Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Witaj Adrianno ;:196
Gencjana pisze:Nie mam pojęcia o tempie
przyrostu naturalnego. :?: D
u ślimaków jak u żółwi... powoli... bardzo powoli... :;230
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, jeżeli nie żartujesz, to skąd ich tyle? Choć najwięcej jest gołych, a więc skorupki może trochę hamują. :uszy
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Winniczki chyba mają wrogów naturalnych bo jakoś mam ich mało, za to golasów nikt nie chce jeść.
Zresztą, jak na nie patrzę to mnie to jakoś nie dziwi ;:192
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Na szczęście póki co nie mam takich gości za wielu w ogrodzie..
Ale i nic tam nie roslo wcześniej, ogród był wyjałowiony ze wszystkiego.
I słońce pewnie też jest moim sprzymierzeńcem, ślimaki go chyba nie lubią..?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Gencjana pisze:Mariola,masz dobrą pamięć. :D
Jaką pamięć ?
A tak na serio to ci tej pergoli pozazdrościłam i dlatego o niej tak pamiętam :;230
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda, że dla azalii polska zima jest zbyt surowa. W takiej sytuacji nie dziwię się, że wolałaś się ich pozbyć. Przez pierwszy rok straciłam wiele krzewów i kwiatów, bo nie miałam pojęcia jakich wymagają warunków. Teraz już nie kupuję roślin których nie znam, a wybieram raczej te, które dobrze znoszą tutejszy klimat. Azalie są dobrym przykładem. Mam tylko dwie w donicach na tarasie. Doskonale znoszą tutejszą zimę i nie straszne im deszcze, ale trzeba było trochę czasu, abym się o tym przekonała. Niestety,taras nie ma żadnego zadaszenia i rośliny są czasami zbytnio zalewane. W ten sposób straciłam niejedną. Za to begonie doskonale tu zimują w gruncie. W tym roku postanowiłam zostawić na zimę również te w tarasowych donicach. Ciekawa jestem czy uda im się przetrwać, bo jeśli nawet nie zmarzną zbytnio, to mogły zgnić w czasie ostatnich, dość częstych deszczy. Ostatnio dni są słoneczne, ale jest chłodniej. Możemy jednak cieszyć się choć tym Adrianno, że dzień jest już dłuższy o 45 minut!

Petera Mayle nie czytałam, ale spotkałam wiele pochlebnych opinii na jego temat. A wracając do Mark Greenside-a to napisał tę książkę 20 lat temu i może dlatego realia są niezbyt aktualne, choć ronda są jak zawsze piękne. Niedaleko mnie jest miasteczko Guidel znane z pięknych plaż, ale swoją urodę zawdzięcza też przepięknej, niezwykle zadbanej, artystycznie skomponowanej roślinności miejskiej i kolorowym ogrodom wokół domów. Z chęcią zamieszkałabym tam, niestety parcele są strasznie drogie, a i latem ilość turystów może odstraszać. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Adrianko,wolałabym winniczki,bo te,to chociaż widać.
U mnie grasują takie maciupkie , już dobrały się do liliowców.
Podziwiam pergolę ,ale przede wszystkim pięknie przyciętą jabłoń.Ta robótka jeszcze przede mną. ;:223
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Adrianno, chciałam się przywitać w Nowym Roku ;:196
Zima powróciła i teraz liczę już dni do wiosny...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, a Ty jadasz winniczki? W ostatnich 2 latach sporo ich, może masz ochotę? :;230

Aniu DS ale nie wyobrażam sobie, by ktoś (ślimaki nawet) Ciebie mógł nie lubić? Choć taką sympatię lepiej sobie
chyba darować. Czego Ci życzę. ;:196

Comcia, nie mam zastrzeżonego patentu. ;:224 A posiedzieć u mnie i popatrzeć zawsze można. ;:136

Felu, chyba się nie zrozumiałyśmy. Dla azalii w Polsce jest odpowiedni klimat. Miałam na myśli "doniczkowe", których
nie udaje sie ocalić. :( Poszukałam na mapie m.Guidel i widzę, że wystarczyło trochę zboczyć z autostrady, drogi widokowe- ogromnie
żałuję, że tego nie zrobiliśmy. Przegapiliśmy. ;:223 Zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że najważniejsza jest w życiu informacja. ;:132
I w kwietniu nie byłoby tłumu turystów.

