o różach? Albo Anię DS zapytaj, ona jest jedną z wielu specjalistek, bo ja to może i sie mylę, kto wie....?
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wita Aniu, przyszłam z rewizytą:) Przeczytałam wszystkie posty na Twoich 37 stronach :tan
Teraz juz znam szczegóły pobytu Gabrysia w szpitalu, o którym pisałaś u mnie. Bardzo współczuję - i wierzę, że to juz więcej się nie powtórzy! My w szpitalu nie byliśmy a na każdy katar i kaszel reaguje tak jak Ty, a jak do tego dochodzi temperatura to już śpię sama z małym co noc i sie stresuję...jesteś bardzo dzielna!! ;:63
Apropos t..., nie spodziewałam się, że można na taką...trafić. Biedactwo, sporo nerwow Ci napsuła. Mojej nie zamieniłabym na żadną inną, a Ty pewno z miłą chęcią bys to zrobiła ;:108

Ja jestem jeszcze mega amatorką, zbieram siły na realizację planów zagospodarowania działki. Mam nadzieję, że synuś wkrótce wróci do przedszkola to będe mogła pojeździć cos porobić. Jak czytam że masz juz zagrabiony trawnik itd - to marzy mi się wyjazd do siebie. A mam co grabić :;230 Dlatego czas ten trawnik pomniejszyć.
Ja tez mam magnolię, sadziłam ją 2 lata temu, miała wtedy jakieś 30cm. Na razie tylko jedną sztukę. Ciekawe kiedy i ja ujrze jakieś kwiatki na niej:) Tylko, że nigdy nie okrywałam jej na zimę i obawiam się czy przeżyła. No cóż - dowiem się w poniedziałek, jeśli nie spadnie deszcz to będe mogła pojechać na jeden dzień, bo mały jedzie do dziadków na noc.

:wit
***Ola***
Moja odskocznia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Aniu śliczny masz ogródek bardzo podobają mi się te obwódki czyli nasadzenia wzdłuż - wszystko jest tak fajnie przemyślane :wit
No i te magnolie pięknie kwitnące mam nadzieje że i w tym roku zachwycą Cię swoim urokiem ...Nasionka już kupiłaś to teraz tylko sadzić wypatrzyłam drżączkę wysoką już jej zazdroszczę :D
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Alize, ja też chciałabym, aby ten koszmar sie nie powtórzył... na razie chucham i dmucham na niego, ale nie są to cieplarniane warunki. :)
No cóż...masz dużo szczęścia, że twoja t. jest inna i dziękuj codziennie Bogu za to. Trzeba sie cieszyć z każdej drobnej nawet rzeczy, ja czasami zapominam o tym... jak mi już na prawdę da popalić...
Twoja magnolia na pewno przeżyła, może końce gałązek tylko przymarzły... a może jest cała i zdrowa :) Trudno mi określić kiedy zakwitnie, może już za 2 lata? Czas szybko leci, będziesz zajęta tworzeniem ogrodu i nie obejrzysz sie jak zaskoczy Ciebie pierwszymi kwiatami. :D

Beatko- miło mi, za te miłe słowa :) Trochę będę zmieniać w tamtym miejscu, nie wiem,czy w tym roku, ale zmiany będą - na razie posadzę tam trochę bylin.Muszę kończyć inne części ogrodu, dużo mam pozaczynane...
Pierwszy raz kupiłam drżączkę, nie wiem jak będzie wyglądać, jak już urośnie. Chciałam też dmuszek jajowaty- ale zabrakło...

