Asia
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
-
Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Asia
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co z pędami bocznymi, bo pisali że skracać czyli nie jest potrzebna im cała długość pędu bocznego- tak to rozumiem a nawet niepotrzebnie pobiera skladniki. Ale gdzie są kwiatki
na pędzie głównym czy bocznym?
Pelasiu, pisali tam że zostawia się 3 szt. a potem z tych trzech zostawia się 1 najwiekszą, najładniej rosnącą.
Pelasiu, pisali tam że zostawia się 3 szt. a potem z tych trzech zostawia się 1 najwiekszą, najładniej rosnącą.
- Tula

- Od: 7 lut 2009, o 15:00
A ja sobie dzisiaj oglądam posiane potworki, zaglądam do niewinnego kartonika po mleku a tam na mnie wytrzeszcza gały... (tu przerwa dla wzmocnienia dramatyzmu sytuacji)... potężny kiełek Atlantic Giant, z nasionka posianego 25 lutego
Ale radooooość 
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
No to teraz Tula będziesz miała pokaz wzrostu, tylko trzeba jej ciepełka.Do czasu posadzenia do gruntu zarośnie Ci dom. 
Ps.Wysiewajcie w kwietniu.Max ostatnia dekada marca.Teraz za wcześnie.
Ps.Wysiewajcie w kwietniu.Max ostatnia dekada marca.Teraz za wcześnie.
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
JUŻ???
nie za wcześnie jeszcze?
Ja myślałam że dopiero koło kwietnia ja sadzić
Chyba za dużo czytam i się gubię w natłoku informacji
ooo
doczytałam Anie.. i się uspokoiłam trochę
nie za wcześnie jeszcze?
Ja myślałam że dopiero koło kwietnia ja sadzić
Chyba za dużo czytam i się gubię w natłoku informacji
ooo
doczytałam Anie.. i się uspokoiłam trochę
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Dynie się wysiewa do doniczek w połowie a do gruntu połowa maja
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Jankiel

- Od: 2 cze 2010, o 16:43
dynie są dość niesforne i maszerują w kierunkach niewłaściwych. Miałem w ubiegłym roku taką jedną Justynkę. Przychodzę na działkę, a ona przeszła przez siatkę i już jest na alejce. A alejką czasem przejeżdża samochód, więc ja w trosce o bezpieczeństwo Justynki przeciągnąłem ją z powrotem do ogródka i ułożyłem tak żeby sobie szła równolegle do ogrodzenia. Za parę dni wracam i Justynka znowu za siatką na alejce.Rusalka pisze: Jeśli posadzę dynie na kompostowniku..
a kompostownik mam przy ogrodzeniu.. jak to zrobić aby dynia nie emigrowała do sąsiada
Musiałem z tymi wędrówkami coś zrobić - wierzchołek przycisnąłem lekko małym otoczakiem i już przestała wędrować. Ale można też przymocować do ziemi szpilką od namiotu albo wbitym w ziemię zagiętym drutem
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ale na poważnie,co przygniotłeś ,wierzchołek czego? Pędu?
Czy wierzchołek Justynki?
Asia
- Jankiel

- Od: 2 cze 2010, o 16:43
Poważnie pisząc to po prostu pęd w miarę wzrostu można czymś przycisnąć do ziemi żeby rósł w kierunku, który nam odpowiada. Ja akurat miałem niewiele miejsca na dynie i do wzrostu miała przeznaczony wąski pas miedzy warzywnikiem, a rzędem tui. Ja akurat miałem pod ręką kilka otoczaków wielkości pieści, ale bardziej praktyczne są chyba wciśnięte w ziemię obok pędu patyki z bocznymi rozwidleniami, które przytrzymają pęd dyni w miejscu dla nich przeznaczonym.
- Tula

- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Ja mogę wcześniej, jestem 2000 km bardziej na południe. Do gruntu może iść już pod koniec kwietnia/ początek maja, bo działkę mam niżej niż mieszkam i tam to na bank będzie już ciepło.Rusalka pisze:JUŻ???
nie za wcześnie jeszcze?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
johnywawa
- 200p

- Od: 23 sty 2011, o 17:00
W tym roku planuję z rodzinką dyniowe szaleństwo na działce, a dokładniej: dynie Ambar, Justynke, Bambino, Danke Polke i Junone ;) Mam jednak wątpliwości, czy można je uprawiac blisko siebie tzn. czy pracowite owady nie pomieszają materiału genetycznego, np. biorąc pyłek kwiatu meskiego jednej dyni na kwiat zenski drugiej, przez co owoc wyrosnie jakis dziwny, zmutowany. 
Tula ma to szczęście ,że już może poszaleć z sianiem
My czekamy do połowy kwietnia.
Johnywawa w tym roku bez obaw będziesz mieć "właściwe" dynie.Natomiast jeśli zbierzesz nasiona z pozyskanych dyni i zechcesz je posiać w przyszłym roku to już jest loteria.
Johnywawa w tym roku bez obaw będziesz mieć "właściwe" dynie.Natomiast jeśli zbierzesz nasiona z pozyskanych dyni i zechcesz je posiać w przyszłym roku to już jest loteria.
Forumowiczka Kasia...;)
-
johnywawa
- 200p

- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Caterina, nawet jak sie pylki pomieszaja dwoch roznych odmian to owoc bedzie czystej odmiany? jeśli tak to byloby swietnie 
-
loeb

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Owoc jest częścią ciała matki, więc nie zmieni się od przyjęcia obcego pyłku;) Otoczka nasion, tez jest częścią ciała matki. Wpływ pyłku może dotyczyć tylko zawartości nasienia. Dlatego ewentualne różnice widać w kolejnym pokoleniu - kiedy te nasiona staną się całymi roślinami.
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Jak sie chce mieć rodowite nasiona nie mieszane to trzeba dynie zapylać ręcznie. Ja w tym roku będę miał 3 odmiany
-Melonowa Żółta
-Big Max
-Rouge D'etampes
Będę je ręcznie zapylał
-Melonowa Żółta
-Big Max
-Rouge D'etampes
Będę je ręcznie zapylał
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991