Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Narcyzek prześliczny. Mnie też następny zakwitł, ale nawet nie chce mi się z aparatem wyjść na balkon, bo tak buro i ponuro?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie,
Sure Agatko, mam nadzieję że już po śniegu i że to były tylko niedobitki zimy. U nas zapowiadają ładny wiosenny tydzień
więc może u Was też? ;:3
Szkocka Aga, wyjdą i zakwitną na pewno ;:108 one dobrze kwitną pierwszego roku a w nastepnych latach niekoniecznie ;:224
Łano, dziękuję ;:196
Aguś, jeżyk bardzo mnie ucieszył, bo jeśli się obudził to już zimno chyba nie wróci. :heja
Izuś, mnie też magnolie bardzo wruszają, bo pierwszą w życiu kwitnacą magnolię widziałam w parku akademickim we Wrzeszczu
i wydawała mi się zjawiskiem nie z tej planety, tak była piekna i odmienna od tego co na ogół znamy.
Mszyce jak na razie wybieram ręcznie co się da bo listki bardzo kruche i boję się je uszkodzić bardziej niż te mszyce ;:224 ale jak tylko trochę
się wzmocnią to zabieram się za opryski. Dzisiaj nastepna zła nowina bo dostrzegłam też tarczowniki na konarze klonu i z nimi walka jest
dużo trudniejsza. Ale trzeba bedzie ratować mojego biednego klonika od obławy. ;:223
Na różach też są pierwsze pąki i pierwsze mszyce ;:14
Loki, dzisiaj już trochę lepiej z pogodą, więc chyba podziałasz znowu na balkonie, choćby tylko z aparatem :shock: :D
Pozazdrościłam Ci ślicznych skrzynkowych hiacyntów więc wklejam też moje póki kwitną

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrowionka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu, :wit ale u Ciebie już kolorowo i pachnąco. ;:138
Aż trudno uwierzyć że i u nas kiedyś też tak będzie.
Wprawdzie rozkwitają już pierwsze kwiaty,ale nadal jest bardzo zimno.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Małgosiu, idzie ocieplenie. ;:3 Ta zima musi się przecież kiedyś skończyć ;:223 i wtedy wszyscy wylegniemy
masowo do ogródków. U mnie już zielone listki na migdałowcu i niewiele zostało po kwiatach.
Buziaczki ;:196

Obrazek
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wiesiu u Ciebie jak zawsze milo, cieplutko i kolorowo, pozdrawiam wiosennie

Złoty kluczyk weź Wiosno do rąk Złotym kluczem otwórz każdy kąt
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? dobrze, że straszysz mszycami, będę się musiał uważnie przyglądnąć moim roślinkom balkonowym? Bo w zeszłym roku naiwnie nie szukałem mszyc tak wcześnie i w efekcie zorientowałem się, że coś jest nie tak, dopiero jak się krokusom liście powykręcały niczym podwójna helisa DNA? Dosłownie oblepione były mszycami od spodu?

Co do focenia ? w końcu przemogłem się i pofociłem w sobotę, fotki już w moim wątku. Wczoraj nic nie fociłem, bo cały dzień spędziliśmy z Żoną w kinie ? jest sobie ?wiosna kina? (?le printemps du cinéma?), bilety w UGC kosztują 3,50 na wszystkie seanse.

Co do hiacyntów ? jak już pisałem w wątku o hiacyntach (w dziale o roślinach jednorocznych i cebulowych), moja mieszanka (marki własnej Castoramy) jest cokolwiek oszukana i zamiast dziesięciu roślin w dziesięciu różnych kolorach są trzy ciemnoróżowe*, dwie jasnoróżowe*, cztery niebieskie i jedna nieokreślona (bo jeszcze nie zakwitła)... Tak więc ja Tobie mogę pozazdrościć hiacyntów żółtych czy ciemnofioletowych. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI

* - po jednym hiacyncie jasnoróżowym i ciemnoróżowym poszło do pędzenia ? vide wątek o roślinach domowych ? i niezbyt mi się ta sztuczka udała.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Witaj Wiesiu :)

Wiosna u Ciebie już zaawansowana ;:138 hiacynty śliczne !
Dopinguje swoje ;:224 a że od dobrych 3 dni mamy piękne słońce więc lada dzień rozkwitną :tan a iryski to pokazuja swoje kwiaty dosłownie z godziny na godzinę !
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Wiesiu, u mnie jest aż tak dobrze jak u Ciebie, ale myślę, że w przyszłym tygodniu możliwa byłaby już wysyłka.
O ile Ci to odpowiada? :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Wiesiu witaj dawno mnie tu nie było i dużo straciłam :wit jestem ciekawa jak się zabierzesz za te tarczniki? U mnie oblazły ognik i wierzbę 'włochatą' Tą ostatnią ogoliłam do gołego pienieczka ale oboawiam się że teraz jak odbiła to znowu ją zaatakują ;:223
x-d-a