Małgosiu, wprost niemożliwe. :roll: Masz na myśli już to znaczy teraz? Nie mam co szukać u mnie, bo 2 cm śniegu.

Moniu, witaj. ;:196 Chyba też zacznę liczyć.Ale dopiero od połowy lutego. Nie chodzę po ogrodzie, ale jednak po ziemi. ;:14

Kicia też na ogół woli teraz dom.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Adrianko. Jeszcze raz dziękuję za miło spotkanko. Zamówienie poszło wczoraj. A kicia jest niesamowita, pomimo tego, że za kotami nie przepadam.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tworzenie i uprawianie ogrodu ozdobnego przez jego właściciela wcale nie ma miejsca " od zawsze".
Pierwsze Towarzystwo Ogrodnicze w Londynie, w pocz.19 wieku, założyli gentelmeni, którzy nie posiadali ogrodów. :roll:
Ogrody otaczające wielkie rezydencje, jakie oglądamy na fotografiach, miały charakter krajobrazowy, cechowały je:
przestrzeń, rozległe trawniki , drzewa, szpalery róż. (naszych ulubionych dziś angielek zapewne). Oczywiście wymagały zatrudnienia ogrodników. ;:224 Rekwizytem, spacerującego po alejach właściciela, jest laseczka a damy parasoleczka.
Rewolucja przemysłowa i powstanie nowej, zamożnej klasy średniej, spowodowało rozwój osiedli domów otoczonych ogrodami
stosunkowo niewielkimi, niewymagającymi zatrudnienia armii fachowców.
W tym czasie ogrodnika na okładce kolejnego wydania popularnej książki ogrodniczej zastąpił dobrze ubrany mężczyzna ze szpadlem w dłoni.
Dostrzeżono różnorakie korzyści płynące z osobistego uprawiania ogrodu. M.E. Jackson podniosła ogrodnictwo niemal do rangi mistyki.
Opisała je jako wsparcie kobiecej umysłowości i dobrego samopoczucia. :D Myślę, że ten pogląd nie stracił wartości, a nawet
mogłybyśmy go rozwinąć. :)
Brak fachowej wiedzy powodował niepowodzenia i straty. Doświadczamy i my tego, a Forum jest dla nas nieocenionym
wsparciem. :tan
Wielkim przełomem było wynalezienie w 1830 r mechanicznej kosiarki. Koszenie niskie i równe trawy wymagało nie tylko
umiejętności (czy ktoś z Was może próbował?) :230 , ale i silnego ramienia. Kosiarkę mechaniczną mogło obsługiwać
nawet dziecko, co pokazuje ówczesna fotka. Zachowała się taka kosiarka (a i nadal są produkowane) u mnie w ogrodzie
i była ulubioną zabawą wszystkich przychodzących tu dzieci.
Nie trzeba dodawać, jak te przemiany wpłynęły na rozwój szkółkarstwa.
Zainteresowanym tematem polecam książkę J.Owen i D.Gavina : Gardens through time.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, ja też dziękuję. Mnie i Ewie było miło spotkać się z Tobą. Zaproszenie jest bezterminowe, jak będziesz miała ochotę,
zapraszamy ponownie. Skoro nawet kicię zniosłaś. :;230 I tak masz szczęście, :;230 bo moja poprzednia nieodżałowana koteczka pakowała się
gościom na kolana. Szybko działasz, jeszcze wiosnę sprowadź, żebyśmy mogły posadzić.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Adrianno, no to kamień spadł mi z serca, bo myślałam, że zlikwidowałaś azalie w ogrodzie. A co do Guidel, to nie sposób odwiedzić wszystkie interesujące miejsca podczas jednych wakacji, więc nie żałuj. Samym Bretończykom brakuje czasu na poznawanie nawet tych najbardziej znanych.
Właśnie zaczęły wschodzić żonkile i narcyzy! U Gosi stało się to dużo wcześniej, ale ja sadziłam swoje cebule dość póżno, bo w połowie listopada i pewnie dlatego potrzebowały więcej czasu.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Adrianko,ślimaki niestety już tegoroczne.Zapowiada się urodzaj. :;230

Kicia bardzo dostojna.Lubi czesanie?..bo chyba trzeba?
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ale kicia piękna ;:167 ;:167