Mina

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Mina

Post »

Posiałam w tym roku minę. Przesadziłam małe roślinki do pojedynczych doniczek, dodałam patyki do szaszłyków żeby się nie "kładła". Rośnie jak na razie i zaczęła się owijać. Pierwszy raz mam to pnącze i nie wiem czy uszczknąć końce, żeby się rozkrzewiła. Jeśli ktoś z was ma doświadczenie z tą rośliną będę wdzięczna za każdą poradę.
zmoderowałam ,to link do konkurencyjnego w tematyce forum.
Znamy minę nie ma potrzeby przywoływać linka.
KaRo :)

Przepraszam nie wiedziałam. Szukałam info na temat miny i po prostu wkleiłam. Dziękuję za przywołanie do porządku.
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p
Od: 30 kwie 2008, o 21:02

Post »

Miałam kiedyś minę na balkonie, nie uszczykiwałam jej, sama bardzo ładnie się rozrosła :)
onail
50p
50p

Post »

Dziękuję Arwenka . Nadal mam wątpliwości, bo moje sadzonki chcą się piąć i robią się dłuższe każdego dnia, czy one puszczą też boczne liście? Bo do gruntu to jak zrozumiałam w połowie maja trzeba przesadzić. A teraz może ich hartować trochę?
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p
Od: 30 kwie 2008, o 21:02

Post »

Możesz ich hartować, to na pewno im nie zaszkodzi , a do gruntu ja wysadzałam pod koniec maja dopiero.
I tak jak pisałam , mina bardzo ładnie sama się rozrosła , bez uszczykiwania , byleby tylko miała zaciszne miejsce, osłonięte od wiatru :)
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja mina już od tygodnia stoi na balkonie. Nie zaszkodziły jej nawet noce poniżej 10 stopni. Też chcę wysadzić na balkon. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
onail
50p
50p

Post »

Dziękuję za rady, wszystkie są dla mnie bardzo cenne, bo po raz pierwszy przygotowuję sadzonki sama. Dzisiaj wyniosę moje miny na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Re: Mina

Post »

Onail, i jak? :) Uszczknęłaś miny? Kiedy wysadziłaś na zewnątrz? Jak Ci sie udały? Temat sprzed dwóch sezonów, ja hoduję minę w tym roku, więc mam nadzieję na cenne wskazówki ;:132

Pzdr :wit
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Widzę, że mina nie cieszy się zbyt dużym powodzeniem... A oto co ja wyhodowałam tego lata:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też mam minę? Zasiana 9. kwietnia wykiełkowała w połowie maja, rosła wyjątkowo rachitycznie, a zakwitła dopiero na przełomie września i października. Kilka fotek wkleiłem tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p1833437

Pozdrawiam!
LOKI
x-d-a

Post »

Moja mina, zasiana w lutym, zakwitła jeszcze w domu, na parapecie! A potem kwitła nieprzerwanie do października.
Ciekawe pnącze; miałam je po raz pierwszy w tym roku i chyba w przyszłym znowu posadzę.

Obrazek Obrazek

... i chyba wolę nazwę "powój gwiezdny" :P
Awatar użytkownika
Miralos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2011, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też kilka lat temu zachwyciłam się miną, ale moje uprawy już nie były imponujące. W ubiegłym roku mina zrobiła mi psikusa bo wyrosła spora w doniczce, zakwitła (jeszcze na parapecie!) i .... uschła. Nie było co wysadzać do ogrodu.
To była taka skrócona wegetacja......
;:224
Pozdrawiam,
Miranda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”