W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6

Post »

Jagódko ;:167 dziękuję ślicznie ;:196

Agnieszko - AGNESS ;:167 ja też uwielbiam takie klimaty ;:196

Ewuniu - ewamon ;:167 aż się wierzyć nie chce, że takie perełki rosną sobie na rowie, przy drodze, nooo przynajmniej można je często podziwiać :tan
Ja, bym na Twoim miejscu przyniosła kawałek do ogrodu, a niech się rozsiewa skoro taki cudny jest.

Izuniu - tu.ja ;:167 kochana jesteś ;:196
Jeżeli to nie sprawi Ci kłopotu, to bardzo proszę i z góry dziękuję ;:196
Chciałabym się zrewanżować jakąś roślinką z mojego ogrodu, żeby i moja roślinka w Twoim ogródeczku rosła, napisz proszę co mogłabym Ci wysłać ;:196

Danusiu - KDanuta ;:167 dziękuję za fotkę, mimoza paryska - śliczna, w ogóle nie przypomina naszej nawłoci.
Danusiu, żółty, to nie Twój kolor, a mój ukochany :lol:

Oluniu - aleksandra odwazna ;:167 dobrze to ujęłaś
aleksandra odwazna pisze:Tej naszej nawłoci daleko do mimozy.
Nooo, ale nasz rodzima i kwitnie do późnej jesieni, to trzeba ją docenić, nooo i jest w moim ukochanym żółtym kolorku :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Halinko ja kupiłam miłka na Allegro zgadłaś.Bo ciekawostki to tylko na Allegro znajdziesz.A ja na takie roślinki poluje. :wink: A mimozę też kupiłam ale chyba nic z niej nie będzie bo to ponoć bardzo delikatna roślinka.A to moja córcia wygrała na konkursie na allegro z fotografi którą kupiłam roślinkę.Ale czarno to widzę. :( ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Halinko, okazuje się , że ja także mam wykę i pozwalam jej się panoszyć w ogrodzie, bo jest urocza. A na trawniczku mam mniszka i jeszcze dokupiłam nasionkastokrotek :D
Ale masz fajnie z tym Agrosadem. Rzut beretem :D
A słuchając piosenki "Mimozami jesień się zaczyna ..." zawsze mimozę kojarzyłam z dużym drzewem , które ma listki jak akacja i przy dotyku się składają. Zdaje się , że to było moje doświadczenie z ogrodu botanicznego. Kwitnącej nie widziałam, ale wyglądem przypominała tą paryską .
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko , ja byłabym ostrożna z przynoszeniem polnych roślin do ogrodu.
Mogą się nam nadmiernie rozrosnąć i opanować duże połacie nie trafiając na konkurencję.
Już to przerabiałam z niektórymi leśnymi roślinkami.Teraz pozbyć się ich nie mogę.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nie zgodziłabym się z twierdzeniem że dzikie rośliny mogą zawładnąć naszym ogrodem, no chyba że mają podobne warunki do życia. Ja bardzo dużo przywożę i przynoszę z okolic różnorakie roślinki i większość po jakimś czasie sama wynosi się do swoich pobratymców zostawiając tylko wspomnienie. A jak się ma duże areały to zawsze znajdzie się jakiś kącik dla dzikich roślin z pokrzywą na czele i to jest nawet wskazane dla równowagi biologicznej.
Większość roślinek o jakich tu piszecie rośnie po okolicznych polach i nieużytkach tylko trzeba w porze kwitnienia iść ich poszukać.
Szukałam takich dzikusów i znalazłam taką stronkę http://www.republika.pl/koscieliska/kwi ... zolte2.htm. Mam nadzieję że Ci się przyda wiedza tu zawarta. ;:138
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halino ,zaglądam sobie czasami do Ciebie ale nie sposób obejrzeć wszystkiego ....
Masz taki piękny i różnorodny ogród i kaczki w stawie ...
Co do trawnika to mój jest podobno obrazem nędzy i rozpaczy (wg niektórych trawnikologów :;230 )bo też w nim i mniszek i stokrotki i koniczynka rośnie...Pilnuję tylko jak mniszek przekwitnie aby się nie rozpanoszył ,uciążliwe ale skuteczne działanie...
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

zamierzam wprowadzić u siebie jako żywopłot tzw.dziką różę w miejsce obecnego, rośnie tak bezpańsko wokół, myślę ze więcej roślinek można by wprowadzić do naszych ogródków tylko trzeba faktycznie patrzyć na ich ekspansywność i tu popieram Oleńkę,