Post »

Witaj Wiesiu, śliczne te Twoje hiacynty :D
Moje domowe już dawno przekwitły, a ogrodowe dopiero wygramoliły swoje zielone główki z ziemi...
Za to pięknie kwitną w wiosennym słoneczku krokusiki, ciemierniki, śnieżyce i wrzośce :D
Pozdrowienia w pierwszym dniu wiosny :!:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich miło i wiosennie ;:3
Taruś, nareszcie wiosenka kalendarzowa też do nas przyszła. ;:65 i każdy kąt będzie otwarty złotym kluczykiem :heja
Loki, sprawdzaj jak najczęściej, ja tak sobie postanowiłam że w tym roku równie często będę podziwiać kwiaty i ich urodę,
jak obserwować co się dzieje na liściach, gałęziach i kwiatach. Bo pewnie za często pozostawiamy nasze kwiaty na łaskę losu ;:108
i natury ;:108
A u mnie takie ilości i różnorodność owadów i szkodników, że kiedyś zaproponowaliśmy naszej koleżance która robiła doktorat
z biologii na owadach, że mogłaby spokojnie zaopartywać się w owady i je studiować w naszym ogrodzie :;230
Zakupy rzadko odpowiadają etykietkom więc Twoja mieszanka hiacyntów pewnie też z tego rodzaju, choć masz szczęście że
wszystkie nie są tego samego koloru. A ciemnofioletowe i żółte jeszcze będziesz mógł dokupić na jesieni :D
Pozdrowionka :wit
Aga, przy takim słonku jak teraz mamy to hiacynty też wystrzelą szybko ;:65
Oliweczko, odpowiada jak najbardziej, zrób jak Ci tylko pasuje ;:196 a jak się mają róże? Czy dobrze się przyjęły?
Buziaczki :wit
Izuś, witaj serdecznie, na tarczniki mam dobry środek już wypróbowany w zeszłym roku. Trzeba stosować kilka razy i jest
bardzo chemiczny, ale daje dobre wyniki i nie potzreba wcale wycinać gałęzi, za to pryskać bardzo dokładnie od spodu liści, bo tam
właśnie one się gnieżdzą. Oby Twoje już nie wróciły
Uściski ;:196
Daluś, widziałam jak ślicznie już u Ciebie, no i porządki wiosenne tak zaawansowane że pozazdrościć a na hiacynty
też przyjdzie czas i wtedy będę u Ciebie je podziwiać jak moje już przekwitną
Gorące wiosenne pozdrowionka :wit

Pokażę dzisiaj pieriska który jest taki jak jego nazwa 'Pożar w lesie', bo jeśli nie teraz to kiedy będę go pokazywać?

Obrazek

Zakwitły też cebulice syberyjskie

Obrazek

i po raz pierwszy udało mi się przechować przez zimę diascję która zdecydowała się kwitnąć od marca.

Obrazek
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? to ja chyba mam więcej szczęścia niż rozumu, bo jak na razie moje wszystkie zakupy odpowiadały etykietom (no? Z jednym wyjątkiem ? petunii, gdzie opakowanie nasion zdobiła cudna fotka kwiatów we wszystkich kolorach tęczy, z tyłu pisało o bogatej gamie barw, a wszystkie były czerwone z białymi obwódkami. Tyle że uważniejsze oglądnięcie opakowania pozwoliło stwierdzić obecność pieczątki na zgrzewie głoszącej ?iluzja czerwona ? kwiaty czerwone z białymi obwódkami?)...

A co do szkodników ? no cóż, mam arsenał, który pewnie pozwoliłby mi na wytrucie mieszkańców średnie wielkości miasta, więc jak tylko stwierdzę ich obecność, będę się mógł z nimi w trymiga rozprawić. Bardziej niż mszyc i takich-tam boję się przędziorków, bo te małe dranie cholernie szybko uodparniają się na chemię...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Wiesiu, ale fantastycznie ten pieris się prezentuje. Kupiłam takiego samego - Mountain Fire wiosną, to latem mi usechł, jak wyjechałam... Kupiłam jesienią Debutante - to mu pączki kwiatowe przemarzły, mimo że był przykryty...Ale przynajmniej żyje ;:224

Loki, ja kupiłam mix krokusów 50 szt - na opakowaniu były białe, fioletowe, żółte. Mam wszystkie żółte :twisted: Albo prawie, bo kilka jeszcze nie zakwitło, ale 90% na pewno. Może ktoś będzie chciał się wymienić?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu pieris prześliczny, niesamowicoe obsypany kwitami. A w połączeniu z tymi ognistymi przyrostami wygląda niesamowicie :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Róże rosną sobie w doniczkach w domu, puszczają nowe listki, więc zakładam, że będzie ok :heja
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”