Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Ale piękną wiosnę nam serwujesz :)
Mi też wydaje się, że to wiśnia japońska - prunus serrulata - mnie zachwyciły w ubiegłym roku w Szkocji. Chociaż one to chyba w maju kwitną?

A wracając do forsycji, to ja lubię je lekko przycinane - tak żeby schludnie było, ale sześcian to przesada ;:14
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piterek, pogooglowałam i faktycznie to może być wiśnia japońska nazywana też wiśnią piłkowaną Cerasus serrulata
Tylko dalej nie wiem jak się nazywa ta wisienka co ma pojedyńcze różowe kwiaty i purpurowe listki. Te właśnie wisienki
u nas dopiero zaczynaja powoli kwitnąć. Za to jak widziałam migdałek to jest Prunus triloba i kwitnie dużo później.
Są też czereśnie japońskie Prunus serrulata czy to są takie duże migdałki? U nas są często szczepione jako drzewa
i właśnie te najładniej kwitną ale dopiero w maju.
Jeśli to jest prawdziwa wiśnia japońska to muszę pędzic do parku w Paryżu gdzie kwitnie co roku najpiekniejsza wiśnia
japońska we Francji.
Pozdrowionka :wit
Rudominko, no właśnie mam wątpliwości co do gatunku, prunus czy nie prunus i który?
Uściski ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Ta o bordowych liściach i pojedynczych kwiatach to śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Nie będę oryginalny, mówiąc, że i mnie się najbardziej podoba forsycja niestrzyżona. W ogóle wszystko, co wygląda jak dzikie podoba mi się bardziej, niż wszystko co wystrzyżone, wygolone i pod sznurek. ;-)

Poza tym ? wiosna u nas rzeczywiście pełną gębą... Wczoraj cztery różne odmiany krokusów wiosennych mi zakwitły, ciekawe co dzisiejszy dzień przyniesie. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

No właśnie, ;:138 Piterku dzięki za podpowiedż, u nas sadzą bardzo często odmianę Prunus cerasifera 'Pissardii' na ulicach.
Niedługo wkleję jej fotki bo kwiaty już zaczęły się rozwijać, a ona jest też bardzo ładna jak kwitnie. :shock:
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Loki, teraz to już sie liczy kwiaty każdego dnia ;:138 krokusy u Ciebie twardziochy, jakoś późno zakwitły,
ale jak mówisz że cztery odmiany na raz to można im wybaczyć. A u mnie ten zbuntowany i nadgryziony narcyz
już się rozwija, a obok niego te dostojne z falbankami. Ale widzę że miernie będzie z kwiatami narcyzó w tym
roku, dużo mniej niż w zeszłym. Może ciężka gleba im nie pasuje, a może za mało nasiliłam?
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu ;:196 , aż Ci zazdroszczę takich widoków na żywo. :oops:
Na takie obrazki to chyba do maja trzeba poczekać. :roll:
Aż się nie chce wierzyć , że jest taka różnica w klimacie. :shock:
Miłego dnia Ci życzę.
:wit
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit Ta wiśnia pięknie kwitnąca bardzo podobna jest do wiśni piłkowanej 'Kanzan" :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witaj Krysiu, czasami ta różnica w klimatach jest bardziej zatarta, czasami bardziej wyraźna. Ale na pewno istnieje, choć
klimat u nas sie oziębił w te ostatnie trzy lata, wcześniej było dużo cieplej i słoneczniej i wiosny bardzo wczesne i jesienie
bardzo długie, a w zasadzie nie było zim. A teraz od trzech lat mamy śnieg i mróz. Może cieplejsze czasy jeszcze do nas wrócą?
Słonecznego i ciepłego dnia ;:3
Łana, potwierdzasz to co mówi Piterk, to wyglada na prawdziwą japońską wiśnię piłkowaną, więc będę pędzić do parku
gdzie rosnie ta najbardziej okazała, bo to prawdziwe zjawisko i stanąć pod taką kwitnącą wiśnią jest wspaniale. :heja
Buziaczki :wit

A póki co królowami parków w ten wiosenny czas są magnolie. Wczoraj udało mi się znaleźć dwie wspaniałe magnolie ciemno
różowe rosnące koło paryskiego ratusza. Są prześliczne w takim kolorze, prawdziwe cudo natury, tylko szkoda że nie pachną.

Obrazek

Obrazek

Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Witaj Wiesiu :)

Piękna ta wiosenka w Paryżu ;:63 a magnolie cudowne !!!! Aż oczy ciężko oderwać !!!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu niesamowicie wyglądają te magnolie, są przepiękne.....ogromne bukiety kwiatów :D
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Magnolie przepiękne, u siebie mam jedną, ale dopiero od jesieni, więc pewnie nawet nie zakwitnie...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

W zeszłym roku krokusy kwitły mi w połowie marca, w tym roku zakwitły tak samo. Nie mam na co narzekać. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie wieczornie,
Aga, Agnieszko, też mi było ciężko się rozstać z tak cudownymi magnoliami ;:224 te kwiaty są kwintesencją piękna
i do tego w takim pięknym niewyblakłym kolorze są jeszcze piekniejsze :shock:
Buziaczki ;:196
Aniu, nie wiem ile trzeba czekać na kwiaty magnoli, ale mam nadzieję że nie tyle samo co na kwiaty glicyni bo to
oczekiwanie już zaczyna mi się dłużyć po tych kilku latach ;:65
Uściski :wit
Loki, ale w zeszłym roku zima była długa i mroźna, więc w tym roku powinny szybciej wystartować. ;:108
Serdeczne pozdrowionka :wit
Dzisiaj kolejny ciepły i prawie słoneczny dzień, więc się narobiłam w ogródku że aż czuję cały kregosłup.

UWAŻAM SEZON 2011 ZA OFICIALNIE ROZPOCZĘTY

A z jakiego to powodu? No bo dzisiaj zobaczyłam na nowych, świeżutko wychodzących listach klonika japońskiego jakieś
okropne stwory. Nie wiem czy to mszyce czy jakiej inne paskudniaki, ale nie będę przecież ich pryskać, takie drobne
i świeże listki od razu mi padną. Trzeba będzie wybrać ręcznie a jest tego od groma i do tego uważąć by nie uszkodzić
liści, nie wiem jak ja to zrobię?. Ale będzie zabawa na którą wcale nie liczyłam ;:223

Oto dzisiejsza okropna niespodzianka

Obrazek
Wątki Pszczółki
x-d-a

Post »

Wiesiu, a może wystarczy tylko strząsnąć te stworki z klonika? Można jeszcze spróbować spryskać je jakimś ekologicznym preparatem, który nie uszkodzi młodych listków...(Biosept, mydło potasowe z czosnkiem).
Wiosna u Ciebie już jest piękna :P Widok kwitnacych magnolii - bezcenny! Chociaż poczciwa forsycja obficie kwitnaca też jest śliczna ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”