A możesz mi mniej więcej zaznaczyc jak ja przycjąc, bo ja laik jestemTo na drugim zdjęciu to Syngonium - zroślicha. Bardzo łatwo się ja rozmnaża. Możesz ją przyciąć tuż nad węzłami to się zagęści, a te kawałki poucinane powsadzaj do doniczki.
Tak - koleżance już kwiatła.A diffenbachia to kwitnąca odmiana.
Bardzo bym chciała.Mam nadzieję, że wiosną nam ruszą
Ale po cóż ją na razie ciąć jest taka ładna tfu tfu, jeśli chcesz koniecznie to dopiero w marcu jak będzie więcej słoneczka i młode cięte odrosty będą sie łatwiej ukorzeniały.Ziel-ona pisze:Treissi kochana pozaznaczałabym Ci, ale jeśli chodzi o kombinacje w internecie to jestem laikiemZroślicha wytwarza korzenie powietrzne, więc trzeba poucinać ją tak byś mogła każdy kawałek wsadzić do ziemi. Każdy kawałek Ci się przyjmie byle by miał taki węzeł z korzeniami powietrznymi. Chyba namieszałam trochę
Ale chciałam pomóc....
treissi pisze:Dziękuję za wszystkim miłe słowa![]()
Zroślichę planuję wsadzić w kosz z uchem - chciałabym, żeby powstała z niej taka ładna gęsta kulka, więc może przyda jej się jakieś zagęszczanie![]()
Chciałam się jeszcze zapytać czy nic nie będzie difenbachii jeśli ją przesadzę w plastikową doniczkę, bo tą ceramiczną muszę oddać koleżance? Czy może lepiej kupić jej ceramiczną?