Planuj planuj zawsze mała rewolucja odmieni ogród - a może zmienisz wiele rzeczy
Comciowy ogród 2010 cz. 2
Re: Comciowy ogród 2010 cz. 2
Widoczki ogólne teraz nie ciekawe ale za to jak się tak dokładnie przyjrzeć to wiosna ruszyła u Ciebie pełną parą
Planuj planuj zawsze mała rewolucja odmieni ogród - a może zmienisz wiele rzeczy
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariolu chyba żaden ogród nie jest w stanie przetrwać bez ciągłych zmian
Ja już czasami , przerabiając kolejny raz tę samą rabatę, myślę sobie, czy w końcu będę zadowolona....ale wiem, ze tylko przez chwilę, bo zaraz jakiś nowy pomysł przyjdzie do głowy......i kolejna przeróbka

- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariola, ja popieram przeróbki. Gdybym miała więcej siły, to jeszcze większe zrobiłabym u siebie. Uwielbiam zmiany. 
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Mariolka posiała, posiała a działki teraz wszędzie nieciekawe, ale słoneczko zawitało u mnie szaro, buro, deszczyk
- Kazmierz
- 200p

- Od: 14 mar 2010, o 10:37
tak trzymaj
dosiać, przerobić
tylko się nie rozpędzaj, bo po przeróbkach na własnej działce będziesz się mogła zgubić
pozdrawiam
- Ewakora

- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Mariolu skąd Ty bierzesz siłę na te ciągłe zmiany? Ja jak sobie pomyślę, że za moment znów wróci koszenie trawy,to mi ręce opadają, a też by się chciało poprzerabiać i podosadzać
Tak jak wszyscy czekam z utęsknieniem na wiosenkę i wtedy zobaczymy

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
To nie będą drobne przeróbki, raczej totalna rewolucja.
Warzywa mam na kilku skrawkach ziemi w ogrodzie, porozrzucane gdzie tylko się dało.
Nasadzenia "kwitnące" zaczęłam grupować ale tu będzie raczej zmiana całej koncepcji ogrodu a więc nie nasadzenia ale i ścieżki i trochę drzew do wycięcia a młode drzewka owocowe też muszę jakoś pogrupować.
Cały czas zmieniałam tylko nasadzenia dostosowując się do istniejących już kształtów rabat ( kwadraty, prostokąty ) a mnie się podobają łuki :P
Nie mam zamiaru wszystkiego zrobić od razu ale partiami, kawałkami, spokojnie i dam radę.
Zaparłam się i mimo zmiany pogody w weekend mam zamiar skończyć porządek w malinach, wyplewić, podsypać dolomitu i jak będzie czas to powyrywać jeszcze chwasty ( głównie trawa ) w truskawkach.
Warzywa mam na kilku skrawkach ziemi w ogrodzie, porozrzucane gdzie tylko się dało.
Nasadzenia "kwitnące" zaczęłam grupować ale tu będzie raczej zmiana całej koncepcji ogrodu a więc nie nasadzenia ale i ścieżki i trochę drzew do wycięcia a młode drzewka owocowe też muszę jakoś pogrupować.
Cały czas zmieniałam tylko nasadzenia dostosowując się do istniejących już kształtów rabat ( kwadraty, prostokąty ) a mnie się podobają łuki :P
Nie mam zamiaru wszystkiego zrobić od razu ale partiami, kawałkami, spokojnie i dam radę.
Zaparłam się i mimo zmiany pogody w weekend mam zamiar skończyć porządek w malinach, wyplewić, podsypać dolomitu i jak będzie czas to powyrywać jeszcze chwasty ( głównie trawa ) w truskawkach.
- MagdaMisia