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Aniu :wit
A jak tam wiosenka u CIebie ? Coś kwitnie ? Może fotki wstawisz???
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Anula :wit
Wzięłaś się ostro za porządki .., ja podobnie :P A z tym wygrabianiem liści z rabat hmm ja ich nie ruszam. Tylko mieszam je z korą a następnie dosypuje nowej. Liście szybko się rozkładają, co daje nawóz :wink:
A widok kwitnącej magnolii hmm .., już nie mogę się tego doczekać :)
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

AgaNet u mnie wiosny nie ma....nie mam jeszcze nic kwitnącego, tylko 2 kępki przebiśniegów :;230 A dzisiaj biało na dworze, śniegiem przysypało, ale jest troszkę powyżej zera i już się topi. Całe szczęście!
Od poniedziałku znowu będzie cieplutko(jak sie nie pomylili :wink: ) to troszkę podziałam w ogródku.
Agatko, fotki będą..kiedyś :;230 Jak zakwitną magnolie pewnie. :D

Marcin, ja liście muszę wyzbierać, chociaż większą część, bo mam gruszę , która jest chora-na liściach są takie kropki i 2 drzewka wiśni.Gruszki dobre, ale mi sie wydaje,że takie cos nie powinno zalegać obok roślin w ogródku.Więc zbieram ile się da, jesienią wiatr poroznosił wszędzie. Gdyby to były listki brzozy czy inne liściaste ale nie owocowe, to bym zostawiła.
Ja też czekam na kwiaty magnolii ;:3 ;:3
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Już wiem, jakie hortensje dojechały na szkółkę.Część na pewno kupię, niektóre nie bardzo mi sie podobają, albo brzydkie zdjęcia widziałam. Te zaznaczone na pewno * kupię w maju.

HORTENSJE:

BOUNTY
WHITE DOME *
ALPENGLIHEN *
FREUDENSTEIN
NIKKOBLUE *
PIRATES GOLD *
RENATE STEINIGER*
BOMBSHELL
BLUE BIRD *
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu u mnie też dziś biało....szok :roll: Aż trudno uwierzyć w poniedziałkowe ocieplenie.....oby się sprawdziło :roll:
Widzę, że szykujesz się na niezłe hortensjowe zakupy, to cudowne rośliny i naprawdę warto mieć je w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Gdzie nie zajrzę, tam forumki śniegiem straszą.... :roll: a myslałam że zima juz za nami... no ale w macu jak w garncu.
Hortensje świetne się szykują ;:63 Nikkoblue tez bym chętnie kupiła ;:224
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Agness, do tego śniegu podchodzę teraz jakoś obojętnie :) To juz i tak wiosna, a te parę dni jakoś przeżyjemy. Za to później jak zrobi się cieplej to sobie odbijemy pracując w ogródku. :)
Zastanawiam sie, jak je posadzić, żeby jak najładniej się prezentowały...
Czekam z niecierpliwością do maja, to już niedługo ;:3 ;:3

AgaNet- na Nikkoblue też zwróciłam uwagę, jest śliczna ;:167 Zastanawiam się, czy jak podłoże nie będzie takie kwaśne jak powinno, to też będzie taka niebieska....?

;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu , by hortensja wybarwiała się na niebieski kolor trzeba spełnić kilka warunków . Ma mieć kwaśne podłoże , z dodatkiem ałunu potasowego w ilości 3 - 5 g / 1 l wody lub siarczanu glinu . By barwa była intensywnie niebieska pH powinno wynosić 4,5 . Można też posypać wokół roślin 20 g ałunu i wymieszać z glebą .
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Jagódko, gdzie można kupić ałun? Ja podsypywałam do tej pory specjalnym nawozem,podlewałam kwaskiem i oczywiście sadziłam w kwaśnym torfie.No i ogrodowe hortensje nadal różowe :;230 Nie wiem, jak będzie w tym roku. Dobrze,że te bukietowe nie są takie wrażliwe i kwitną dobrze, widocznie dotychczasowe podłoże, które im serwuję - pasuje im.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja kupiłam w ogrodniczym jakiś preparat do rozpuszczenia w wodzie i podlewania dla wybarwienia na niebiesko.Zobaczymy czy da oczekiwany efekt?
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Anulo, te liście to jak najbardziej trzeba wyzbierać. U mnie lecą od sąsiada i to też z drzewek owocowych. Ale dałem sobie spokój. Przewaliłem je pazurkami i niech się rozkładają :D
Ann-ka72 pisze:Już wiem, jakie hortensje dojechały na szkółkę.Część na pewno kupię, ...
A tu piszesz o tej szkółce na wylocie z Białej Podl. (oczywiście jadąc ode mnie) czy o jakieś innej ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”