Wiosno czyń swoją powinność:

Złoty kluczyk weź Wiosno do rąk Złotym kluczem otwórz każdy kąt
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko - Alina662 ;:167 ja nie lubię kupować na all, muszę widzieć, co kupuję, chyba, to już przyzwyczajenie, dlatego mam nadzieję, że będę miała szczęście i w którejś szkółce w końcu kupię miłka wiosennego :D

Olu - AAleksandra ;:167 dla mnie też wyka jest prześliczna, kwiatuszki ma takie cudne, delikatne i ten kolorek - POEZJA !!!
Mniszek w trawie też ślicznie wygląda, nawet jak trawę skoszę, to potem takie niziuteńkie, duże główki mniszka kwitną, super to wygląda.
O wysianiu nasionek stokrotek w trawie też myślę, tylko zawsze zapominam kupić nasionek.

Olu, z Agrosadem mam super. Jak wracam z zakupami, to zawsze muszę zboczyć do nich :lol:

Nigdy wcześniej nie zastanawiałam się, jak wygląda mimoza, ale kojarzyła mi się z takimi delikatnymi, romantycznymi kwiatuszkami w kolorze biało-różowym, dlatego ta nawłoć ni jak nie pasuje mi do mimozy :lol:

Olu - aleksandra odwazna ;:167 masz rację z tą ostrożnością, żeby nie przynosić do ogrodu dziko rosnących polnych kwiatów ;:108
Moja mama zachwycała się dąbrówką rozłogową (Ajuga reptans) i posadziła ją w kilku miejscach ogrodu, ślicznie wygląda, ale mamy teraz problem, żeby się jej pozbyć, wszędzie jej pełno, mimo ciągłego pozbywania się jej. Nasza walka z nią jest na pozycji przegranej :(
Ponoć mrówki do tego się przyczyniają, roznoszę nasionka po całym ogrodzie.

Ja, taki dziki ogród chcę stworzyć wokół placu ogniskowego, tam mogą się rozrastać do woli.

W tym roku planuję z koleżanką wypady w góry, żeby popodziwiać, to co rośnie wokół nas i co nie co przytaszczyć do ogrodu :lol:

Majeczko - edulkot ;:167 właśnie, najgorzej z tym odnalezieniem tych roślinek, czyli pójściem po nie w odpowiedniej porze :oops:
Tak sobie teraz myślę, że trzeba by było założyć zeszyt i notować w którym miesiącu, czego szukać i pewnie jeszcze gdzie.
W tym roku planuję spacery po górach i co ładnego kwitnącego spotkam, to do woreczka z większą ilością ziemi, w której roślinka rosła. Tak trochę na żywioł.
Dzisiaj za oknem taka cudna wiosna, za oknem, na termometrze + 8 st. chyba wyciągnę koleżankę na spacerek.

Aniu - anna63 ;:167 dziękuję za miłe słowa ;:196
U mnie w zasadzie na trawniki mniszek aż tak się nie rozsiewa, bo co kilka dni trawę koszę, ale na łące, gdzie kuzyn kosą trawę dla krów kosi, sporo mniszka się rozsiało.

Aniu - tara ;:167 u mnie na odcinku gdzieś 5 m też róża dzika robi za żywopłot. Mam go już 10 lat. Ślicznie wygląda, cudnie pachnie i jest bezproblemowa. Nie rozrasta się, ponieważ młode pędy wyrastające w trawie systematycznie usuwane są kosiarką.

Aniu, u mnie za oknem prawdziwa wiosna !!!

Kochani ;:167 wczoraj byłam na imprezce rodzinnej - 2 urodzinki chrześnicy mojego Bartka, po drodze zatrzymaliśmy się w Carrefourze, mąż poszedł kupić żwirek dla kotów, a ja na stoisko ogrodnicze.
Musiałam się spieszyć, więc szybciutko wrzuciłam do koszyka tylko:

