Teraz ja - treissi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kurcze tyle osób się głowi co ja mam za kwiatuszka - a ja przed chwilą znalazłam takiego samego u Ani Czarnoty. Może będzie wiedział jak się nazywa. Na pierwszym zdjęciu Ani, na drugim mój.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Napracowałaś się z beniaminkiem, efekt pewnie będzie piękny (nie zapeszając) i skrzydłokwiat super:)
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu moje dzisiejsze nabytki :)

To jest chyba alokazja - kupiłam ją w lato, ale do dzisiaj stała u teściowej. jak ją kupiłam miała 4 listki, niestety jeden usechł, a drugi złamała moja córcia i zostały tylko dwa :(
Obrazek Obrazek Obrazek

Tego kwiatuszka "ukradłam" teściowej i jest to chyba filodendron albo syngonium :?:
Obrazek Obrazek Obrazek

A tą difenbachie przywiozłam od koleżanki, która nie miała miejsca, żeby ją trzymac. Mam nadzieję, że przeprowadzaka jej nie zaszkodzi :(
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

To na drugim zdjęciu to Syngonium - zroślicha. Bardzo łatwo sie ja rozmnaża. Możesz ją przyciąć tuż nad węzłami to się zagęści, a te kawałki poucinane powsadzaj do doniczki.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A diffenbachia to kwitnąca odmiana. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jeśli chodzi o Alokazję to też mam z nią problemy. Od czerwca stoi w doniczce jak zaczarowana i nie wypuściła ani jednego listka. Wiem, że często musi być spryskiwana i trzeba utrzymywać stale wilgotne podłoże. Mam nadzieję, że wiosną nam ruszą :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To na drugim zdjęciu to Syngonium - zroślicha. Bardzo łatwo się ja rozmnaża. Możesz ją przyciąć tuż nad węzłami to się zagęści, a te kawałki poucinane powsadzaj do doniczki.
A możesz mi mniej więcej zaznaczyc jak ja przycjąc, bo ja laik jestem :lol:
A diffenbachia to kwitnąca odmiana.
Tak - koleżance już kwiatła.
Mam nadzieję, że wiosną nam ruszą
Bardzo bym chciała.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Treissi kochana pozaznaczałabym Ci, ale jeśli chodzi o kombinacje w internecie to jestem laikiem :( Zroślicha wytwarza korzenie powietrzne, więc trzeba poucinać ją tak byś mogła każdy kawałek wsadzić do ziemi. Każdy kawałek Ci sie przyjmie byle by miał taki węzeł z korzeniami powietrznymi. Chyba namieszałam trochę :D Ale chciałam pomóc....
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Moniczko właśnie obejrzałam sobie Twoją kolekcję i muszę przyznać, że masz fantastyczne rosliny, szczególnie ten pociachany fikusik, jak bym miała trochę więcej miejsca to też bym sobie takiego zafundowała. Gratuluję pięknych roślin :D :D :D
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

Ziel-ona pisze:Treissi kochana pozaznaczałabym Ci, ale jeśli chodzi o kombinacje w internecie to jestem laikiem :( Zroślicha wytwarza korzenie powietrzne, więc trzeba poucinać ją tak byś mogła każdy kawałek wsadzić do ziemi. Każdy kawałek Ci się przyjmie byle by miał taki węzeł z korzeniami powietrznymi. Chyba namieszałam trochę :D Ale chciałam pomóc....
Ale po cóż ją na razie ciąć jest taka ładna tfu tfu, jeśli chcesz koniecznie to dopiero w marcu jak będzie więcej słoneczka i młode cięte odrosty będą sie łatwiej ukorzeniały. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Kolekcja rośnie gratuluję :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zroślichę cięłam o każdej porze roku i zawsze mi sie przyjmowała, rosła jak chwast. Stała niestety koło krotona, którego zaatakował przędziorek i wszystko przeszło na nią. Niestety nie było co ratować :(Nie napisałam, że zroślicha Treissi jest nieładna,bo jest bardzo ładna, to była tylko taka rada :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wszystki miłe słowa :D
Zrośliche planuję wsadzic w kosz z uchem - chciałabym, żeby powstała z niej taka ładna gęsta kulka, więc może przyda jej się jakies zagłszczanie :idea:
Chciałam się jeszcze zapytac czy nic nie bedzie difenbachi jeśli ją przesadzę w plastikową doniczkę, bo tą ceramiczną muszę oddac koleżance? Czy może lepiej kupic jej ceramiczną?

P.S. tak w ogóle to już nie moge doczekac się kiedy w sklepach( marketach) pojawią się kwiatuszki, żebym mogła pare kupic - bo u mnie w mieście raczej nie ma kwiaciarni, żeby było coś fajnego i w przystępnej cenie :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

treissi pisze:Dziękuję za wszystkim miłe słowa :D
Zroślichę planuję wsadzić w kosz z uchem - chciałabym, żeby powstała z niej taka ładna gęsta kulka, więc może przyda jej się jakieś zagęszczanie :idea:
Chciałam się jeszcze zapytać czy nic nie będzie difenbachii jeśli ją przesadzę w plastikową doniczkę, bo tą ceramiczną muszę oddać koleżance? Czy może lepiej kupić jej ceramiczną?

Możesz ją posadzić śmiało do plastikowej nic jej nie będzie. :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaką kopić doniczkę? Na wielkość i kształt? Podobnież lepsze są takie płaskie a szerokie?

Może ktoś ma jakieś propozycje kwiatów doniczkowych, które latem stoją na dworze, a na zimę chowają się w domku?
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”