Ali uśmiechnięty ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Re: Ali uśmiechnięty ogród cz. 3

Post »

Witam, to że mnie jakiś czas nie było, nie znaczy, że mam wieczną chandrę ;)

Zmiany nie dotyczą ogrodu tylko mojego życia, chociaż można powiedzieć, że doszła jedna zmiana... jestem na odwyku ogrodowym... nic w tym roku nie kupuje, tylko nasionka, bo po tym co się w tym roku dzieje (zdjęcia niżej) bez sensu dbać o ogród...a będę musiała jakoś zagospodarować teren kolorowo jednorocznymi, co by w białej suknie nie chodzić po błocie ;) bo nic pewnie się nie ostanie... moje pierwsze większe wydatki właśnie się rozpłynęły... a raczej rozpływają już z miesiąc, ostatnimi dniami objęły większy teren... w tym roku nie mogę sobie pozwolić na takie wydatki bo czeka mnie remont... i jak człowiek ma plany, żeby wcześniej choć ogród ładnie zrobić póki można i są oszczędności to skutki są takie jak widać... już pal licho kasa... ale tyle pracy, jeżdżenia po szkółkach, na targi, żeby jakąś wspaniałość kupić... tyle darów od forumków ;:167 za które bardzo dziękuję i przepraszam :(... często trudnych do zdobycia a tak bardzo cieszących...

Myślę, że jest to jakaś próba dla mnie, bo nie będę mogła całego czasu i energii poświęcać dla ogrodu... bo czeka mnie praca, rodzina, obowiązki, a ogród ma przecież umilać nam czas, a nie być źródłem stresów i niepokoju... a my tutaj czasem tracimy zmysły dla tych roślin...

Ale głowa do góry, następnej wiosny będę już miała osobę, która na pewno we wszystkim mi pomoże i będzie wymazywała moje smutki ;) Póki co czuję bezradność, złość i boli mnie serduszko :(

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To aktualne zdjęcia ?
Może szybciutko wsiąknie ?

Widzę że zmiany się szykują - obyś była szczęśliwa ;:167
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Alu, jeśli dobrze wyczytałam między wierszami, to i tak nie będziesz miała dużo czasu w tym sezonie dla ogrodu. A "słoneczko" które się pojawi w Twoim życiu, opromieni z pewnością nadchodzące wiosenno letnie miesiące.
A woda szybciutko zejdzie ;:108 ;:108 i może nie będzie dużych strat , czego Ci życzę .
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak to dzisiejsze zdjęcia... niestety tak szybko nie zejdzie bo jakieś 3 tygodnie temu jak pierwszy raz się ociepliło i padało... także stała woda... ale tak na 1/4 powierzchni tego co teraz... i nie zeszła tylko zamarzła... a teraz znów ocieplenie, momentalnie stopniał śnieg i już 3 dnie popaduje sobie deszcz... więc wody jest coraz więcej a ziemia zmarznięta i nasiąknięta... i raczej szybko nie rozmarznie, bo jeszcze zapowiadają mrozy... więc na prawdę nie liczę na to, że większość roślinek przeżyje..
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam mam jeszcze do Was prośbę... czy ktoś ma katalog lilii p. Pajdy (lilypol) i mógłby powiedzieć jak można zamówić u niego lilie? ile kosztuje przesyłka i czy można np. złożyć zamówienie mailem? I czy jakbym podała jakie lilie chciałabym zamówić sprawdzilibyście czy ma takie w katalogu? :)
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu roślinki dadzą radę,zobaczysz :D .
To pierwszy taki sezon że woda stoi?Macie drenaż zrobiony?
W wielu ogrodach czytam że jest wysoki poziom wód gruntowych :roll: .
Może to taki rok i trzeba przeczekać?
Co do Lilipolu to napisz do evastyl podaj meila to ci podeśle katalog.
Z tego co wiem nie ma problemu z zamawianiem meilem.
Awatar użytkownika
Kazmierz
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 10:37

Post »

Alu a ja się rozczulam nad swoją działką :(
u Ciebie to dopiero potop brrrrr.
ale bądźmy dobrej myśli, przyjdzie ;:3 ;:3 ;:3
i będzie wszystko ok. ;:108 /mam nadzieję/

pozdrawiam
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, chciałabym, żeby dały radę... ale mam złe doświadczenia z majem rok temu... wtedy jak była ulewa to stała woda kilka dni i sporo pogniło... fakt, że wtedy rośliny były w pełnej wegetacji.... wiosną jeszcze aż tak nigdy nie było... ale ilość wody nie wróży nic dobrego... szczególnie że właśnie ziemia nasiąknięta i nie rozmarzła...
Drenażu nie mamy, bo nigdy tak nie było, a czy można jakoś coś zaradzić teraz czy tylko czekać? pompowanie nie ma sensu bo od sąsiadów jeszcze więcej nachodzi, bo w sumie u nas najniżej :(

Za informacje o katalogu pięknie dziękuję, zaraz napiszę :) ;:167

Kazimierz, no niestety... oby tylko to słoneczko przyszło bo jak na razie to cały czas siąpi a od środy znów chłodniej... przynajmniej będę miała lodowisko :lol: :twisted:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu musiałabyś gdzieś poczytać o odwodnieniu bo ja za mało wiem :oops: .
Może rabaty podwyższone? Choć to rozwiązanie połowiczne bo woda i tak stać będzie :roll: .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Alu, pooglądałem te Twoje rozlewiska. U mnie nie aż tak duże. W ub. roku rośliny poradziły sobie z zalaniem i tylko niektóre były słabe i chorowite, np maki, ostróżki, irysy bródkowe. Większy problem był, że ziemia się psuje (ma bagienny, nieprzyjemny zapach).
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak najlepiej taki teren zdrenować? Nie bardzo jest gdzie tą wodę odprowadzać... Może ma ktoś doświadczenie?
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Ala wpisz sobie w przeglądarkę internetową ..."jak zdrenować działkę " pokaże dość sporo informacji , na pewno coś znajdziesz dla siebie odpowiedniego .
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Ala :wit
Oj,nie zazdroszczę....paskudnie .....od roku ziemia jest nasiaknięta i ciężko schodzi.....przydałoby się parę dni ciepła i lekki wiatr.....może by co osuszyło.... :uszy
Powodzenia jednak życzę... ;:196
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Alu mam ten sam problem z woda - jak coś to zerknij u mnie - ale budowlaniec mi doradził drenaż są to rury owinięte mata syntetyczną, byłam w hurtowni koszt 1 mb to ok.13,oo zł, kładzie się je w rowek ok.70-80 cm a na dnie pod rura ułożyć drenaż w postaci grysiku, małych kamyczków - nie pamiętam fachowej nazwy, przykryć te rury ziemią, początek i koniec rury jak będzie tak nisko to automatycznie wbija się w ziemie i będzie odprowadzał wodę, będzie to niewidczne na zewnątrz, ale rury/dołek powinien być np.przy siatce na początku działki tam gdzie woda zaczyna holowanie. Rury takie są też ale bardzo drogie z włóknem kokosowym, mi doradzono jednak te tańsze nie ustępują kokosowi za wiele.

poczytaj
http://allegro.pl/drenaz-odwodnienie-od ... 42436.html
http://allegro.pl/geowloknina-wig-120-3 ... 67546.html
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Alicjo, jak coś ode mnie nie przetrwa Ci potopu to pisz śmiało, podeślę raz jeszcze :)
Głowa do góry, masz ważniejsze sprawy na głowie, z ogrodem się uporasz niebawem razem z forum :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”