zawilce

Obrazek

i triteleia - Brodiea ( Hiacynt kalifornijski, Broda, Triteleia) - Brodiaea

Obrazek

Nooo, to miłego popołudnia życzę, lecę na zakupy, będę wieczorkiem :wit
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Droga Halinko, przepraszam, że się wtrącę ale to z troski. W pierwszym roku miałam mało kwiatów i jakiś dziki wilczomlecz mnie zachwycił wiec zarósł rabatkę po tulipanach. Ze łzami w oczach go usuwam przez dwa lata, w milionach wykiełkował. W ubiegłym roku ucieszyłam się, że nawłoć mi wiatr przywiał. Już w tym roku po całej działce kopie dziury niszcząc sobie wszystko, żeby jej się pozbyć. Zima była a ona ma metrowe gęste korzenie twardo wrośnięte w ziemie. Mniszek pięknie wygląda na trawniku, tak się wysieje, że zagłuszy trawę i zostanie tylko mniszek. Usuwam go chemicznie ale podobno się uodparnia. Nigdy więcej, co nie szlachetne to zachwaszcza. A jeszcze stokrotki nabyłam od sąsiada i posadziłam w tulipanach. W tym roku po zimie wiadro ich wysianych młodziaków wyrwałam bo tulipany i krokusy nie mogły się przebić.
Będąc w górach czy w lesie uważaj, bo większość roślin jest pod ochrona i nie wolno nawet nasion zbierać. Tak jest z naparstnicą na przykład, a u nas zarasta nieużytki.
życzę pieknego i kolorowego ogrodu. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

:wit Halinko, widzę, że zakupy błyskawiczne :wink: ale jakże udane :)
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Widzę Halinko,że nowe zakupy poczyniłaś. Hiacynt kalifornijski jest piękny i w dodatku łatwy w uprawie -będziesz z niego zadowolona.U mnie już powystawiał dzióbki.
Zawilcem swego czasu też się zachwycałam ale po poprzednim roku trochę się do niego zniechęciłam. Nadmiar wilgoci w glebie spowodował ,ze prawie wszystkie bulwki mi pogniły ,a te co zostały,też nie wyglądają fantastycznie,także Halinko, sadząc pamiętaj wybrać im stanowisko umiarkowanie wilgotne,ale takie ,gdzie woda nie zalega (zwłaszcza zimą i na przedwiośniu).
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Halinko Ty to z zakupów na zakupy lecisz....i zawsze coś ciekawego kupisz.
Mam tą ostatnią brodię .Na zimę jej nie wykopuje i już teraz wychodzi choć późno zakwita.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Oj szalejesz faktycznie.Muszę poczytać o tym ostatnim, bo w ogrodniczym widziałam dzisiaj.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Znowu następne zakupy ;:224 . Coś czuję Halinko że ty teraz w domu gościem jesteś. :;230 . Z jednych zakupów na drugie.. ;:108 . Masz rację...wiosna jest raz w roku. Jak szaleć, to szaleć... ;:138
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - krysad71 ;:167 dziękuję, pomyślę o tym ;:196
W góry wybieram się z koleżanką, która dobrze wie, które roślinki znajdują się pod ochroną.
Swoją drogą muszę poczytać na ten temat w @

Martuniu - Marta_S ;:167 ja, to lubię spokojnie pooglądać roślinki czy cebulki, poczytać co pisze na etykietce, ale dobre i takie zakupy :lol:

Danusiu - dwostr ;:167 dziękuję, jak się cieszę, że hiacynt kalifornijski jest bezproblemowy, takie roślinki lubię najbardziej ;:138
Dziękuję za cenne info na temat zawilców ;:196

Olu - aleksandra odwazna ;:167 nazwa triteleia nic mi nie mówiła, ale te kwiatuszki były jakieś znajome z forum i dlatego kupiłam :lol:
Cieszę się, że bezproblemowa i że nie trzeba jej wykopywać na zimę :tan

Małgosiu - malgocha1960 ;:167 kup, kup, będziemy porównywać jak będą rosły ;:196

Zeniu ;:167 dziękuję ;:196
Uwielbiam kupować roślinki, tylko jak tak dużo na raz kupuję, to potem mieszają mi się te roślinki :;230

Dzisiaj będą na zakupach w Biedronce nie mogłam obojętnie przejść obok regału z roślinkami, zatrzymałam się i wrzuciłam do koszyka akelei - orlik czerwony ... może w końcu zakwitnie na czerwono :;230

Obrazek

W środku dwa korzonki, dość takie sobie, może coś z nich wyrośnie.

Jutro z samego rana idę do ogrodniczego, dzisiaj mieli coś dostać ... może świecznice w końcu kupię.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”