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Totalna rewolucja to będzie u mnie... 
ja mam wszystko porozrzucane po całym ogrodzie więc nie jesteś sama. Mam tylko jedną rabatkę, z której jestem zadowolona. Mam nadzieję, że się ostanie. To będzie jedyna rabata do pokazania wiosną.
ja mam wszystko porozrzucane po całym ogrodzie więc nie jesteś sama. Mam tylko jedną rabatkę, z której jestem zadowolona. Mam nadzieję, że się ostanie. To będzie jedyna rabata do pokazania wiosną.
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Mariolka jeszcze nie szalej bo aura nie sprzyja jest podstępna.
Plany to masz podobnie jak ja tylko z wykonawcami nieco słabo ale pewnie nie okryje Ameryki: ............
licz na siebie u nas dziś śnieg, mrozik, pozdrawiam
Plany to masz podobnie jak ja tylko z wykonawcami nieco słabo ale pewnie nie okryje Ameryki: ............
licz na siebie u nas dziś śnieg, mrozik, pozdrawiam
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Mariolu jak siły i aura pozwala to pracuj.
Ta praca daje więcej satysfakcji niż papiery , w każdym razie mi.
Ta praca daje więcej satysfakcji niż papiery , w każdym razie mi.
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Niestety w sobotę nie dałam rady a w niedzielę poprószyło śniegiem a jak pod nim znaleźć chwasty ?
Ale wiem że będzie sporo pracy i przeróbek.
Z tej pracy zostanie mi trochę nadmiarowej ziemi i sporo kamieni.
Różnych, różnistych.
Od kostki granitowej, kamieni polnych, płaskich kamieni różnej wielkości ( pozostałość po cmentarzu... ) i innego badziewia kamieniopodobnego.
Na razie mam obok altanki taką niedużą, jakieś 0,5 metra wysoką stertę kamieni, reszta wala się po rabatkach i pseudo-ścieżkach.
Na dodatek u mnie każde przesadzanie wiąże się z kopaniem dołków i wykopywaniem kolejnych kamieni, niestety plaskatych.
Nie ma się czym zachwycać ale muszę coś zrobić z hałdą już wykopanej ziemi i z tym co jeszcze zostanie wykopane wiosną pod wylewkę betonową
jaka ma stanowić podłogę mojego tarasiku.
To ten tarasik za altanką co już powstaje od roku prawie.....
I tak sobie zaczęłam myśleć i czytać na forum że zamiast kombinować gdzie to wszystko upchnąć/zachomikować/ukryć/wywieźć ,
łatwiej chyba zrobić coś w rodzaju skalniaka.
Rojniki mam, wilczomlecz mirtowaty mam, karłowe iglaczki też, a resztę sobie skubnę u forumków
A każdy kto zechce zobaczyć moje mleczyki, podagrycznik, szczawik czy inne rarytaski ogrodowe -
musi przytargać choć 1 kamień - minimum kilogramowy i najlepiej okrągły

Ale wiem że będzie sporo pracy i przeróbek.
Z tej pracy zostanie mi trochę nadmiarowej ziemi i sporo kamieni.
Różnych, różnistych.
Od kostki granitowej, kamieni polnych, płaskich kamieni różnej wielkości ( pozostałość po cmentarzu... ) i innego badziewia kamieniopodobnego.
Na razie mam obok altanki taką niedużą, jakieś 0,5 metra wysoką stertę kamieni, reszta wala się po rabatkach i pseudo-ścieżkach.
Na dodatek u mnie każde przesadzanie wiąże się z kopaniem dołków i wykopywaniem kolejnych kamieni, niestety plaskatych.
Nie ma się czym zachwycać ale muszę coś zrobić z hałdą już wykopanej ziemi i z tym co jeszcze zostanie wykopane wiosną pod wylewkę betonową
jaka ma stanowić podłogę mojego tarasiku.
To ten tarasik za altanką co już powstaje od roku prawie.....
I tak sobie zaczęłam myśleć i czytać na forum że zamiast kombinować gdzie to wszystko upchnąć/zachomikować/ukryć/wywieźć ,
łatwiej chyba zrobić coś w rodzaju skalniaka.
Rojniki mam, wilczomlecz mirtowaty mam, karłowe iglaczki też, a resztę sobie skubnę u forumków
A każdy kto zechce zobaczyć moje mleczyki, podagrycznik, szczawik czy inne rarytaski ogrodowe -
musi przytargać choć 1 kamień - minimum kilogramowy i najlepiej okrągły
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Mariolu a pewnie, ze zrób skalniaczek
Materiał już masz , a skalnych cudeniek jest ogrom, tylko sadzić...i to prawdziwe pięknotki. Rób, rób, będę miała jeszcze jeden skalniak do podziwiania, a ja tak kocham te wszystkie skalne maleństwa........Mariolu, ale to wiosną, a teraz leń się proszę, kiedy będziesz się lenić jak nie zimą

- MagdaMisia

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Mariola a te wszystkie plaskate i nie pasujące kawałki możesz zabetonować w tarasiku ;)
- mag

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
... albo wyłożyć nimi ścieżki 
- Grzesiu

- Od: 25 gru 2008, o 13:31
Będzie fundament jak ho...ho....
aż się boję Twoich....poczynań....
bo kupa śmiechu też będzie....
przy okazji....
odkryjesz drugie oblicze swojej działki